Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρου Καλαφάτη στο 4ο Balkan Forum 2022 με θέμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Δικτυώσεις, Συνεργασίες και Συγκλίσεις στα Βαλκάνια»
Στ. Καλαφάτης: “Θέλουμε ακόμη πιο ισχυρό, το θετικό πρόσημο της Ανάπτυξης, σε όλη τη γειτονιά μας”
«Οι Έλληνες θέλουμε στενή συνεργασία με όλους τους γείτονές μας, σε όλους τους τομείς. Αυτές τις συνέργειες, αυτές τις συνεργασίες, θα αναζητήσουμε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών φορέων κατά τη διάρκεια του 4ου Thessaloniki Balkan Forum 2022, με θέμα: “Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Δικτυώσεις, Συνεργασίες και Συγκλίσεις στα Βαλκάνια”. Οι χώρες και οι κοινωνίες του κόσμου θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια του Forum θα ακούσουμε εφαρμοσμένες καλές πρακτικές και θα μελετήσουμε νέους ψηφιακούς δρόμους. Θα αναζητήσουμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε. Θα αναλύσουμε πρακτικές που ήδη εφαρμόζουμε στην Ελλάδα: Στην άυλη συνταγογράφηση. Στο Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας για παιδιά. Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το know how με τους γείτονές μας. Για να είναι, ακόμη πιο ισχυρό, το θετικό πρόσημο της Ανάπτυξης, σε όλη τη γειτονιά μας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για τον Τομέα Μακεδονίας και Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του 4ου Thessaloniki Balkan Forum 2022, με θέμα: «Ψηφιακός Μετασχηματισμός, Διτυώσεις, Συνεργασίες και Συγκλίσεις στα Βαλκάνια», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης» της ΔΕΘ – Helexpo, με την οργανωτική ευθύνη του Τομέα Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ο κ. Καλαφάτης, αναφερόμενους στους συμμετέχοντες, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
Καλωσορίσατε στην Θεσσαλονίκη. Καλωσορίσατε στο Διακρατικό Forum για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό, και τις αναγκαίες δικτυώσεις, συνέργειες και συνεργασίες στα Βαλκάνια που οργανώνει ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ξέρουμε όλοι ότι ο κόσμος άλλαξε ταχύτητα και ρυθμούς. Αλλάζει, σταδιακά και προσανατολισμούς. Ο κόσμος είναι, ήδη, ψηφιακός. Και στον κόσμο αυτό είναι υποχρεωμένος να κινηθεί, τόσο ο δημόσιος, όσο και ο ιδιωτικός τομέας.
Στα τελευταία δύο χρόνια, η χώρα μας έχει πετύχει άλματα στο επίπεδο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Ο Δημόσιος Τομέας κινείται, ήδη, σε ψηφιακούς ρυθμούς. Η πανδημία όχι μόνο δεν ανέκοψε, αλλά έγινε πρόκληση και ευκαιρία για τον ταχύ ψηφιακό μετασχηματισμό των δημόσιων υπηρεσιών.
Στην ενιαία πύλη «gov.gr», την κύρια υπηρεσία ψηφιακών υπηρεσιών, φιλοξενούνται ήδη περισσότερες από 1370 ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Από τα 90 εκατομμύρια ψηφιακών συναλλαγών που κατεγράφησαν το 2020, φτάσαμε μέσα σε έναν χρόνο, στο τέλος του 2021, στα 566 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Σα να λέμε ότι κάθε Έλληνας κατέφυγε 56 φορές στην ενιαία πύλη ψηφιακών συναλλαγών…
Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινότητα των πολιτών, των εργαζόμενων, των νέων, των επιχειρηματιών, όλων όσων συναλλάσσονται με το Δημόσιο, βελτιώθηκε σε τεράστιο βαθμό. Είναι χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα μελέτης του Σ.Ε.Β., σύμφωνα με την οποία, ο εξαπλασιασμός των ψηφιακών συναλλαγών σε ένα χρόνο, σημαίνει όφελος 268 εκατομμυρίων ευρώ από μείωση του χρόνου μετακίνησης των πολιτών και απασχόλησης των υπαλλήλων. Κερδίσαμε, ακόμη, 1,2 εκατομμύρια από την από την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και 800.000 ευρώ από τον περιορισμό της δαπάνης για έντυπα έγγραφα. Εκτιμάται μάλιστα ότι σε βάθος πενταετίας το όφελος θα φτάσει στο 1,3 δισ. ευρώ.
