Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά απηύθυνε χαιρετισμό – ομιλία, την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017, στην 1η Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Εφηβεία και Άθληση» που διοργάνωσαν το Σωματείο Νέα Ελπίδα Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, στη Συνεδριακή Αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.
Η Υφυπουργός στην ομιλία της, ανάμεσα σε άλλα, είπε:
Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο τρόπος ζωής μας πολιορκείται συνεχώς από συνήθειες και από προϊόντα αμφίβολης ποιότητας και ουσίας, που πολλές φορές αποδεικνύονται επιβαρυντικά, αν όχι καταστροφικά, για το σώμα, τολμώ να πω και για το νου των νέων. Η σωστή πληροφόρηση, με επιστημονική τεκμηρίωση, για τα θέματα της διατροφής και της άθλησης είναι λοιπόν ανεκτίμητη. Για να προστατευτούν οι νέοι από τις πιθανές παγίδες υγείας, και για να μάθουν να προστατεύουν σωστά τον εαυτό τους, σίγουρα δεν αρκούν οι οδηγίες και οι απαγορεύσεις. Απαιτείται μια προσέγγιση που θα ξεκινάει από το σπίτι, που θα χτίζεται στο σχολείο, που θα αγκαλιάζεται από την κοινωνία, και θα γίνεται παράδειγμα στην καθημερινότητα.
Δυστυχώς επιτρέψαμε να χαθεί το αρχαίο ελληνικό πρότυπο, που έβαζε τον αθλητισμό σε κεντρική θέση στη ζωή του Ανθρώπου, ως πυλώνα της Δημοκρατίας και του Αθλητισμού. Τότε βέβαια ο αθλητισμός δεν ήταν εμπορικό αξιοθέατο, αλλά σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης ζωής. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να ξαναφέρουμε τα πράγματα εκεί που βρίσκονταν τότε. Μπορούμε όμως να παλέψουμε ενάντια στο μοντέλο του ανθρώπου που ζει καθηλωμένος μπροστά σε μια οθόνη και αφήνει το σώμα του να ατονίσει, και καταναλώνει κάθε προϊόν που διαφημίζεται, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία του. Αυτή η εικόνα, που την ζούμε νομίζω οι περισσότεροι από εμάς, οφείλουμε να κάνουμε, ό,τι είναι δυνατόν, για να γίνει γρήγορα μια παραξενιά του παρελθόντος, όπως άλλα πράγματα που σήμερα απορούμε, “πώς κάποτε επιτρέπονταν;”
Ο αθλητισμός αποτελεί πυλώνα της κοινωνίας και προστατεύει την ποιότητα της ζωής. Χωρίς να θέλω να μείνουμε στο κλισέ πλέον αυτής της έκφρασης, ας αναλογιστούμε την έννοια της αρχαίας διδαχής “νους υγιής εν σώματι υγιή” και ας προσπαθήσουμε να την επιβάλλουμε και με το δικό μας, προσωπικό παράδειγμα.