Θ. Καράογλου για την έκθεση του Αγίου Δημητρίου: «Μοιραζόμαστε αξίες για να δημιουργήσουμε αξία»

ypes press002
ypes press002

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: “ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΣΤΕ ΑΞΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΑΞΙΑ”

Όλα είναι έτοιμα στο ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου για την αυριανή τελετή εγκαινίων της έκθεσης τέχνης με τίτλο: “Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη”, από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, παρουσίασε στους δημοσιογράφους τα εκθέματα, εξηγώντας πως μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία θέλει να αναδείξει το αποτύπωμα του Πολιούχου στη Θεσσαλονίκη.

“Συνεχίζουμε από εκεί που είχαμε σταματήσει το 2014. Από τον Ιούνιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο του 2014 κάναμε πράξη το άνοιγμα του Διοικητηρίου στο κοινό. Το κτίριο του υφυπουργείου Εσωτερικών είναι η πιο κοντινή κυβερνητική δομή στον πολίτη της Θεσσαλονίκης, της Μακεδονίας και της Θράκης και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να είναι επισκέψιμο στους πολίτες μιας και πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο.

Η πρώτη δραστηριότητα που ετοιμάσαμε στον τομέα του πολιτισμού είναι αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο, διότι θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Πολιούχο και να αναδείξουμε το αποτύπωμά του στην πόλη. Η έκθεση χωρίζεται  σε δυο μέρη. Το πρώτο καλύπτει τη χρονική περίοδο έως το 1912. Σε αυτήν ο Άγιος Δημήτριος απεικονίζεται ως πολεμιστής και βρίσκεται σε θέση μάχης. Μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, πλέον ο Άγιος αποτυπώνεται ως ειρηνοποιός και του πολιτισμού.

Για πρώτη φορά θα εκτεθούν 55 έργα ζωγραφικής και χαρακτικά, 15 έργα μεταλλοτεχνίας και 3 έργα κεραμικής. Θέλω να ευχαριστήσω όσους συνέβαλλαν στη διοργάνωση της έκθεσης και να προσκαλέσω τα σχολεία γιατί αξίζει να την επισκεφθούν πολλά παιδιά. Μοιραζόμαστε αξίες για να δημιουργήσουμε αξία στο σήμερα και το αύριο” τόνισε ο κ. Καράογλου.

Ο επικεφαλής της έκθεσης, κ. Βασίλης Γάκης έκανε ειδική μνεία στην προσπάθεια που καταβλήθηκε από όλους τους συντελεστές προκειμένου να συγκεντρωθούν τα έργα και η έκθεση να ετοιμαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Όπως σημείωσε: “Πρώτη φορά στην πόλη διοργανώνεται μια έκθεση αφιερωμένη στον Άγιο Δημήτριο με πρωτότυπα έργα και για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη τιμά τον Πολιούχο της εμφανίζοντας και παρουσιάζοντας τις σύγχρονες όψεις του, όπως αποτυπώνονται από τους νεότερους καλλιτέχνες. Η προσπάθεια η οποία καταβλήθηκε από όλους τους επιμελητές, με επικεφαλής τον κ. Μίλτο Παπανικολάου, αλλά και όλους τους συνεργάτες του Υφυπουργού και του Υφυπουργείου ήταν εξαιρετική. Στο κοινό της Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά έργα που δεν τα γνωρίζαμε. Ήταν μια ιδιαίτερη προσπάθεια η οποία έγινε με πολλή αγάπη από όλους και νομίζω ότι αξίζει όλοι οι πολίτες της Μακεδονίας να την επισκεφθούν και να θαυμάσουν το μεγαλείο του Αγίου Δημητρίου στην ιστορία, αλλά και το μεγαλείο της ιστορίας στον Άγιο Δημήτριο”.

Ο συντονιστής των επιμελητών, ομότιμος καθηγητής ιστορίας τέχνης του ΑΠΘ, κ. Μίλτος Παπανικολάου, επισήμανε από την πλευρά του πως η ιδέα της έκθεσης είναι εμπνευσμένη. “Θεωρώ μεγάλη τιμή την πρόσκληση του Υφυπουργού κ. Καράογλου να επιμεληθώ την έκθεση. Η ιδέα είναι εμπνευσμένη και δεν έχει ξαναγίνει αντίστοιχο εγχείρημα. Μέσα από ορισμένα αριστουργήματα σύγχρονων καλλιτεχνών θα δείτε πως ο Άγιος Δημήτριος αλλάζει όψεις και από στρατιωτικός γίνεται ο Άγιος του πολιτισμού και της παιδείας. Κατά την προσωπική μου άποψη, σε ό,τι με αφορά, η ιδέα είναι ελκυστική διότι συνδέω τον Άγιο Δημήτριο με την ταυτότητα των Ελλήνων. Έχουν τέτοια ελευθερία στην απόδοση της μορφής του οι νεότεροι και μοντέρνες καλλιτέχνες που ο Άγιος Δημήτριος είναι όλα. Είναι ο Ελληνισμός, είναι η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη”.

“Κλήθηκα να δημιουργήσω ένα περιβάλλον αξιοποιώντας το εμβληματικό κτίριο της πόλης το οποίο με αυτήν την έκθεση καλείται να ανταποκριθεί σε έναν προορισμό που το ξεπερνά σε σχέση με το διοικητικό του χαρακτηριστικό” σημείωσε από την πλευρά της η αρχιτέκτονας και μουσειογράφος κα. Δήμητρα Γουργιώτη. Και συνέχισε: “Επιχείρησα κάτι που εγκαθιστά μια γεωμετρία μέσα στη γεωμετρία του κτιρίου και εξασφαλίζει την πιο αναγκαία εσωστρέφεια ώστε οι εικόνες να υπάρξουν σε σχέση με το κτίριο που τις φιλοξενεί”.

Για την ιστορικό τέχνης που επιμελήθηκε τα εκκλησιαστικά έργα, κα. Αθηνά Τσιγγαροπούλου, “στόχος ήταν μέσα από τις εικόνες του Αγίου Δημητρίου να δείξουμε την τεχνοτροπική εξέλιξη των έργων. Το πρότυπο του Αγίου εξελίσσεται, οι όψεις τις οποίες αποκτά αποτελούν αναβιώσεις από παλαιότερες εποχές στις οποίες ενσωματώνονται καινοτομικά στοιχεία και τελικός στόχος είναι το κοινό να κατανοήσει ότι πέρα από τις γραμμές και τα χρώματα, με όποιον τρόπο δηλαδή και αν αποδίδονται οι εικόνες, όταν αυτές φέρουν άγια πρόσωπα σημασία έχει η παράκληση που έχει αφήσει ο κάθε πιστός πάνω στην εικόνα”.

Τέλος, για την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων, που επιμελήθηκε τα έργα των σύγχρονων καλλιτεχνών, κα. Κάτια Κιλεσσοπούλου, “το πρώτο και κύριο που αναδεικνύεται από την έκθεση είναι η διαπίστωση ότι οι καλλιτέχνες του 20ου αιώνα ενδιαφέρθηκαν για την προσωπικότητα του Αγίου Δημητρίου και την περιέλαβαν στη δουλειά τους. Το δεύτερο σημαντικό είναι η τεράστια υφολογική ποικιλία, όπως και η χρήση πολλών τεχνικών πέραν της ζωγραφικής”.

 

Προηγούμενο άρθρο24-10-2019 Συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Καράογλου στον Fm 100 και την εκπομπή “Ημερολόγιο”
Επόμενο άρθροΗ τελετή εγκαινίων της έκθεσης τέχνης με τίτλο “Σύγχρονες όψεις του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη”