Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο Συνέδριο με θέμα “Πανδημία COVID-19 – Απειλή ή ευκαιρία;” του ΑΠΘ και του Lions Quest Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας

17-9-2021a-028

17-9-2021a-051

Ομιλία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη στο Συνέδριο με θέμα “Πανδημία COVID-19 – Απειλή ή ευκαιρία;” του ΑΠΘ και του Lions Quest Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας

Καλαφάτης: Οι μεταρρυθμίσεις βοήθησαν στην ανατροπή του αρνητικού προσήμου από την πανδημία

“Οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν που βοήθησαν στην ανατροπή του αρνητικού προσήμου, το οποίο, μοιραία, ακολουθεί μία πανδημία που οδηγεί σε αναγκαστικά σκληρά οικονομικά μέτρα -όπως ένα lockdown. Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο κινητοποιεί τώρα εκατοντάδες νέες επενδύσεις. Το ψηφιακό κράτος διεκπεραιώνει κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές. Ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται όπως στο παρελθόν”, τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στο Πολυθεματικό Συνέδριο με θέμα “Πανδημία COVID-19 – Απειλή ή ευκαιρία;” του ΑΠΘ και του Lions Quest Θεσσαλονίκης – Μακεδονίας, το οποίο άνοιξε χθες τις εργασίες του στο κτίριο της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καλαφάτης, στην ομιλία του με θέμα “Η αντιμετώπιση της πανδημίας και το οικονομικό – αναπτυξιακό τοπίο. Πώς αντιστρέφουμε το αρνητικό πρόσημο”, υπογράμμισε, ακόμη:  “Η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα και σχέδιο, στήριξε όλους, σε όλα. Διέθεσε 41 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει αμοιβές και εισφορές εργαζομένων, να χρηματοδοτήσει όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές, να αναστείλει τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, να αναλάβει τις εργοδοτικές εισφορές και τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης. Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά την ταραχώδη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στήριξε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που επεκτάθηκαν σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς. Τα μέτρα αυτά υπερέβησαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε περιοχής”.

Για το τι έφερε η πανδημία στον τομέα της Υγείας, ο κ. Καλαφάτης, επεσήμανε: “Η πανδημία στάθηκε αφορμή να μπει θετικό πρόσημο και στον τομέα της Υγείας. Αυτούς τους δύσκολους μήνες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Προκηρύχθηκαν ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και αναμένεται να προκηρυχθούν άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και, πλέον, φθάνουν τις 1.500. Τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία. Σε αυτό βοήθησαν και οι δωρεές ιδιωτών. Τις αξιοποίησαμε στο έπακρο, για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών. Όλα αυτά αποτελούν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων”.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Όταν ανιχνεύθηκαν τα πρώτα κρούσματα του COVID-19 στον κόσμο, είναι σίγουρο ότι κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Η υφήλιος είχε αντιμετωπίσει κι άλλες επιδημίες, κάποιες με χαρακτηριστικά πανδημιών. Κάτι τέτοιο, όμως, ήταν, πράγματι, πρωτόγνωρο. Τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις κυβερνήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση.

Η ελληνική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποτελούσε εξαίρεση. Και, καθώς οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άλλα κράτη, μας απονέμουν τα εύσημα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αυτό σημαίνει ότι, η γενική εικόνα της χώρας είναι θετική.

 

Η εικόνα αυτή πιστοποιήθηκε και πιστοποιείται μέχρι σήμερα, το καλοκαίρι που διανύσαμε. Η αύξηση του τουρισμού σε μια τέτοια εποχή δείχνει πως, ως τώρα, οι χειρισμοί ήταν σωστοί. Γιατί, να σας θυμίσω, οι Κασσάνδρες περίμεναν την απόλυτη αποτυχία, ό,τι κι αν σήμαινε αυτό για την οικονομία της χώρας, για τον Έλληνα επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, τον πολίτη.

 

Ο τουρισμός είναι ένας, μόνον, από τους τομείς που κλήθηκε να στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση. Όταν ανακοινώθηκε το πρώτο, αυστηρό, λοκ ντάουν, πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να προδικάσουν ότι η οικονομία της χώρας θα βουλιάξει και δεν θα ανακάμψει λόγω του μέτρου. Την ίδια ώρα, όλες οι οικονομίες της Ευρώπης, ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο.

