Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Στάθη Κωνσταντινίδη, στην Ολομέλεια της Βουλής και το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο

Καταγραφή3

Κυρία Υπουργέ, κύριε υπουργέ, αξιότιμες κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα σήμερα κάποιους Βουλευτές να χαρακτηρίζουν ιστορική τη συζητούμενη νομοθετική πρωτοβουλία και κάποιους άλλους να μιλούν για την θεσμοθέτηση του αυτονόητου. Είναι ακριβώς ο συνδυασμός των δύο που αποδίδει την αξία του προς ψήφιση σχεδίου νόμου, γιατί και ιστορικής σημασίας είναι και λογική και αυτονόητη παρέμβαση και εξέλιξη αποτελεί.

Ξεκινώντας από το δεύτερο και λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερά μεγάλη αποχή των τελευταίων χρόνων, η πολιτεία μας οφείλει να εφαρμόσει κάθε διαθέσιμη δυνατότητα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των εκλογέων στις κάλπες, ιδίως με μία δοκιμασμένη διαδικασία, όπως είναι αυτή της επιστολική ψήφου, η οποία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του κόσμου και φυσικά της Ευρώπης.

Είναι όμως και ιστορικής βαρύτητας, αφού πραγματώνει ουσιαστικά τη δυνατότητα άσκησης του ενεργητικού εκλογικού δικαιώματος πρωτίστως για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και για εκείνους που διαμένουν στο εξωτερικό προσωρινά, όπως και για τους κατοίκους του εξωτερικού που για εργασιακούς ή άλλους λόγους αδυνατούν ή δυσκολεύονται να προσέλθουν στην κάλπη ή για εκείνους που έστω απλά επιλέγουν να εκφράσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα με αυτόν τον τρόπο.

Αναμφίβολα λοιπόν πρόκειται για μία εκσυγχρονιστική τομή για τα εκλογικά μας ήθη, που δίχως να ανακαλύπτει τον τροχό, προσαρμόζει τις διεθνείς καλές πρακτικές στις όποιες ανησυχίες μπορεί να εγείρει ένας τέτοιος νεωτερισμός στην πολιτική μας κουλτούρα, υιοθετώντας το αυστηρότερο πλαίσιο σε σύγκριση με τα ισχύοντα σε άλλα κράτη.

Πενήντα χρόνια λοιπόν μετά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που υπογράφει και τη διεύρυνση και εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών με την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου. Ποιους αφορά; Πρακτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρχικού σχεδίου νόμου, κανένας κάτοικος του εσωτερικού ή του εξωτερικού δεν αποκλείεται από τη ρύθμιση. Όποιος επιθυμεί, θα μπορεί σε ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα να ψηφίζει από το σπίτι του, ακολουθώντας βέβαια τη σχετική διαδικασία, η οποία ολοκληρώνεται σε απλά βήματα και συνοδεύεται από υψηλές εγγυήσεις.

Η επιστολική ψήφος καθιστά την εκλογική διαδικασία πιο αντιπροσωπευτική, ενώ υπηρετεί τις συνταγματικές αρχές της αμεσότητας, της καθολικότητας και της μυστικότητας. Διευκολύνει δε την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων. Καταπολεμά την αποχή, εφαρμόζοντας αυξημένες δικλείδες ασφαλείας και διαφάνειας.

Πίσω βέβαια στις δεκαετίες του ’90, του 2000 τα κόμματα είχαν βρει τη λύση των τσάρτερ, των λεωφορείων, των εισιτηρίων με τις καραβιές των μετακινούμενων τότε ψηφοφόρων. Τα πολιτικά ήθη ήταν διαφορετικά εκείνες τις εποχές. Οι εκλογείς έβρισκαν μία αφορμή να επισκεφθούν την ιδιαίτερη πατρίδα και κάπως έτσι συνεχίστηκαν για χρόνια τα πράγματα. Όμως οι εποχές έχουν αλλάξει. Η αποχή έφτασε να θεωρείται το σημαντικότερο μήνυμα των εκλογών.

