Σημεία της συνέντευξης του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στον ΘΕΜΑ 104.6 και τον δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη
Στ. Καλαφάτης για πανδημία: Υπάρχει σταθεροποίηση, αλλά δεν εφησυχάζουμε
«Όπως και σε όλη την Ελλάδα οι ισορροπίες είναι εύθραυστες. Οι καταστάσεις είναι πάντα ευμετάβλητες. Συνεπώς, η συνεχής εγρήγορση είναι απαραίτητη. Αυτό συμβαίνει και στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάσουμε. Μάλλον το αντίθετο. Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Ευελπιστούμε ότι είναι τα τελευταία χιλιόμετρα αυτής της εργώδους προσπάθειας που έχει καταπονήσει το σύνολο του ελληνικού λαού, βεβαίως και τη Θεσσαλονίκη», τόνισε αναφερόμενος στην υγειονομική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης στον Θέμα 104.6 και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.
Σχετικά με την εστίαση
Η εστίαση είναι ένας πνεύμονας οικονομικής ανάσας για τη Θεσσαλονίκη. Αναμένουμε με αγωνία της εξελίξεις. Η νέα δράση 330 εκ. ευρώ που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση για τη στήριξη της επαναλειτουργίας τους είναι σίγουρα μια ανάσα. Στη Θεσσαλονίκη οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες. Θέση ωστόσο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, είναι ότι εκτιμήσεις και προβλέψεις από πολιτικά πρόσωπα σχετικά με άνοιγμα είτε των καταστημάτων της εστίασης είτε άλλων δραστηριοτήτων δεν ωφελούν. Το αντίθετο κάνουν. Οπότε -και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη- πρέπει να μιλάμε λίγο. Τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουμε να μιλάμε λίγο, να δουλεύουμε πολύ, να εφαρμόζουμε τις πολιτικές και να παρακολουθούμε στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Για το αν υπάρχουν αντιδράσεις στη Θεσσαλονίκη όσον αφορά τους εμβολιασμούς
Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Κατά διαστήματα έχουμε διάφορους αρνητές οι οποίοι ξεκίνησαν από τις μάσκες, πήγαμε στα εμβόλια και τώρα για τα tests. Εκτός από μια ένταση που παρατηρείται στην Ανατολική Μακεδονία λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και τα πράγματα εκεί είναι λίγο πιο ανησυχητικά.
Για την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας
Δεν είμαστε στην κατάσταση του Νοεμβρίου. Υπάρχει η επώδυνη εμπειρία στο νοσηλευτικό προσωπικό και τους γιατρούς που δοκιμάσθηκαν εκείνη την περίοδο. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, αλλά ελεγχόμενη. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Με την προσθήκη των self-tests, που είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο αλλά και τα rapid και τα μοριακά tests, καθώς και την πρόοδο των εμβολιασμών θεωρώ ότι σε λίγες εβδομάδες θα είμαστε πραγματικά πολύ καλύτερα. Το πρόγραμμα εμβολιασμού εξελίσσεται πολύ καλά παντού. Και στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Και μάλιστα είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αναμένουν να έρθει η σειρά τους να εμβολιασθούν. Έχει αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που είχαμε πριν από δυο τρεις μήνες σε σχέση με τον εμβολιασμό.