Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα “POLITICAL” και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη

ypes press002
ypes press002

stauros-kalafatis-new-4-768x689-1

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην εφημερίδα “POLITICAL” και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη

Στ. Καλαφάτης: Ώρα ευθύνης για όλους. Μόνος τρόπος να αποφύγουμε ένα νέο κύμα ο εμβολιασμός. 

«Είναι ώρα ευθύνης για όλους», επισημαίνει ο Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Political” και τη δημοσιογράφο Ντόρα Κουτροκόη και προσθέτει: «Βουλευτές όλων των κομμάτων, επικεφαλής των ΟΤΑ, μητροπολίτες και ιερείς, γιατροί και δάσκαλοι, ας ενώσουμε τη φωνή μας για το συλλογικό καλό. Να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας που παραμένουν διστακτικοί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Είναι ο μόνος τρόπος να θωρακίσουν την υγεία τους και να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αγαπούν. Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα και μια νέα περιπέτεια».

Ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει ακόμη ότι ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη Δ «είναι σοβαρός, αλλά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί καθώς όλοι οι συμπολίτες μας 18 ετών και άνω μπορούν πια να κλείνουν το δικό τους ραντεβού με το εμβόλιο που θέλουν και να εμβολιαστούν άμεσα. Εάν συνεχιστούν τα σημερινά υψηλά ποσοστά ημερήσιου εμβολιασμού και χτίσουμε επαρκές τείχος ανοσίας, θα έχουμε ευχάριστο καλοκαίρι και ασφαλή  χειμώνα. Διαφορετικά, θα υπάρξει πρόβλημα. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί».

Για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας τονίζει: «Στον ενάμιση χρόνο που πέρασε, η Κυβέρνηση διέθεσε 41 δισ. ευρώ -στα οποία θα προστεθούν επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου- για να κρατηθεί  όρθιος ο παραγωγικός ιστός και να αποτραπεί κάθε έξαρση της ανεργίας» και επισημαίνει «Όλα τα στοιχεία για την οικονομία μας παραπέμπουν σε εικόνα συμπιεσμένου ελατηρίου, που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται».

Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή προοπτική της Βόρειας Ελλάδας ο Σταύρος Καλαφάτης υπογραμμίζει: «Οι κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα σχέδια που δρομολογούνται και τα έργα που προωθούνται σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Κύριε Καλαφάτη, ας ξεκινήσουμε με τη μάστιγα της πανδημίας. Πέρυσι, μετά την ανάσα του καλοκαιριού, είχαμε μια παρατεταμένη έξαρση.  Ποια  είναι η εκτίμησή σας για το επόμενο διάστημα;

Η ύφεση της πανδημίας στον τόπο μας συνεχίζεται, αλλά η εμφάνιση της μετάλλαξης ΔΕΛΤΑ δημιουργεί και πάλι συνθήκες αβεβαιότητας. Χτυπάει, ωστόσο, κυρίως τους ανεμβολίαστους και οι εξελίξεις εξαρτώνται  από το πλήθος τους. Αυτοί κρατούν την όποια εξέλιξη. Διότι, αφενός κινδυνεύουν οι ίδιοι και αφετέρου μπορεί να γίνουν αναμεταδότες. Σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, έχουμε φέτος το όπλο του εμβολίου και οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, αλλά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί καθώς όλοι οι συμπολίτες μας 18 ετών και άνω μπορούν πια να κλείνουν το δικό τους ραντεβού με το εμβόλιο που θέλουν και να εμβολιαστούν άμεσα. Εάν συνεχιστούν τα σημερινά υψηλά ποσοστά ημερήσιου εμβολιασμού και χτίσουμε επαρκές τείχος ανοσίας, θα έχουμε ευχάριστο καλοκαίρι και ασφαλή  χειμώνα. Διαφορετικά, θα υπάρξει πρόβλημα. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί.

Διακρίνω ανησυχία. Βλέπετε ενδεχόμενο νέου κύματος στο επόμενο διάστημα; Μπορεί να ξαναμπούμε σε περιπέτεια; 

Δυστυχώς ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και ο κίνδυνος επικράτησης της σοβαρής μετάλλαξης Δ είναι μπροστά μας. Οι εμβολιασμένοι -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί σε ολόκληρο τον κόσμο- είναι  ασφαλείς,  αλλά οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν. Δυστυχώς, μάλιστα, υπάρχουν περιοχές της χώρας μας, όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν πού  χαμηλά και ο κίνδυνος τοπικών εξάρσεων υψηλός. Μικρές εστίες στην αρχή μπορεί να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στη συνέχεια. Διότι θα αφορούν την τοπική πλειονότητα, αλλά και τη διασπορά στην ευρύτερη κοινότητα. Και αυτό θα σημαίνει μια νέα περιπέτεια. Μην υπάρχουν, λοιπόν, αυταπάτες. Μόνο η επέκταση του εμβολιασμού μπορεί να αποτρέψει ένα νέο κύμα, μια νέα περιπέτεια.

Τι άλλο νομίζετε ότι πρέπει να γίνει για να αποτρέψουμε κάθε αρνητικό ενδεχόμενο;

Η κάρτα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τους νέους που εμβολιάζονται, καθώς και το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ψυχαγωγίας με  άρση των περιορισμών σε χώρους για τους ήδη εμβολιασμένους, μπορεί παρακινήσουν τους διστακτικούς. Τώρα, όμως, είναι ώρα ευθύνης για όλους. Βουλευτές όλων των κομμάτων, επικεφαλής των ΟΤΑ, μητροπολίτες και ιερείς, γιατροί και δάσκαλοι, ας ενώσουμε τη φωνή μας για το συλλογικό καλό. Να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας που παραμένουν διστακτικοί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού. Είναι ο μόνος τρόπος να θωρακίσουν την υγεία τους και να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αγαπούν. Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε ένα νέο κύμα και μια νέα περιπέτεια.

Μπροστά σε όλα αυτά ποια είναι η στρατηγική της Κυβέρνησης; Θα προχωρήσει σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς;

Χτίζουμε τη στρατηγική μας σε τρεις πυλώνες: Πρώτον, τις εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ομάδων του πληθυσμού. Δεύτερο, τα μέτρα ενθάρρυνσης, με κίνητρα για τους νέους και νέο πλαίσιο λειτουργίας της ψυχαγωγίας. Και τρίτο, σε ένα επόμενο στάδιο, την πρόβλεψη υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής.

Κάποιοι ανησυχούν για την εξέλιξη της οικονομίας μετά το σοβαρό πλήγμα που υπέστη. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Στον ενάμιση χρόνο που πέρασε, η Κυβέρνηση διέθεσε 41 δισ. ευρώ -στα οποία θα προστεθούν επιπλέον 4,5 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου- για να κρατηθεί  όρθιος ο παραγωγικός ιστός και να αποτραπεί κάθε έξαρση της ανεργίας. Διαψεύστηκαν έτσι οι Κασσάνδρες και η χώρα μας είχε, κατά  το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, την τρίτη καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση, σε όρους Α.Ε.Π.. Καταγράφεται ήδη ισχυρή αύξηση των επενδύσεων, της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών αγαθών. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος «σκαρφάλωσε» στα προ-κορονοϊού επίπεδα, οι καταθέσεις αυξήθηκαν, μέσα στην υγειονομική κρίση,  κατά 23 δισ. ευρώ και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους ως προς την ανάπτυξη στον τόπο μας. Όλα τα στοιχεία για την οικονομία μας παραπέμπουν σε εικόνα συμπιεσμένου ελατηρίου, που απελευθερώνεται και εκτινάσσεται.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που  σας κάνουν να πιστεύετε στην επίτευξη δυναμικής ανάπτυξης; 

Καθοριστικός παράγοντας είναι εμπιστοσύνη στην οικονομία μας. Είναι η άυλη δύναμη που απεικονίζεται εύγλωττα στις αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους, στις εκθέσεις διεθνών οργανισμών, στα αρνητικά επιτόκια των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, καθώς και στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια του 5ετούς και 10ετούς ομολόγου. Πηγάζει από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν -ιδίως μάλιστα τη μείωση της γραφειοκρατίας, των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών- αλλά  και από αυτές που τώρα προωθούνται με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Και βέβαια από την επικείμενη εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αναμένεται να φέρει γύρω στα 8 δις ευρώ μέσα στο χρόνο. Και από την προσδοκία ότι οι σχετικές εισροές θα ξεπεράσουν τα 30 δις ευρώ στα επόμενα έξι χρόνια, ενώ στο ίδιο διάστημα η χώρα μπορεί να αντλήσει και 40 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Έχοντας υπόψη πως ως μέλος της Κυβέρνησης έχετε την αρμοδιότητα για τα θέματα Μακεδονίας και Θράκης,  δεν θα μπορούσα παρά να ρωτήσω: Κατά πόσο οι εκτιμήσεις σας για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας αφορούν τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη; 

Οι κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα σχέδια που δρομολογούνται και τα έργα που προωθούνται σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για τη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη. Αναφέρομαι στα μεγάλα έργα για τη πόλη μας την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και του παραλιακού μετώπου, το  Μετρό, την κατασκευή εναέριου αυτοκινητόδρομου και την επέκταση του Προαστιακού προς τα δυτικά, την  αναβάθμιση του λιμανιού και τη σύνδεση του με την Εγνατία και την ΠΑΘΕ, το Τεχνολογικό Πάρκο Thess Intec και τη μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου Π. Μελά σε Πάρκο Πολιτισμού και Αναψυχής, το νέο Γήπεδο του ΠΑΟΚ και τη δημιουργία  Μουσείου Ολοκαυτώματος. Αναφέρομαι ακόμη στο σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση της Δ. Μακεδονίας, την κατασκευή του βόρειου τμήματος του Ε65, την αναβάθμιση των σταθμών στις πύλες εισόδου των βορείων συνόρων μας, τα έργα για σύγχρονους οδικούς άξονες και αναβαθμισμένα λιμάνια, τις υποδομές άρδευσης, τις παρεμβάσεις για την ανάδειξη χώρων του πολιτισμού και της ιστορίας μας. Και βέβαια τις μεγάλες επενδύσεις από διεθνείς κολοσσούς, την  Amazon, τη Cisco, τη Pfizer που φέρνουν πλούτο και νέες καλύτερες θέσεις δουλειάς.

Προηγούμενο άρθροΆρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα «Reader.gr»
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στη Χαλκιδική