Χαιρετισμός Θ. Καράογλου στην 101η πανηγυρική επέτειο διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου τον Σεπτέμβριο του 1918 (29-09-2019)

ypes press002
ypes press002

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ 101η ΕΠΕΤΕΙΟ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 1918

(29-09-2019)

 

Κύριε Δήμαρχε Παιονίας, αγαπητέ φίλε Κώστα Σιωνίδη,

Υψηλοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι,

εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στην 101η πανηγυρική επέτειο διάσπασης του Μακεδονικού Μετώπου τον Σεπτέμβριο του 1918, σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μπροστά στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στους:

-Έλληνες

-και συμμάχους στρατιώτες,

οι οποίοι με περίσσευμα ψυχής προσέφεραν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης, απλώνουμε το χαλί της εθνικής υπερηφάνειας για να το περπατήσουν νοητά οι ήρωες που αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής εποποιίας.

Ο πατριωτισμός,

-η γενναιότητα,

-μα και το αίμα τους,

αντανακλούν στο σήμερα τη μεγάλη θυσία που συντελέστηκε τότε, υπενθυμίζοντας στους σύγχρονους Έλληνες πως τίποτα δεν χαρίστηκε στην ελληνική ιστορία.

Το Μακεδονικό Μέτωπο, που ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1915, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκηνικά μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η διάσπασή του, τον Σεπτέμβριο του 1918, θεωρείται δικαιωματικά ως μια από τις ενδοξότερες επιχειρήσεις του ελληνικού στρατού αφού επιτάχυνε την ήττα των δυνάμεων του άξονα.

Εκατόν ένα χρόνια μετά, ιερή μας υποχρέωση είναι να συνεχίσουμε να πορευόμαστε στο δρόμο:

-της πίστης,

-της αξιοπρέπειας,

-της εθνικής υπερηφάνειας,

-της αλήθειας

-και της ελευθερίας,

κρατώντας ψηλά το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην πατρίδα.

Οφείλουμε να πιστέψουμε:

-στην κινητήρια δύναμη της ψυχής μας,

-στην ιστορικά αποδεδειγμένη γενναιότητά μας

και να αντιληφθούμε ότι στις πλάτες μας κουβαλούμε βαριά κληρονομιά η οποία δεν μας επιτρέπει να υποστείλουμε ούτε κατ’ ελάχιστο τη σημαία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ως Έλληνες γαλουχηθήκαμε με υψηλές αρχές και ιδανικά.

Για αυτό και στο σημερινό προσκλητήριο:

-αναφοράς,

-τιμής

-και μνήμης,

για τον κάθε ένα που προσέφερε τη ζωή του στο βωμό της ελευθερίας δεν αρκεί να φωνάξουμε μονάχα “παρών”, αλλά: “Παρών, έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδας“.

Σε αυτά τα ευλογημένα χώματα οι πρόγονοί μας αγωνίστηκαν και έγιναν θεριά που τα σεβάστηκε ακόμη και ο εχθρός.

Αυτήν τη γη καλούμαστε να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους.

Αυτήν τη γη πρέπει:

-να αναδείξουμε

-και να αξιοποιήσουμε

εθνικά και ιστορικά, κάνοντας γνωστό σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας ότι εδώ χιλιάδες στρατιώτες του:

-ελληνικού,

-βρετανικού,
-γαλλικού,

-ρωσικού,

-ιταλικού

-και σερβικού στρατού έζησαν ως σύμμαχοι, πολέμησαν και υπερασπίστηκαν τα ιερά χώματα της Μακεδονίας που είχαν απελευθερωθεί το 1912-1913.

Ωστόσο, με τα χρόνια να περνούν και την ιστορία να αφήνει τη σκόνη της σε πρόσωπα και γεγονότα, δεν πρέπει να παραβλέπουμε τους λόγους που οδήγησαν σε δυο Παγκοσμίους Πολέμους και οι οποίοι έχουν εξαλειφθεί λόγω της σύστασης της Ε.Ε.

Χώρες και λαοί της Ν.Α. Ευρώπης από “εχθροί” γίναμε “οικογένεια”, καθοδηγούμενοι καθημερινά από ένα πολύτιμο πνεύμα διαλόγου.

Συμμετέχουμε, λοιπόν, στις σημερινές εκδηλώσεις αφενός για να μην επιτρέψουμε την κυριαρχία της λήθης και αφετέρου για να πούμε “ναι στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών, όχι στον πόλεμο“.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω τους στίχους του εθνικού μας ύμνου:

Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή, σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη. Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά, και σαν πρώτα ανδρειωμένη, χαίρε ω χαίρε ελευθεριά“.

 

Σας ευχαριστώ πολύ!

 

Προηγούμενο άρθροΕυρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της λίμνης Κορώνεια
Επόμενο άρθροΧαιρετισμός Θ. Καράογλου στην εκδήλωση μνήμης για τα γεγονότα της 6ης – 7ης Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη (29-09-2019)