Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ”
Για την ανάγκη τόνωσης της εξωστρέφειας των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, μέσα από την ενίσχυση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως επιχειρηματικού και διαμετακομιστικού κόμβου της Ν.Α. Ευρώπης, συζήτησαν σήμερα στο Διοικητήριο ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κ. Γεώργιο Καρανίκα.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη μεθοδολογία με την οποία το ελληνικό εμπόριο μπορεί να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης, καθώς αποτελεί όχι μόνο τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και πύλη εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου, χαρακτήρισε “εξαιρετικά εποικοδομητική” τη συνεργασία με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, τονίζοντας ότι το Διοικητήριο θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πάταξη του παρεμπορίου, την ενίσχυση των εξαγωγών, τη στήριξη των συνεργατικών σχηματισμών τύπου cluster στη Βόρεια Ελλάδα, όπως επίσης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων. “Έχουμε σχέδιο για την εμπορική ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης. Η υποστήριξη του brand “Μακεδονία”, η υλοποίηση του τεχνολογικού πάρκου τέταρτης γενιάς “Thess Intec”, η αναβάθμιση της ΔΕΘ, η ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη των συγκοινωνιακών σταθμών (λιμάνι, αεροδρόμιο, σιδηροδρομικό δίκτυο) θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καράογλου.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Γεώργιος Καρανίκας, σημείωσε πως: “Η συνάντησή μου με τον κ. Καράογλου με ικανοποίησε ιδιαίτερα διότι άκουσε με ενδιαφέρον και προσοχή τις θέσεις της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι εμπορικές στη Βόρεια Ελλάδα. Του κατέθεσα τις προτάσεις μας για το πώς μπορεί η Κυβέρνηση να εκμεταλλευθεί τη δυναμική του εμπορίου προκειμένου να τονώσει την εγχώρια καταναλωτική ζήτηση και να αυξήσει τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της οικονομίας. Συμφωνήσαμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας με κοινές δράσεις που θα στοχεύουν στην ενδυνάμωση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας του ελληνικού εμπορίου”.