Συνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

IMG_4170

 

IMG_4172(1)

IMG_4169
IMG_4171 IMG_4173

Εξοχότατε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Χριστοδουλίδη,

Αξιότιμε Πρέσβη, κ. Αυγουστίδη,

Αξιότιμε Γενικέ Πρόξενε, κ. Πολυκάρπου,

Εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών και άλλων αρχών,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Μακεδονία και Κύπρος συνδέονται με δεσμούς άρρηκτους και διαχρονικούς, ενώ η Θεσσαλονίκη αποτελεί ανέκαθεν τόπο φιλόξενο για τα επιστημονικά και  επιχειρηματικά ενδιαφέροντα των Κυπρίων, γεγονός που αντανακλάται  στην πολυπληθή και δημιουργική εδώ κοινότητα, και τα διακεκριμένα στα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά  δρώμενα  της πόλης  μέλη  της.

Σε διακρατικό επίπεδο, τα αμοιβαία αισθήματα αδελφοσύνης καθιστούν μάλλον πλεοναστική τη συνήθη, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, αναφορά στην ποιότητα των σχέσεων και της συνεργασίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιζητούμε διαρκώς την περαιτέρω βελτίωσή τους, ιδίως σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, γεμάτο από απειλές και ευκαιρίες

Η πορεία μας κοινή

Μαζί, στις δυσκολίες και στις προκλήσεις.

Μαζί, στην επανάκαμψη στον δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου.

Με σεβασμό κι αλληλεγγύη.

Με συνδρομή κι ανταλλαγή πετυχημένων πρακτικών κι εφαρμογών.

Με συναξιοποίηση μέσων και πόρων, καθώς και της νευραλγικής γεωπολιτικής μας θέσης.

Με συναντίληψη και ενιαία στρατηγική στις κοινές διεκδικήσεις, στις πολυμερείς συνεργασίες και στα διεθνή όργανα.

Με συμπράξεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Με στόχο την ισχυροποίηση του Ελληνισμού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δύο λαών.

Με φρόνημα ανυποχώρητο απέναντι σε απειλές, αναθεωρητισμούς, και κάθε μορφής ανιστόρητες και ανυπόστατες διεκδικήσεις.

Σε μια γωνιά κατά κυριολεξία, δυστυχώς εύφλεκτη, εκεί που συναντιούνται οι τεκτονικές πλάκες δύσης κι ανατολής, εκεί που είναι ορατά τα ρήγματα των πολιτισμών, εκεί και τα αναχώματα πρέπει και είναι ισχυρά.

Ελλάδα και Κύπρος, πιστεύουμε στις γέφυρες φιλίας, αρκεί  να οικοδομούνται αμφίπλευρα σε στέρεα βάθρα, κι εργαζόμαστε για την ειρήνη και την καλή γειτονία, με σεβασμό σε διμερείς και διεθνείς συμβάσεις και γνώμονα το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Και θέλω επ’ ευκαιρίας να εξάρω τη σπουδαία πράξη της διάνοιξης του θαλάσσιου διαδρόμου ανθρωπιστικής βοήθειας, την  επιχείρηση ΑΜΑΛΘΕΙΑ, για τη διάσωση και ανακούφιση χιλιάδων αμάχων στη Γάζα.

Εγχείρημα θεάρεστο, με πλοηγό τις ανθρώπινες αξίες.

Ανθρώπινες αξίες, διεθνές δίκαιο και θεμελιώδεις κανόνες όπως αυτός της εθνικής κυριαρχίας που δυστυχώς καταπατώνται βάναυσα από δυνάμεις κατοχής στη Μεγαλόνησο, 50 χρόνια μετά την εισβολή και ενώ φέτος η Κύπρος συμπληρώνει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ε.Ε.

Είθε, η ώριμη πενηντάχρονη εφέτος, μιας και μιλάμε για επετείους, Ελληνική Δημοκρατία, να μπορέσει να συμβάλλει στη λύτρωση του αδελφού κυπριακού λαού.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, Εξοχότατε Πρόεδρε, σας καλωσορίζω στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, με 14 νέους Έλληνες Διπλωμάτες
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑΘ Στάθης Κωνσταντινίδης στις εκδηλώσεις μνήμης της ελληνογαλλικής κοινότητας στο Μονπελιέ για την Επανάσταση του 1821 «Το σύνθημα Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία, μας συγκινεί και παραμένει ισχυρό όπως και τότε»