 

Η κυβέρνηση, με αποφασιστικότητα και σχέδιο, στήριξε όλους, σε όλα. Διέθεσε 41 δισεκατομμύρια ευρώ για:

  • Να καλύψει αμοιβές και εισφορές εργαζομένων.
  • Να χρηματοδοτήσει όσες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές.
  • Να αναστείλει τις οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να αναλάβει τις εργοδοτικές εισφορές και τα ενοίκια επαγγελματικής στέγης.Η Κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, αλλά και ειδικότερα κατά την ταραχώδη περίοδο της υγειονομικής κρίσης, βρέθηκε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τις στήριξε στον μέγιστο δυνατό βαθμό, μέσα από ένα πλέγμα έγκαιρων, συνεκτικών και αποτελεσματικών μέτρων και παρεμβάσεων. Μέτρα και παρεμβάσεις που επεκτάθηκαν σε πολλά, διαφορετικά πεδία και τομείς. Τα μέτρα αυτά υπερέβησαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία της χώρας και προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της κάθε περιοχής.      Είναι βέβαια προφανές πως ο ψηφιακός κόσμος δεν αφορά μόνο το κράτος. Αφορά την εκπαίδευση,  και την ανάγκη επανεκπαίδευσης. Αφορά την εργασία, τη συνεργασία,  τις επικοινωνίες. Αφορά τις επιχειρήσεις και τις νέες επενδύσεις, την παραγωγή και την παραγωγικότητα ,  την έρευνα και την καινοτομία. Η πανδημία έδωσε τη δυνατότητα στη βελτίωση μιας σειράς οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων: Εκατοντάδες ήταν οι επιχειρήσεις που “μπήκαν” στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που εφάρμοσαν την τηλεργασία  και την τηλε- συνεργασία. Όλα αυτά δεν θα παραμείνουν απλά και μόνον ως διαδικασίες υποκατάστασης  των δραστηριοτήτων που είχε απαγορεύσει ο ιός. Προχωρήσαμε στο επόμενο βήμα: Ουσιαστικά ανατράπηκε το επιχειρηματικό μοντέλο. Ανατάχθηκαν οι προτεραιότητες των επιχειρήσεων -μικρών και μεγάλων. Δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες για όλους. Οφείλουμε λοιπόν, να προσαρμοστούμε να εκπαιδευτούμε και να επενδύσουμε σ΄αυτό που έρχεται. Κι αυτό κάνουμε, για να αποκλείσουμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο την ψηφιακή φτώχεια. Αλλά και να βγούμε μπροστά. Να κάνουμε θετικό το πρόσημο.Η πανδημία, όμως, στάθηκε αφορμή να μπει θετικό πρόσημο και στον τομέα της Υγείας. Αυτούς τους δύσκολους μήνες, το Εθνικό Σύστημα Υγείας ενισχύθηκε με χιλιάδες επαγγελματίες υγείας. Προκηρύχθηκαν ακόμα 600 μόνιμες θέσεις γιατρών και αναμένεται να προκηρυχθούν άλλες 4.900 θέσεις, πρωτίστως νοσηλευτών. Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε 557 κλίνες ΜΕΘ και, πλέον, φθάνουν τις 1.500. Τα νοσοκομεία μας διαθέτουν πια σύγχρονο εξοπλισμό και οι γιατροί μας τεράστια εμπειρία. Σε αυτό βοήθησαν και οι δωρεές ιδιωτών. Τις αξιοποίησαμε στο έπακρο, για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.  Όλα αυτά αποτελούν τα θεμέλια της επόμενης μέρας για τη δημόσια υγεία, με βάρος στην πρωτοβάθμια φροντίδα και στη διαλειτουργικότητα των νοσοκομείων. Στη στελέχωση των δομών της Περιφέρειας, με ειδικά κίνητρα για τα χωριά, τη μεθόριο και τα νησιά μας. Στην επιθετική προώθηση στρατηγικών πρόληψης και βέβαια στον εκσυγχρονισμό πολλών δομών υγείας με τα περίπου 2 δισεκατομμύρια τα οποία προορίζονται για αυτόν τον σκοπό το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από το νέο ΕΣΠΑ.Είναι ευκαιρία, λοιπόν, η πανδημία. Ήταν ευκαιρία για να διορθωθούν κακώς κείμενα ετών και μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία για όσα έρχονται, από δω και στο εξής.Σας εύχομαι καλή επιτυχία στο συνέδριό σας.