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα κάθε χώρας. Κι ήταν αυτός ένας βασικός λόγος που ο Τομέας Μακεδονίας και Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών αποφάσισε να διοργανώσει, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το Διακρατικό αυτό Forum.
Είναι ωστόσο αυτονόητο πως στα θέματα αυτά, η περιφερειακή συνεργασία δεν είναι απλά και μόνο αναγκαία. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη κοινού στόχου. Και στόχος μας είναι να αποτυπώσουμε το υφιστάμενο επίπεδο του τεχνολογικού οικοσυστήματος στα Βαλκάνια. Να αναπτύξουμε δικτυώσεις και συνεργασίες για να το βελτιώσουμε. Για να οδηγηθούμε όλοι σε μια νέα ψηφιακή εποχή.
Η Ελλάδα έχει χαράξει συγκεκριμένη πολιτική στον τομέα αυτό. Με βάση την έκθεση για τον δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας του 2022 της ΕΕ, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε, το 2020, τη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, που έγινε νόμος τον Ιούλιο του 2021 και προβλέπει έξι άξονες για να οδηγηθούμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό στα επόμενα 5 έτη: Συνδεσιμότητα, Ψηφιακές δεξιότητες, Ψηφιακό κράτος, Ψηφιακές επιχειρήσεις, Ψηφιακή καινοτομία και Ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε τομέα της οικονομίας.
Επιπρόσθετα η χώρα μας τον Οκτώβριο του 2021 δημοσίευσε το Επιχειρησιακό της πρόγραμμα 2021-2027 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, το οποίο θα την βοηθήσει να υλοποιήσει όλους τους άξονες της στρατηγικής της για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό.
Η Ελλάδα επίσης συμμετέχει σε ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης και το πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας «Ορίζων 2020» που συμβάλλουν στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας.
Επίσης, πάνω από 200 χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρόκειται να ενισχυθούν από το πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και συνολικό προϋπολογισμό 445 εκατ. Ευρώ.
Η Ελλάδα πιστεύει στη δύναμη και τις δυνατότητες της Ε.Ε. Θέλει να κινηθούν οι βαλκανικοί γείτονές μας σε δρόμους που ανταποκρίνονται στις αναγκαίες προϋποθέσεις για την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρεί ότι αυτή είναι η προοπτική και το συμφέρον τους. Και βέβαια βοηθά στην ευρωπαϊκή τους πορεία.
Θέλουμε να συμβάλουμε στη μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών της ΕΕ σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στις χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου. Εργαζόμαστε για μια μετάβαση που συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή. Μια μετάβαση στον κόσμο που έρχεται. Κι ο κόσμος αυτός, είναι ψηφιακός. Κι η μετάβαση αυτή μας αφορά όλους.
Οι Έλληνες θέλουμε στενή συνεργασία με όλους τους γείτονές μας, σε όλους τους τομείς. Και βέβαια είναι θετικό που υπάρχουν συνεργασίες και συνέργειες σε πολλούς τομείς. Αυτές τις συνέργειες, αυτές τις συνεργασίες, θα αναζητήσουμε και στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιστημονικών, αυτοδιοικητικών και επιχειρηματικών φορέων.
Οι χώρες και οι κοινωνίες του κόσμου θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις. Κατά τη διάρκεια του Forum θα ακούσουμε εφαρμοσμένες καλές πρακτικές και θα μελετήσουμε νέους ψηφιακούς δρόμους. Θα αναζητήσουμε τι παραπάνω μπορούμε να κάνουμε. Θα αναλύσουμε πρακτικές που ήδη εφαρμόζουμε στην Ελλάδα: Στην άυλη συνταγογράφηση. Στο Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας για παιδιά. Στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το know how με τους γείτονές μας. Για να είναι, ακόμη πιο ισχυρό, το θετικό πρόσημο της Ανάπτυξης, σε όλη τη γειτονιά μας.
_____
Ακολουθεί αναλυτικό Δελτίο Τύπου με τις τοποθετήσεις και τα συμπεράσματα του Balkan Forum 2022.