Η ΥΜΑΘ σε εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκη

1484393841
1484393841

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, χθες, Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση “Ανθοέκθεση 2016” που διοργάνωσε ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπως και στο 9ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ “Κυρίλλεια και Μεθόδεια” που διοργάνωσε ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου.

Σήμερα, Σάββατο 14 Μαΐου 2016, η Υφυπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στο Γ’ Συμπόσιο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με θέμα τη “Βυζαντινή Μακεδονία”.  Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης) ήταν το ακόλουθο:

Το Βυζάντιο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της σημερινής μας ταυτότητας και έχει ενσωματωθεί ισχυρά στην έννοια του Ελληνισμού. Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι ο Απόστολος των Εθνών, ο Παύλος, δεν επέλεξε την συντομότερη και ευκολότερη διαδρομή, δηλαδή να βρεθεί εκεί δια της θαλάσσης, ως κύριο άξονα της πορείας του με τελικό προορισμό την Αθήνα. Διέσχισε αντίθετα τη Μικρά Ασία, σε ένα ταξίδι που είχε ως  σταθμούς και τις κυριότερες πόλεις της Μακεδονίας. Με αυτή την επιλογή του ανέδειξε τη Μακεδονία ως πύλη εισόδου του Χριστιανισμού στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και ως τόπο όπου η Ελληνική Σκέψη συνάντησε το Χριστιανισμό.

Η ισχυρή σύνδεση του Χριστιανισμού και της Μακεδονίας παραλήφθηκε στη συνέχεια από το Βυζάντιο, το οποίο ως φορέας των χριστιανικών ιδεών, μετασχημάτισε την ιδέα του Κράτους, σε εγγυητή των ιδεών και των επιταγών του Ανθρωπιστικού Πολιτισμού. Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος αποτέλεσε τότε, για ακόμη μια φορά, τη μήτρα της γέννησης, όχι μόνο μιας νέας θρησκευτικής αντίληψης, αλλά και ενός αξιακού και ηθικού κώδικα, που έδωσε ταυτότητα και στοιχεία πολιτισμού σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και αποτέλεσε εφαλτήριο της εξέλιξής της.

Η πόλη που βρισκόμαστε, η Θεσσαλονίκη, ήταν η συμβασιλεύουσα πόλη του Βυζαντίου. Ανάμεσα σ’ αυτήν και στην πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, την Κωνσταντινούπολη, υψώνεται το Άγιο Όρος. Ολοκληρώνεται έτσι ο άξονας γύρω από τον οποίο στέριωσε και μεγαλούργησε το Βυζάντιο, και με τον οποίο ολοκληρώθηκε μετά από αιώνες η επανασύσταση του Ελληνικού κράτους.

Καθώς έχω συνεχή επαφή με το Κέντρο Διαφύλαξης της Αγιορείτικης Κληρονομιάς, φορέα εποπτευόμενο από το ΥΜΑΘ, διαπιστώνω καθημερινά τη βαθύτατη σχέση της Μακεδονίας και του Βυζαντίου, που αποκαλύπτεται πίσω από κάθε βήμα και κάθε μας προσπάθεια. Θεωρώ λοιπόν τη μελέτη αυτής της σχέσης καθοριστική για τη συνειδητοποίηση των βαθύτερων στοιχείων της σημερινής Ελληνικής πραγματικότητας και απάντηση στις προσπάθειες να αποκοπεί ο σημερινός Έλληνας από την αδιάσπαστη ιστορική του ταυτότητα.

Χαιρετίζω λοιπόν το Τρίτο Επιστημονικό Συμπόσιο “Βυζαντινή Μακεδονία”, ως τόπο συνάντησης, επεξεργασίας και ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα σε αξιόλογους επιστήμονες και μελετητές, με σκοπό την αποκρυστάλλωση και την ανασύσταση  της Ελληνικής ταυτότητας, η οποία είναι όρος επιβίωσης για όλους τους Έλληνες.

 

 



Προηγούμενο άρθροΠασχαλινά κάλαντα από ΑμΕΑ στην ΥΜΑΘ & VIDEO
Επόμενο άρθροΗ ΥΜΑΘ εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εκδηλώσεις «Ρούπελ 1941, Η Αναβίωση»