Η Υφυπουργός σε εκδηλώσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

1484394695
1484394695

Η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, παραβρέθηκε σήμερα Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, σε διάλεξη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, με θέμα: «Η συμβολή των Μακεδόνων στον Αγώνα του 1821».

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Εμμανουήλ Παππά και τους Σερραίους αγωνιστές του 1821 και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου.

Στις 11.30 το πρωί έλαβε χώρα Τρισάγιο στο μνημείο του Εμμανουήλ Παππά (απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης), από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, παρουσία της Υφυπουργού, ενώ στις 12.00 π.μ. η κα. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, παρακολούθησε την παρουσίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, από τον Πρόεδρο κ.Γεώργιο Τάτσιο, στο κτίριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Στις 12.30 μ.μ. η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, έδωσε το παρόν σε διάλεξη  του Αναπληρωτή Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ, κ. Σπυρίδωνα Σφέτα, με θέμα: «Ο Εμμανουήλ Παππάς και το Βαλκανικό περιβάλλον της εποχής».

Στην εκδήλωση, η Υφυπουργός έκανε τον ακόλουθο χαιρετισμό:

Ίσως να μην το γνωρίζετε αλλά η σημερινή μας εκδήλωση είναι η πρώτη που τελεί υπό την αιγίδα του θεσμού που κλήθηκα να υπηρετήσω.

Αυτή η εκδήλωση ιστορικής μνήμης και ταυτότητας πηγάζει από την ευθύνη που θα έπρεπε να έχει κάθε άνθρωπος μέσα του, να τιμήσει και να δικαιώσει με την ύπαρξή του τους προπάτορες τους.

Ως  Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με αρμοδιότητα το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης,  είμαι υποχρεωμένη να αναδείξω την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, αλλά και να καταφέρω να μεταλαμπαδεύσω το πόσο τυχεροί είναι κάποιοι που διδάχτηκαν την ιστορία αλλά και τη σημασία να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας, της πατρίδα μας.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει ότι εμένα θα μ’ αδικήσει η ιστορία, γιατί δεν έκανα ούτε επαναστάσεις, ούτε πολέμους αλλά τελικά τι είναι η ίδια η ιστορία. Μια  σύντομη σύνοψη θα ήταν όπως επιτυχώς ειπώθηκε. Ο Νότος δημιουργεί τους πολιτισμούς. Ο Βορράς τους κατακτά, τους καταστρέφει, δανείζεται από αυτούς, τους διαδίδει.

Αυτό που μας διδάσκει η ιστορία είναι η επανάληψη και ίσως το μόνο πράγμα που μας μαθαίνει είναι τι σημαίνει κακή διακυβέρνηση.

Είναι δύσκολη η περίοδος που διανύουμε, η Πατρίδα μας καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στην Ευρώπη και να αναθερμάνει τις σχέσεις σεβασμού και αλληλοεκτίμησης ανάμεσα στο λαό μας και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, στο Έθνος και τα υπόλοιπα Έθνη.

Δεν μπορείς να προχωρήσεις αν δεν κοιτάξεις πίσω σου, ποιοι είμαστε, πως φθάσαμε μέχρι εδώ, τις θυσίες που κάναμε αλλά και το σημαντικότερο τι πραγματικά εκπροσωπούμε ως λαός για ολόκληρη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο απελευθερωτικός αγώνας του 1821 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, δεν ήταν μονάχα μια Επανάσταση των Ελλήνων απέναντι σε έναν δυνάστη που επιβλήθηκε από την Ανατολή.

Ήταν μια Επανάσταση ολόκληρης της Ευρώπης, και των ιδανικών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας που αυτή εκπροσωπεί, απέναντι στο σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση που αντιπροσώπευε η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αυτή την Επανάσταση την πληρώσαμε με αίμα, αλλά μέσα από αυτήν και όλο το πλαίσιο δράσεων που τη συνόδεψαν, η Ευρώπη θυμήθηκε ότι Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν μπορεί να υπάρχει.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της Ευρώπης, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και σε όλα τα επίπεδα της διανόησης και του πολιτισμού.