Ανατρέχοντας κανείς στις εκλογικές διαδικασίες των τελευταίων ετών, κυρίως δε στις ευρωεκλογές, δεν θα βρει καμία διαδικασία στην οποία η συμμετοχή να ήταν μεγαλύτερη του 60%. Από την άλλη βέβαια οι νέες τεχνολογίες μηδένισαν τις αποστάσεις, ενώ τα σύγχρονα μέσα εξασφαλίζουν ταχύτητα και ασφάλεια στις επικοινωνίες και στις μεταφορές.

Την ώρα λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο και στην Ευρώπη έχουν υιοθετήσει την επιστολική ψήφο, τι πρέπει να κάνουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα; Μα, φυσικά να διευκολύνουμε την πρόσβαση των εκλογέων στην κάλπη.

Και η σημερινή Κυβέρνηση το έκανε και το κάνει σταθερά και επίμονα, τόσο στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία, όσο και στην τρέχουσα. Και παρά τα τερτίπια και τα προσκόμματα των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, ιδίως εκείνων που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των αποδήμων και για τη συμμετοχή τους στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά και για τη διεύρυνση της συμμετοχής του εκλογικού Σώματος στο εσωτερικό στις κάλπες –και εδώ ξεχωρίζω βέβαια την υπεύθυνη στάση που τήρησε η Πλεύση Ελευθερίας παρά την επιφύλαξη που διατύπωσε- κατάφερε η σημερινή Κυβέρνηση να θεσπίσει την απροϋπόθετη άσκηση του δικαιώματος των εκλογέων του εξωτερικού, ενώ φέρνει προς ψήφιση και την επιστολική ψήφο.

Και πράγματι, αφού κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στην Επιτροπή διεφάνη η προοπτική αυξημένης διακομματικής αποδοχής, η επισπεύδουσα Υπουργός τόλμησε το αυτονόητο. Τόλμησε τη διεύρυνση. Έφερε λοιπόν μια τροπολογία που επεκτείνει το δικαίωμα της επιστολικής ψήφου για τους κατοίκους του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές, σε χρόνο μάλιστα που, από λίγο ως πολύ, όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, με την εξαίρεση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, έχουν εκφράσει τη σχετική συναίνεσή τους σε μία τέτοια ρύθμιση.

Και ενώ θα περίμενε κανείς αυτή η πρωτοβουλία να τύχει μεγάλης, ευρύτατης αποδοχής και ανταπόκρισης, τελικά προκάλεσε θαλασσοταραχή και περιδίνηση στα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Τι μας είπαν; «Ενώ στην αρχή ήμασταν θετικοί, μετά κάποιος έφερε μία ένσταση αντισυνταγματικότητας και αποδεχθήκαμε, υπερψηφίσαμε την αντισυνταγματικότητα, αλλά επειδή η Υπουργός έφερε μία τροπολογία προκειμένου να ασκούν το δικαίωμά τους οι απόδημοι και στις εθνικές εκλογές με την επιστολική διαδικασία, γι’ αυτό επιφυλασσόμαστε» και τελικά οι του ΣΥΡΙΖΑ μας είπαν ήδη ότι δεν θα την ψηφίσουν.

Οποιαδήποτε βέβαια ομοιότητα με τη viral δήλωση του Αντιπροέδρου του Εδεσσαϊκού δεν είναι καθόλου τυχαία, κυρίες και κύριοι της Αντιπολίτευσης. Τα κόμματα δηλαδή τα οποία επί της αρχής θα υπερψήφιζαν το σχέδιο νόμου τελικά υπερψήφισαν την ένσταση αντισυνταγματικότητας, στάση που αυτοδίκαια κατατάσσει αυτήν τη συμπεριφορά τους στα κοινοβουλευτικά ανέκδοτα.