  • Με μια σειρά από υπηρεσίες αυτού του είδους οι πολίτες απαλλάσσονται από άσκοπες αναμονές στους διαδρόμους των υπηρεσιών, από μετακινήσεις από τη μία υπηρεσία στην άλλη, από καθυστερήσεις. Ταλαιπωρούνται λιγότερο και, φυσικά, χάνονται πολύ λιγότερες εργατοώρες. Οι υπηρεσίες γίνονται αποδοτικότερες.
  • Συνολικά επτά σύγχρονες και άμεσα προσβάσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους οφειλέτες έχουν τεθεί σε λειτουργία, μέχρι σήμερα, από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (γνωστό ως e-ΕΦΚΑ). Κι όλα αυτά, στο πλαίσιο της στρατηγικής που εφαρμόζουμε για αναβάθμιση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω της ψηφιοποίησης των υποδομών των υπηρεσιών. Πλέον, η πιστοποίηση των οφειλετών, η ενημέρωσή τους, ο πίνακας χρεών, η ηλεκτρονική καρτέλα οφειλέτη, ο υπολογισμός των δόσεων μιας ρύθμισης, η ρύθμιση, αλλά και η ενεργοποίηση ενός ραντεβού, γίνονται ηλεκτρονικά.
  • Υπηρεσίες όπως αυτή “έτρεξαν” μέσα στην πανδημία. Η ανάγκη ήταν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες εξ αποστάσεως. Η ανάγκη έγινε ευκαιρία. Η ευκαιρία υλοποιήθηκε.
  • Ως παράδειγμα φέρνω τη νέα ψηφιακή υπηρεσία myEFKAlive που παρουσιάστηκε τον Ιούλιο. Πρόκειται για ένα νέο εναλλακτικό κανάλι εξυπηρέτησης. Επιτρέπει την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση του πολίτη από υπάλληλο του ΕΦΚΑ μέσω τηλεδιάσκεψης/βιντεοκλήσης. Ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί για μια σειρά πιστοποιητικών και συναλλαγών του με τον ΕΦΚΑ χωρίς να χρειαστεί να μεταβεί στο κοντινότερο υποκατάστημα του Φορέα. Σκεφτείτε τι ανακούφιση είναι αυτή για τους κατοίκους νησιωτικών, ορεινών ή απομακρυσμένων περιοχών, ή για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες, που δυσκολεύονται να μετακινηθούν. Ακόμη και για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, η νέα, αυτή, υπηρεσία τους δίνει τη δυνατότητα να συνομιλούν με έναν άνθρωπο κι όχι να συμπληρώνουν μια φόρμα στο Ίντερνετ.
  • Ένα νέο θεσμικό πλαίσιο κινητοποιεί τώρα εκατοντάδες νέες επενδύσεις. Το ψηφιακό κράτος διεκπεραιώνει κάθε μέρα εκατοντάδες χιλιάδες συναλλαγές. Ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται όπως στο παρελθόν.
  • Αυτές, ακριβώς, οι μεταρρυθμίσεις, ήταν που βοήθησαν στην ανατροπή του αρνητικού προσήμου, το οποίο, μοιραία, ακολουθεί μία πανδημία που οδηγεί σε αναγκαστικά σκληρά οικονομικά μέτρα -όπως ένα λοκ ντάουν.
  • Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνέχισε την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδύσεων, επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, προωθούν αποκρατικοποιήσεις και αξιοποιούν, κατά τον βέλτιστο τρόπο, τη δημόσια περιουσία. Και όλα αυτά γίνονται με «πυξίδα» την οικονομική αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και με γνώμονα τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτεραιότητες και τα ειδικά χαρακτηριστικά κάθε Περιφέρειας της χώρας, ώστε αυτές να αποτελέσουν ισχυρές ατμομηχανές ανάπτυξης στη μετά-κορονοϊό εποχή.
Προηγούμενο άρθροΔήλωση του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Σταύρου Καλαφάτη για το σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης
Επόμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