Δυστυχώς, οι πολιτικές καταστάσεις οδήγησαν σήμερα στην ανάγκη να ξαναθυμίσουμε την ανάγκη σεβασμού και πλήρους συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς μας.

Σ’ αυτή την προσπάθεια είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε, γιατί είναι αδύνατον ο πραγματικός Ευρωπαίος να ξεχάσει την ελληνική κληρονομιά του.

Η Ελλάδα είναι η μητέρα όλου του ευρωπαϊκού κόσμου, ο φύλακας των αξιών της και ο γεννήτορας των ιδεών της, και αυτό είναι κάτι που έχει γραφτεί με αίμα ακόμη και στις πέτρες αυτού του τόπου, όπως αποδείχτηκε σε κάθε σχεδόν μεγάλο πόλεμο.

Δεν θέλω όμως να παρασυρθώ περισσότερο από την επικαιρότητα. Η μνήμη και η ταυτότητά μας δεν είναι περιστασιακά θέματα, αλλά διαρκή και ιερά.  Η γνώση της Ιστορίας, μας δίνει δύναμη για να συνεχίσουμε, και η ταυτότητα, μας δίνει την απαραίτητη ουσία στη ζωή, για να πορευτούμε με μεγαλύτερο σθένος παρακάτω.

Σ’ αυτή την εκδήλωση το κύριο θέμα δεν είναι η Ελληνική παρακαταθήκη της Ευρώπης, αλλά οι αγωνιστές της Μακεδονίας μας, που πρωτοστάτησαν μαζί με ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, στον ξεσηκωμό της Ελλάδας ενάντια στον οθωμανικό ζυγό.

Ανάμεσα στους μεγάλους αγωνιστές του 1821 ξεχωρίζει η μορφή του Εμμανουήλ Παππά, με τον οποίο έχω τη μεγάλη τιμή να έχω κοινή καταγωγή, από το νομό των Σερρών. Η ηρωική πορεία του, στην οποία θυσίασε τα πάντα για την απελευθέρωση των Ελλήνων από την οθωμανική διαφθορά και το σκοταδισμό, είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους που ξεπερνά το στενά γεωγραφικά όρια του τόπου καταγωγής μας.

Σήμερα και στο όνομα του Εμμανουήλ Παππά ας φέρουμε στη μνήμη μας και άλλους  χιλιάδες αγωνιστές που θυσίασαν της ζωή τους για την Επανάσταση από άκρη σε άκρη της χώρας.

Η ακριβής καταγραφή και μετάδοση της Ιστορίας είναι βέβαια ευθύνη των ιστορικών και όχι των πολιτικών. Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε να εκφράζουμε τη λαϊκή θέληση και να δημιουργούμε τις ευνοϊκές συνθήκες για να μπορούν να εργαστούν οι επιστήμονες και οι ειδικοί.

Κλείνοντας, λοιπόν, το μήνυμα που θέλω να μεταφέρω σε όλους σας είναι ότι σήμερα η Ελλάδα είναι ξανά μια περήφανη χώρα, και βρισκόμαστε σε μια κατάσταση επαναπροσδιορισμού και επανόρθωσης, που ίσως δεν είναι υπερβολή να τη χαρακτηρίσουμε επαναστατική.

Ας αντλήσουμε όλοι δύναμη από τους πραγματικούς αγωνιστές, ας εργαστούμε με τη σοφία που διδάσκει η μακρόχρονη ιστορία και ας εμπνευστούμε και από τους απλούς ανθρώπους της καθημερινότητας μας και τις μάχες που δίνουν.

Δημιουργούμε τις συνθήκες εκείνες όπου η ομοψυχία, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός και η αλληλοκατανόηση θα βρουν πρόσφορο έδαφος, ώστε να πατήσουν οι επόμενοι και καλύτεροι από εμάς Έλληνες.

 

Προηγούμενο άρθροΣυναντήσεις της ΥΜΑΘ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015
Επόμενο άρθροΔηλώσεις Υφυπουργού Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά μετά τη συνάντηση με τον Πρόξενο της Βουλγαρίας