Συνέντευξη της ΥΜΑΘ στην εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

Συνέντευξη της ΥΜΑΘ στην εφημερίδα ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

 Μια νέα γυναίκα αναλαμβάνει αρχικά διευθύντρια στο παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, διατελεί υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης και είναι παράλληλα υποψήφια δήμαρχος στην πόλη, πράγματα ιδιαιτέρως ασυνήθη για την ελληνική πραγματικότητα. Κυρία Νοτοπούλου, μιλήστε μας γι’ αυτούς τους ρόλους-προκλήσεις… 

 

Με πολλά ερωτήματα ξεκινά η κουβέντα μας! Λοιπόν, όσο κι αν είχα δοκιμαστεί σε άλλες αποστολές εργασίας, η ανάθεση του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Βόρειο Ελλάδα ήταν για μένα η βουτιά στα βαθιά νερά της ευθύνης. Είχα αγωνία. Έπρεπε να τα καταφέρω, δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Άπαξ και αυτό συνέβη, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, ένιωσα ικανή και στέρεη να ανταποκρίνομαι σε κάθε  επόμενη ευθύνη. Που ομολογουμένως ήρθαν μαζεμένες.

 Πολλοί αμφισβητούν το λόγο ύπαρξης του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη. Τί απαντάτε;

Ακόμα και σήμερα; Και οι πιο δύσπιστοι αρχικά, έχουν πειστεί ότι είναι σημαντικό κι αναγκαίο να υπάρχει γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Το έχουν αναγνωρίσει Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι  -ο οποίοι όπως γνωρίζετε δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ-  έχοντας  εκφράσει δημόσια ότι κάνει εξαιρετική δουλειά. Στα 2,5 χρόνια λειτουργίας του γραφείου πέρασαν το κατώφλι του φορείς, σύλλογοι και σωματεία που από τη μια είδαν να δίνονται ή να δρομολογούνται λύσεις κι από την άλλη είδαν να λαμβάνονται πρωτοβουλίες από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Πρωτοβουλίες που άλλαξαν ριζικά την εικόνα της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.

Μάθαμε να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε. Αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο το πρώτο διάστημα. Στη Θεσσαλονίκη, δεν υπήρχε η κουλτούρα συνεννόησης. Το κατακτήσαμε όμως κι αυτό. Κι είναι μεγάλη επιτυχία, γιατί μόνο με συνεργασία και με άξονα το καλό και το ωφέλιμο για τον τόπο, μπορεί να υπάρξει πρόοδος.

 Έχετε πει ότι “το ΥΜΑ-Θ παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξωστρέφεια της περιοχής” και “στην παραγωγική ανασυγκρότηση της Μακεδονίας και της Θράκης”. Ωστόσο, διαχρονικά, υπάρχουν αμφισβητίες του ρόλου και του λόγου ακόμα, ύπαρξής του. Πιστεύετε πραγματικά στον ουσιαστικό ρόλο ενός υπουργού σ’ αυτό;

 Το ΥΜΑΘ ήταν η δεύτερη μεγάλη πολιτική πρόκληση για μένα. Με τη μακρά ιστορία του, έχει περάσει από στιγμές δόξας σε στιγμές έντονης αμφισβήτησης και απαξίωσης. Είχε υποπέσει σε εργαλείο προπαγάνδας, μηχανισμού εξυπηρετήσεων. Έπρεπε αμέσως να μπει ξανά σε τροχιά παραγωγική.

Από την πρώτη στιγμή που το ανέλαβα, στόχος ήταν να αλλάξουμε τη φιλοσοφία του. Δουλεύουμε πολύ σκληρά ώστε να μπει μπροστά στην παραγωγική ανασυγκρότηση και στην ανασυγκρότηση της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Και στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καταφέραμε να δώσουμε δείγματα γραφής.
Στρέψαμε τις δυνάμεις μας στο όραμα της Βαλκανικής συν-ανάπτυξης. Σύντομα, θα πραγματοποιήσουμε Βαλκανικό Forum Eπιχειρηματικότητας και Yποδομών και στο τέλος του Α’εξαμήνου του 2019 θα λειτουργήσει ο  Όμιλος Εδαφικής Συνεργασίας. Το ΥΜΑΘ λοιπόν,  κρατά το τιμόνι στην προσπάθεια της Βαλκανικής Συνανάπτυξης, κι αυτό είναι μια καινούργια, σπουδαία αρμοδιότητα.

Δεν αρκεί και δεν ωφελεί, να επικαλείσαι περιορισμένες αρμοδιότητες, όπως έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί. Πρέπει πρωτίστως, να εξαντλείς τις δυνατότητες που έχεις και να πασχίζεις για τα μεγάλα. Εμείς έχουμε και όραμα και έχουμε μάθει να εργαζόμαστε σκληρά.
Ανοίξαμε το Υπουργείο στους πολίτες. Είναι σήμερα ζωντανό κομμάτι της πόλης, και όχι ένα απαξιωμένο και απρόσιτο κομμάτι της.

Η πρόταση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με την υποψηφιότητά σας για το δήμο Θεσσαλονίκης ήταν έκπληξη για σας ή κάτι το αναμενόμενο; Θεωρείτε τον εαυτό σας “στρατιώτη” της παράταξης;

 Η στήριξη αυτή όπως εκφράστηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι για μένα μεγάλη τιμή αλλά και αναγνώριση των προσπαθειών που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για τη Θεσσαλονίκη. Όπως γνωρίζετε, επιθυμία του πρωθυπουργού ήταν να ηγηθεί ενός ενιαίου προοδευτικού μετώπου για την πόλη ο νυν Δήμαρχος, ο Γιάννης Μπουτάρης. Για προσωπικούς του λόγους, αποφάσισε να μην διεκδικήσει εκ νέου το αξίωμα.
Η δική μου φιλοσοφία λέει ότι πρέπει να είμαστε παρόντες και παρούσες εκεί όπου μπορούμε να προσφέρουμε. Από όποια θέση έχω υπηρετήσει τα τελευταία 3 χρόνια, αλλά και πριν από αυτά, στόχος και σκοπός μου είναι, μαζί με άλλους να βρίσκομαι μπροστά σε κάθε μάχη για να μείνει η Θεσσαλονίκη μια πόλη ανοιχτή, εξωστρεφής, δημιουργική. Μια πόλη που θέλεις να ζεις.

Ακούμε τους περισσότερους υποψηφίους να προτάσσουν στα λεγόμενά τους την έγνοια τους για την “καθημερινότητα” της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι τα βασικά θέματα στη δική σας ατζέντα για τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της; Ποιο είναι το προσωπικό σας όραμα και οι στόχοι σας για τη Θεσσαλονίκη του αύριο; Ποιο ή ποια πιστεύετε ότι είναι τα δυνατά σας σημεία, ώστε να κερδίσετε τους Θεσσαλονικείς στην κάλπη;

Έχει ενδιαφέρον αυτό που λέτε, «Έγνοια για την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκη».  Και το λέω αυτό γιατί πολλοί από τους υποψήφιους Δημάρχους, είχαν την ευκαιρία να διοικήσουν. Και μάλιστα σε πολύ κρίσιμες εποχές και περιόδους για την πόλη. Δοκιμάστηκαν οι πολιτικές τους, κι απέτυχαν. Έχει ενδιαφέρον να ακούμε ότι ο κ.Ταχιάος έχει έγνοια για την καθημερινότητα της πόλης. Δεν τον θυμάμαι ποτέ να πήρε κάποια πρωτοβουλία ώστε να επιχειρήσει να γιατρέψει μία από τις πληγές που άφησε η διοίκηση και το σύστημα Παπαγεωργόπουλου, μέρος του οποίου ήταν ο ίδιος. Το ίδιο ακριβώς και για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη. Υπηρέτησε και έθρεψε ένα απολύτως διεφθαρμένο σύστημα. Ακόμη και ο κ. Βούγιας κατά την άποψή μου φέρει ευθύνη. Όταν η πόλη τον είχε ανάγκη, την εγκατέλειψε για μια θέση στην κεντρική πολιτική σκηνή. Παρότι είχε μια σημαντική δυναμική, ικανή ενδεχομένως να εμποδίσει να υπάρξουν άσχημες κι επιζήμιες εποχές για το Δήμο μας.

Όσον αφορά στο ερώτημά σας για τα μεγαλύτερα προβλήματα της Θεσσαλονίκης.
Κοιτάξτε σε αυτή την πόλη γεννήθηκα μεγάλωσα ξέρω τα προβλήματά της. Θεωρώ λοιπόν ότι είναι η καθαριότητα και το κυκλοφοριακό είναι τα κορυφαία. Δύο ζητήματα διαχρονικά και άλυτα. Άλλο σημαντικό θέμα που εξετάζουμε είναι την κτιριακή περιουσία του Δήμου και πως αυτή αξιοποιείται. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι στη Θεσσαλονίκη είναι αναξιοποίητα μια σειρά από κτίρια τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν διαφορετική στεγαστική πολιτική των νέων.

Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα και τα βλέπουμε με σοβαρότητα. Το προτέρημα που έχουμε εμείς είναι ότι τα έχουμε διαχειριστεί και τα επεξεργαζόμαστε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δεν είμαστε καινούριοι. Εργαζόμαστε καιρό για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη. Η πόλη είναι αλλιώς, το παραδέχονται όλοι ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης και ενασχόλησης. Έχει πλέον δομές και υποδομές κι ένα άλλο όραμα.

Με ποια κριτήρια θα συγκροτήσετε την ομάδα σας ώστε να διοικήσετε αύριο το δήμο Θεσσαλονίκης; Είναι άνθρωποι προερχόμενοι από τον δικό σας πολιτικό χώρο, ή στοχεύετε σε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο; Πόσο χώρο δίνετε στους νέους και φυσικά, στις γυναίκες;

Το κριτήριο  είναι το ίδιο με το οποίο συγκροτείται πάντα η ομάδα εργασίας. Κοινό όραμα και εργατικότητα. Τις εκλογές όμως δεν τις καθορίζουν μόνο τα πρόσωπα αλλά οι πολίτες. Για μένα κρίσιμο ζήτημα είναι να εμπλακούν ενεργά οι άνθρωποι της γενιάς μου.  Με τους οποίους είμαστε σε καθημερινή δράση.
Το στοίχημα λοιπόν είναι όλος ο νέος κόσμος της Θεσσαλονίκης όχι μόνο να πάει να ψηφίσει, αλλά την επόμενη μέρα να είναι ενεργός. Αυτό είναι μεγάλο στοίχημα για εμάς.

Θα θέλαμε τη γνώμη σας για τον άνθρωπο κατ’ αρχήν αλλά και την κριτική σας για τη διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη. Πώς θα βαθμολογούσατε τον απερχόμενο, δήμαρχο;

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα της Θεσσαλονίκης με δήμαρχο εσάς;

Ο Γιάννης Μπουτάρης είναι εύστροφος άνθρωπος, κι έχει προσφέρει. Η διοίκηση επί των ημερών του έβγαλε από το πηγάδι τον Δήμο. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ήταν ένας χρεωμένος Δήμος από τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου. Όσες διαφωνίες και αν είχα μαζί του, θα του αναγνωρίζω πάντα το καλό που έκανε στην ψυχή της πόλης. Απέναντι στις καρικατούρες των Ζορό αντέταξε έναν βαθύ κοσμοπολιτισμό. Απέναντι στον εθνικισμό ανέδειξε την ιστορία της πόλης. Είναι ο δήμαρχος που άλλαξε τον αέρα της Θεσσαλονίκης. Πιστεύω πως θα συνεχίσει να προσφέρει στα κοινά.

Όπως επισημαίνεται από πολλούς, το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, είναι μέγιστη εθνική πρόκληση. Πώς εκτιμάτε το όλο θέμα αλλά και τις πιθανές επιπτώσεις του για τη Βόρεια Ελλάδα ειδικότερα;  

Είναι μια διαρκής εθνική πρόκληση, σε καιρούς με συνεχείς μεταβολές σε ζητήματα τοπικά, ευρωπαϊκά και διεθνή.

Η Βόρεια Ελλάδα γεωγραφικά βρίσκεται σε μια στρατηγική θέση όπου διαχρονικά η μετακίνηση πληθυσμών πάντα είχε ως κομβικό σημείο διέλευσης τη Θεσσαλονίκη. Το είδαμε προσφάτως με την έξαρση των μικτών μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών μέσω της δυτικής βαλκανικής οδού.

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και όχι πρόβλημα, θα μας απασχολήσει για αρκετά χρόνια, όχι μόνο εμάς αλλά όλον τον πλανήτη.

Η Ελλάδα κλήθηκε να αναλάβει αυτό το βαρύ φορτίο της ευθύνης απέναντι στον ανθρωπισμό ως χώρα πρώτης υποδοχής. Εν μέσω των περιστάσεων κατάφερε να αντεπεξέλθει στο δύσκολο αυτό έργο, από την Ορεστιάδα του Έβρου μέχρι την Φιλιππιάδα της Πρέβεζας, την Ειδομένη του Κιλκίς μέχρι το Κουτσόχερο της Λάρισας, με σεβασμό στον άνθρωπο, αλληλεγγύη και πίστη στις παραδόσεις της φιλοξενίας και του φιλότιμου. Κανείς δεν αμφισβητεί τα λάθη. Αλλά μέσα στις συνθήκες μεγάλης έντασης έγινε το καλύτερο. Η ανταπόκριση των βορειοελλαδιτών ως προς το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα αποτελεί παράδειγμα για την Ευρώπη.

Ποιο το σχόλιό σας για όλα όσα έγιναν στο πρόσφατο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα; Τί απαντάτε σε όλους αυτούς και ιδιαίτερα στους Μακεδόνες που αντιτίθενται στη Συμφωνία των Πρεσπών; Τί να περιμένουμε μετά την κύρωσή της και από την Ελληνική Βουλή;

Οι πολύωρες συντονισμένες επιθέσεις που έλαβαν χώρα έξω από το κοινοβούλιο με αφορμή το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, ήταν ευθεία επίθεση κατά της δημοκρατίας και όχι κατά της συμφωνίας. Με την ηγεσία της ΝΔ να τρίβει κρυφά τα χέρια της από ευχαρίστηση. Συνειδητά ενημέρωναν με ψεύδη και δηλητηριώδη συναισθήματα την κοινωνία. Κανάκεψαν τη Χρυσή Αυγή. Αυτό δεν είναι μόνο λυπηρό. Είναι επικίνδυνο.

Ας δούμε όμως την επόμενη μέρα. Γιατί αυτό είναι το ζήτημα. Η επόμενη μέρα της συμφωνίας και οι χειροπιαστές προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας. Διότι όλοι οι άλλοι ισχυρισμοί περί πουλήματος, αλυτρωτισμού κ.λπ. είναι ανύπαρκτοι. Δεν λέω ότι δεν είναι ορατοί, λέω ότι δεν υφίστανται για να τους δούμε. Δεν ξέρω αν έχουν διάθεση να διαβάσουν οι διαφωνούντες με τη συμφωνία όσα στοιχεία σας παραθέσω. Διότι αυτό είναι το κρίσιμο σημείο. Να έχεις διάθεση να συζητήσεις. Όλη η Ευρώπη την υποδέχθηκε μετά επαίνων.  Εγώ πάντως θα σας τις αναφέρω αυτές τις προοπτικές.

Οι διμερείς οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται σταθερά. Η Ελλάδα, το 2017, ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της βόρειας γειτονικής μας χώρας . Ενώ το διμερές εμπόριο παρουσίασε αύξηση 22%.

Από τα 726 εκατ ευρώ τα 546 αφορούσαν εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και τα 180 αφορούσαν εισαγωγές από τη γειτονική χώρα. Μια από τις σπάνιες περιπτώσεις όπου το εμπορικό ισοζύγιο είναι σημαντικά πλεονασματικό για τη χώρα μας.

Επιπροσθέτως, η Ελλάδα συνιστά ήδη τον νούμερο «1» τουριστικό προορισμό τους γείτονές μας που προτιμούν ακτές της Μακεδονίας, τη  Χαλκιδική και την Πιερία. Με δεδομένο πως οι δομές των δυο οικονομιών είναι διαφορετικές προσφέρονται εξαιρετικές δυνατότητες συνεργειών.  Η επικύρωση της Συμφωνίας θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης  από ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για την κατασκευή μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων. Σε συνδυασμό με τα έργα που έχουν ήδη δρομολογηθεί η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται ως ένας από τους σημαντικότερους περιφερειακούς ενεργειακούς και διαμετακομιστικούς κόμβους.

Θεωρείτε ότι το Σκοπιανό, μπορεί να “στοιχήσει” στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;  

Η κοινωνία δεν ανέχεται την υποκρισία. Μόλις καθίσει η σκόνη των ημερών η λογική θα επικρατήσει Αλίμονο αν ήμασταν σαν όσους κάνανε το άσπρο μαύρο για να κερδίσουν τις ψήφους που χάσανε με την πολιτική τους.  Εύχομαι  οι συμπολίτες να ενημερωθούν και να κρίνουν με νηφαλιότητα, το πριν και το μετά. Επιδίωξη δική μας είναι να μάθει όλος ο ελληνικός λαός την αλήθεια. Διότι η αλήθεια κρύφτηκε επιμελώς στα σκοτάδια.  Αυτό το σκοτάδι η Ιστορία και η Ζωή θα το φωτίσουν. Και θα υπάρξει ηθική πολιτική δικαίωση.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρόσκλησης για το έργο ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ του ΥΜΑΘ
Επόμενο άρθρο«Το ΥΜΑΘ στηρίζει τους νέους»