Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην 33η Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη 2019 – 2020»

ypes press002
ypes press002

Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην 33η Επιστημονική Συνάντηση με θέμα «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη 2019 – 2020»

Στ. Καλαφάτης: Χρέος μας να στηρίξουμε την προσπάθεια της αρχαιολογικής κοινότητας

«Είναι χρέος μας να στηρίξουμε την προσπάθεια της αρχαιολογικής κοινότητας. Απέδειξε, άλλωστε πως παρά την πανδημία συνέχισε με ζήλο το έργο της. Συνέχισε και συνεχίζει να εμπλουτίζει με τεκμήρια την ελληνική ιστορία και την παρακαταθήκη της Μακεδονίας.  Στον ίδιο δρόμο που λάμπρυνε με το έργο του ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος. Ανασύροντας στη Βεργίνα το μακεδονικό μεγαλείο. Και στρέφοντας τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στη γη της Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγαλέξανδρου. 

Είναι βέβαιο ότι οι εγνωσμένου κύρους επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος στην 33η συνάντησή σας έχουν να μας πουν πολλά. Έχουν να προσθέσουν στη γνώση του αρχαιολογικού μας πλούτου και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έχουν να καταθέσουν στη γιορτή για τα 200 χρόνια από  την Εθνική μας Παλιγγενεσία, τη δική τους συμβολή στην τόνωση της εθνικής μας υπερηφάνειας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης σε χαιρετισμό του στην 33η επιστημονική συνάντηση με θέμα «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη 2019 – 2020» που συνδιοργανώνεται διαδικτυακά από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρίες και Κύριοι,

Η επιστημονική συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη -η τριακοστή τρίτη μετά το 1987- αποτελεί πλέον θεσμό για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και για την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας και όχι μόνο. Αξίζει ιδιαίτερη τιμή σ΄εκείνους που είχαν την ιδέα και έκαναν την αρχή. Κι αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους εσάς που μετέχετε στο αρχαιολογικό έργο εδώ στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και στην ανάδειξη των αποτελεσμάτων του.

Εδώ παρουσιάζονται  τα αποτελέσματα του ανασκαφικού έργου, τα έργα προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης μνημείων, ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων από τον Έβρο έως την Καστοριά. Εδώ αναδεικνύονται τα επιστημονικά επιτεύγματα και η πολύπλευρη έρευνα των Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Εδώ εμπλουτίζεται η γνώση μας για το παρελθόν  γεφυρώνεται το σήμερα με το χθες. Εδώ η  αρχαιολογική επιστήμη παραπέμπει στο στίχο που γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης στο «Άξιον Εστί»: «Ίδια η μνήμη γινάμενη παρόν…».

Φίλες και φίλοι

Θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά, με έντονο ενδιαφέρον τις επιστημονικές ανακοινώσεις από νομό σε νομό της Μακεδονίας και της Θράκης για τα σημαντικότερα αρχαιολογικά τεκμήρια κάθε περιοχής την προηγούμενη διετία. Ξέρουμε πολύ καλά πως πίσω από αυτά βρίσκονται άξιοι επιστήμονες και ερευνητές με όραμα, αφοσίωση, μεθοδικότητα, επιστημονική κατάρτιση και υψηλή αίσθηση καθήκοντος και ευθύνης.

Είναι η ευθύνη των Αρχαιολόγων να φέρνουν στο φως και να διαχειρίζονται τεκμήρια ανθρώπινης δραστηριότητας του παρελθόντος. Είναι ο αγώνας και το πάθος τους ν΄αναδεικνύουν με όπλο τους απ΄την αρχαιολογική σκαπάνη τον τρόπο που η σύγχρονη κοινωνία προσλαμβάνει το παρελθόν.

Είναι η επιμονή τους να μεταλαμπαδεύσουν στους νεότερους τον σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο από τη γη της Μακεδονίας και της Θράκης.  Είναι η αγωνία τους να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της πολιτισμικής κληρονομιάς των προγόνων μας.

Είναι γι΄αυτό χρέος μας να στηρίξουμε την προσπάθεια της αρχαιολογικής κοινότητας. Απέδειξε, άλλωστε πως παρά την πανδημία συνέχισε με ζήλο το έργο της. Συνέχισε και συνεχίζει να εμπλουτίζει με τεκμήρια την ελληνική ιστορία και την παρακαταθήκη της Μακεδονίας.  Στον ίδιο δρόμο που λάμπρυνε με το έργο του ο αείμνηστος Μανόλης Ανδρόνικος. Ανασύροντας στη Βεργίνα το μακεδονικό μεγαλείο. Και στρέφοντας τα βλέμματα της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στη γη της Μακεδονίας, του Φιλίππου και του Μεγαλέξανδρου.

Είναι βέβαιο ότι οι εγνωσμένου κύρους επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος στην 33η συνάντησή σας έχουν να μας πουν πολλά. Έχουν να προσθέσουν στη γνώση του αρχαιολογικού μας πλούτου και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς Έχουν να καταθέσουν στη γιορτή για τα 200 χρόνια από  την Εθνική μας Παλιγγενεσία, τη δική τους συμβολή στην τόνωση της εθνικής μας υπερηφάνειας.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε το Υπουργείο Πολιτισμού και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στην πρωτοπορία της αρχαιολογικής έρευνας. Όπως και τους χορηγούς, την Επιστημονική Επιτροπή και όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας και στο πολυσήμαντο έργο που επιτελείτε.

Σας ευχαριστώ.

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κατάθεση οικονομικής προσφοράς για την προμήθεια υδραυλικού υλικού για τις ανάγκες του κτιρίου του Διοικητηρίου για τα έτη 2021 και 2022 (Α.Π.: 1685/12-04-2021).
Επόμενο άρθροΚαλαφάτης: Δίνει ανάσα στην πόλη το έργο σύνδεσης του αποχετευτικού δικτύου Δενδροποτάμου με τον Βιολογικό Καθαρισμό Θεσσαλονίκης