Η 79η ΔΕΘ άνοιξε τις πύλες της. Ποιες είναι οι προσδοκίες των Θεσσαλονικέων από τη φετινή διοργάνωση, αλλά και από τις κυβερνητικές εξαγγελίες;
«Κύριε Ιγνατιάδη, είναι γνωστό ότι εδώ και 79 χρόνια, η Διεθνής Έκθεση αποτελεί γιορτή για τη Θεσσαλονίκη και για τον υπόλοιπο βορειοελλαδικό χώρο. Όσοι θα επισκεφτούν μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου τον χώρο της ΔΕΘ, θα έχουν την ευκαιρία να δούνε και να ενημερωθούν για τα πρωτοποριακά και καινοτόμα, ελληνικά και ξένα προϊόντα που φιλοξενούνται στα περίπτερα της έκθεσης. Την ίδια ώρα, η παρουσία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της 79ης ΔΕΘ, καταδεικνύει και την σημασία που έχει για την κυβέρνηση η ΔΕΘ, σε μια εποχή όπου η χώρα αφήνει πίσω της την ύφεση και εισέρχεται στη φάση της ανάπτυξης. Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η Μακεδονία και η Θράκη να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται».
Ποιες πρωτοβουλίες λαμβάνει το ΥΜΑ-Θ, προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη του βορειοελλαδικού χώρου;
«Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3908/2011, έχουμε προχωρήσει ήδη στην έγκριση 245 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 1,39 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δημιουργούνται 5.000 νέες, άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας ενώ διασφαλίζεται και η διατήρηση 15.559 υφιστάμενων θέσεων απασχόλησης. Ως υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, συμμετέχουμε επίσης στην υλοποίηση τριών συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων διασυνοριακής συνεργασίας, στο πλαίσιο του INTERREG. Όσον αφορά τον τομέα της καινοτομίας, βάζουμε σε νέα τροχιά την λειτουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης (ΑΖΚ), με την παραχώρηση τμήματος έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ για την δημιουργία του πρώτου θύλακα. Επίσης, πρόσφατα προχωρήσαμε στην ίδρυση και λειτουργία Κεντρικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και Επίλυσης Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στο ΥΜΑΘ, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών που έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα για να διευθετήσουν ζητήματα αρχιτεκτονικών διαφορών σε περιοχές διατηρητέων κτιρίων και παραδοσιακών οικισμών».
Ποιες αρμοδιότητες θεωρείτε ότι λείπουν από το υπουργείο ώστε να διαδραματίσει πιο αποτελεσματικά τον ρόλο του;
«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, ως υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, δήλωσα ότι πρόθεση μου είναι να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του ΥΜΑΘ, όπως επίσης και ο προϋπολογισμός του. Στο πλαίσιο αυτό, έχω συζητήσει ήδη με τον πρωθυπουργό τους τρόπους με τους οποίους το ΥΜΑΘ μπορεί να έχει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Άλλωστε, μην ξεχνάτε πως πρόκειται για ένα υπουργείο που έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα και ρόλο, λόγω της γεωγραφικής του εγγύτητας με τις όμορες βαλκανικές χώρες».
Η τουριστική σεζόν βαίνει προς το τέλος της, όπως φαίνεται με θετικό πρόσημο. Ποια εικόνα έχετε αποκομίσει και ποιες είναι οι προοπτικές περαιτέρω αύξησης του τουριστικού ρεύματος;
«Πριν από λίγο καιρό, προχωρήσαμε στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Εγνατία Οδό Α.Ε. και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού οδηγού, ο οποίος θα παρέχει πληροφορίες τουριστικού ενδιαφέροντος σε όσους κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Επιπλέον, θεωρώ πως σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της περαιτέρω αύξησης του τουριστικού ρεύματος, θα παίξει η αξιοποίηση των υποδομών της πόλης, όπως είναι το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ και το λιμάνι καθώς και η διασύνδεση του με τα ευρωπαϊκά δίκτυα σιδηροδρόμων για την μεταφορά των φορτίων που διακινούνται στην περιοχή της Μεσογείου. Επίσης, η αξιοποίηση των λιμένων Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, το φυσικό και δομημένο ιστορικό περιβάλλον, οι αρχαιότητες, οι προστατευόμενες από διεθνείς συνθήκες περιοχές (συνθήκη Ramsar, κλπ) αποτελούν κύρια όπλα στην προσέλκυση νέων τουριστών.
Πρέπει να εκμεταλλευτούμε επιπλέον το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα συνορεύει με τις βαλκανικές χώρες και να το μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος της περιοχής. Είναι απόλυτα πεπεισμένος πως μπορούμε να φέρουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες στη Μακεδονία και την Θράκη, αρκεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς να συνεργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση».