Η Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, χαιρέτισε χθες, Τρίτη 14 Μαρτίου 2017, την εκδήλωση για τους πολίτες των Σερρών, που διοργανώνει η εταιρεία Bonatti-J&P Άβαξ S.r.l. «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο και Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού ρίσκoυ» που έγινε στις Σέρρες στο θέατρο Αστέρια ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών.
Η ομιλία της Υφυπουργού ήταν η ακόλουθη:
Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα σ’ αυτή την εκδήλωση, που έχει ως βασικό της στόχο, την ενημέρωση για το σημαντικότερο και ίσως πιο ισχυρό μέσο επικοινωνίας σήμερα. Θέλω να συγχαρώ την εταιρεία Bonatti-J&P Αβαξ S.r.l. για την πρωτοβουλία της, όπως και τους υπόλοιπους διοργανωτές. Είμαι σίγουρη ότι οι εισηγητές, ο κ. Σφακιανάκης και η Μαρίσα Βουλγαράκη, θα μας πούνε πράγματα που αξίζει ν’ ακούσουμε προσεκτικά και στην συνέχεια να εφαρμόσουμε. Ο δικός μου σκοπός δεν είναι να σας μιλήσω με λεπτομέρειες για τους κινδύνους του διαδικτύου, αυτό θα το κάνουν οι ομιλητές μας, πολύ καλύτερα από μένα. Θα ήθελα όμως να τοποθετηθώ, ως Υφυπουργός, αλλά και ως πολίτης, έχοντας τις ίδιες ανησυχίες με τους περισσότερους από εσάς.
Νομίζω οι περισσότεροι έχουμε αντιληφθεί τους κινδύνους του τεχνολογικού θαύματος που ονομάζεται Διαδίκτυο. Πιστεύω όμως ότι η γνώση μας για αυτούς τους κινδύνους, δεν είναι ολοκληρωμένη. Όπως και για πολλά άλλα θέματα, έχουμε μια θολή και ασαφή εικόνα την οποία οφείλουμε να διαλευκάνουμε.
Στο θέμα υπεισέρχονται επίσης πολιτικοί κίνδυνοι, καθώς το Διαδίκτυο είναι ένα μέσο που προσφέρει πολλά στην ελεύθερη ενημέρωση και στη αμεσότερη Δημοκρατία και δεν πρέπει να μειώσουμε αυτή τη δύναμή του. Οφείλουμε να εργαστούμε ώστε οι κίνδυνοι που περιλαμβάνει να οριστούν συγκεκριμένα, και να τεθεί το ικανό θεσμικό και νομικό πλαίσιο που θα τους αντιμετωπίσει με τρόπο που δεν θα μειώσει τα θετικά που μας προσφέρει το μέσο, ούτε θα δημιουργήσει έλλειμμα Δημοκρατίας.
Πρόσφατα αυτές οι ανησυχίες έγιναν θέμα και στο Ευρωκοινοβούλιο, με κύριο προβληματισμό τις αφιλτράριστες πληροφορίες και τις ψεύτικες ειδήσεις, που συνήθως κατασκευάζονται για να τραβήξουν το ενδιαφέρον τον πολιτών χωρίς να υπολογίζουν το τίμημα, και τελικά οδηγούν στον αποπροσανατολισμό, στον αρνητικό επηρεασμό της προσωπικότητας των πολιτών, και ειδικότερα των νέων, που είναι και οι πιο ευαίσθητοι αποδέκτες κάθε μηνύματος.
Είναι φανερό λοιπόν ότι χρειαζόμαστε ένα θεσμικό πλαίσιο τ’ οποίο θα προστατεύει τη δημοσιογραφία, την ορθή πληροφόρηση, και θα θωρακίζει τον πολίτη, χωρίς όμως να παραβιάζει τ’ ατομικά δικαιώματα και τις δεδομένες ελευθερίες. ‘Ένα θεσμικό πλαίσιο που θα εξυψώνει και δεν θ’ απειλεί την δημοκρατία, καθώς πάντοτε, κάθε απαγόρευση και κάθε επιβολή υπερκείμενων αρχών, θέτει το ερώτημα «Και ποιος θα φυλά τους φύλακες;»
Νομίζω ότι περισσότερο από ποτέ γίνεται ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι αλλαγές, και σας ζητώ να μην αντιμετωπίσετε αυτή την έκφραση ως κλισέ αλλά ως πραγματική ανάγκη, μας οδηγούν στο να αναζητήσουμε, συλλογικά, και να επιβάλλουμε ίσως, την εκπαίδευση των πολιτών και των νέων, ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη, ουσιαστική αντίληψη και γνώση των μηχανισμών της Ενημέρωσης, και να τους προσφέρουμε τα διανοητικά εργαλεία που θα τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τις παγίδες που στήνει ο κάθε επιτήδειος, είτε μέσω του Διαδικτύου, είτε μέσω των υπόλοιπων μέσων Ενημέρωσης και Ψυχαγωγίας.
Φυσικά, αυτά τα θέματα απαιτούν πολλές συζητήσεις και πολλή προσπάθεια. Ακριβώς για αυτό η προσφορά των ανθρώπων, όπως οι ομιλητές, που εργάζονται εδώ και δεκαετίες πάνω σ’ αυτό το σκοπό, είναι ανεκτίμητη, και αξίζουν το σεβασμό, την προσοχή, και τα συγχαρητήριά μας.
Απευθυνόμενη σε όλους σας, λοιπόν, ελπίζω η εκδήλωση να προσφέρει ενημέρωση και γνώση. Από την πλευρά μου, σας δίνω την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι περνάει από το χέρι μας, για να παραδώσουμε ένα κοινωνικό πλαίσιο καλύτερο από αυτό που παραλάβαμε. Πιστεύω ότι με την επικοινωνία ανάμεσά μας και με την ουσιαστική και υπεύθυνη τοποθέτησή μας, αυτός ο στόχος μπορεί εύκολα να γίνει πραγματικότητα, και θα γίνει.