Από εκεί και πέρα βέβαια επικαλέστηκαν ένα σωρό απίθανες αιτιάσεις για να εξηγήσουν και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Έθεσαν μία σειρά από ψευτοδιλήμματα του τύπου «τι θα κάνει ο παππούς στο απόμακρο χωριό»; Μα, ο παππούς στο απόμακρο χωριό που, ενδεχομένως, δεν θα του είναι εύκολο να ακολουθήσει τη διαδικασία, θα πάει στο σχολείο, κυρίες και κύριοι της Ελληνικής Λύσης, να ψηφίσει. Επίσης, ο άνθρωπος του εξωτερικού θα βρει έναν γνωστό του, έναν συγγενή του, όπως κάνει για μία σειρά από άλλες διαδικασίες και θα του δώσει πρόσβαση στην ηλεκτρονική αναζήτηση του φακέλου και την αποστολή του.

Για όνομα του Θεού! Αν είναι δυνατόν να επικαλούμαστε τέτοιου είδους προσκόμματα και δυσκολίες, μπροστά στις δυσκολίες που έχει ένας άνθρωπος να διανύσει μία απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων ενδεχομένως για να φτάσει σε ένα εκλογικό κέντρο του εξωτερικού. Ακούσαμε και το ακόμα πιο προωθημένο, ότι κάποιος –λέει- μπορεί να τον επηρεάσει κατά την ψήφιση.

Εδώ μέσα, εδώ μέσα κανένας δεν ξέρει για το σταυρωμένο ψηφοδέλτιο που δίνει ο γιος στη γιαγιά για να πάει να ψηφίσει, ο γιος στην μητέρα του για να πάει να ψηφίσει. Δεν το ξέρει κανένας εδώ, δεν το έχει ξαναδεί!

Όμως στο υπό συζήτηση -για να μην αδικήσουμε και τις άλλες διατάξεις- σχέδιο νόμου υπάρχουν και άλλες σημαντικές ρυθμίσεις.

Θέλω να μείνω μόνο σε δύο. Πρώτα, στην εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, μια πολύ σημαντική διαδικασία, που νομίζω με τις αναγκαίες προβλέψεις, εξασφαλίζει ότι μόνο εκείνοι που κατά τα φαινόμενα, κατά τις ενδείξεις έχουν αποβιώσει -συνηθέστερα κάτοικοι του εξωτερικού- και δεν έχουν διαγραφεί από τους εκλογικούς καταλόγους, θα διαγραφούν με έναν αυτόματο τρόπο, αλλά και αν υπάρξει οποιαδήποτε παραδρομή έχουν τη δυνατότητα να αποκαταστήσουν αυτή τη διαγραφή και να συμμετέχουν κανονικά στην εκλογική διαδικασία.

Καταληκτικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συνέπεια λόγων και έργων αποδεικνύεται εμπράκτως και όχι με λόγια. Το ενδιαφέρον για τους απόδημους αποδεικνύεται με πράξεις, με την ψήφο μας και εσείς δυστυχώς απέχετε συστηματικά από αυτή την προσπάθεια.

Η απόφασή μας να κάνουμε κοινωνούς και να φέρουμε ακόμα πιο κοντά στη χώρα και στην πολιτική ζωή τους ανθρώπους του ελληνισμού, του οικουμενικού ελληνισμού, είναι αταλάντευτη και δεν θα σταματήσει όσα νομοσχέδια και αν χρειαστεί να φέρουμε στο Κοινοβούλιο.

Είναι για εμάς ένα θέμα τιμής. Είναι ένα νομοσχέδιο που μεγαλώνει την Ελλάδα και φέρει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπουργού Νίκης Κεραμέως και του Θοδωρή του Λιβάνιου. Είμαστε υπερήφανοι που το ψηφίζουμε και σας καλούμε να πράξετε το ίδιο.

Σας ευχαριστώ.

 

https://youtu.be/v76Y1hNnewk

 

Προηγούμενο άρθροΣτάθης Κωνσταντινίδης: «Το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο μεγαλώνει την Ελλάδα»
Επόμενο άρθροΣυνάντηση του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Στάθη Κωνσταντινίδη, με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο