Την πρόθεση του να μετατρέψει το ΥΜΑΘ σε μοχλό ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός.
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων του περιπτέρου του ΥΜΑΘ και του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ) στην 79η ΔΕΘ, ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε στις δράσεις και τα επενδυτικά προγράμματα που υλοποιεί το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης.
«Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3908/2001, εγκρίθηκαν 245 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 1,613 δισ. ευρώ και συνολικής ενίσχυσης 633.291.764 ευρώ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία 5.000 νέων, άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης και υπογράμμισε την σημαντική συμβολή που είχε το ΥΜΑΘ στην υπόθεση της παραχώρησης των 60 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ για την δημιουργία του πρώτου θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ).
Επίσης, ο κ. Ορφανός έκανε ειδική αναφορά και στο έργο του ΚΕΔΑΚ. «Στην τριαντάχρονη παρουσία του το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς συνέβαλλε στην υλοποίηση περισσότερων των 2600 έργων και στην έγκριση πάνω από 2700 εξειδικευμένων μελετών στην Αθωνική χερσόνησο», υπογράμμισε. Επιπλέον, ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κάλεσε όλους να συμβάλλουν στην προσπάθεια ανάτασης της χώρας. «Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να μην αφήσουμε την διάθεση μας να προσβληθεί από το μικρόβιο της διχόνοιας και της ιδιοτέλειας», δήλωσε ο κ. Ορφανός.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του υπουργού Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργου Ορφανού στην τελετή των εγκαινίων του περιπτέρου του ΥΜΑΘ και του ΚΕΔΑΚ.
Κυρίες και κύριοι,
Καταρχήν, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που παρευρίσκεστε στην τελετή των εγκαινίων του περιπτέρου του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης και του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Εδώ στο περίπτερο 11, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί καθ’ όλη την διάρκεια της Έκθεσης για τις δράσεις και τα επενδυτικά προγράμματα που υλοποιεί το ΥΜΑΘ, όπως επίσης και για το έργο του ΚΕΔΑΚ.
Από την στιγμή που ανέλαβε την διαχείριση του υπουργείου, έθεσα ως στόχο να το μετατρέψω σε μοχλό ανάπτυξης για την Μακεδονία και τη Θράκη.
Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι οι πόροι και οι αρμοδιότητες που διαθέτουμε, ως υπουργείο, υπολείπονται των αντίστοιχων δημόσιων φορέων, αντιμετώπισα ως πρόκληση την ενίσχυση τους, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του ρόλου που έχει στην εθνική υπόθεση της αναγέννησης της χώρας, μετά από πέντε χρόνια.
Να δούμε, λοιπόν, τι πετύχαμε μέχρι τώρα και πού βρισκόμαστε σήμερα.
Στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου 3908/2001, εγκρίθηκαν 245 επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 1,613 δισ. ευρώ και συνολικής ενίσχυσης 633.291.764 ευρώ, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία 5.000 νέων, άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς, όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όσον αφορά τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας 2007-2013, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης υλοποιεί, ως επικεφαλής εταίρος, το έργο TRIGGER, σε συνεργασία με άλλους επτά φορείς από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με βασικό στόχο να παρέχει καθοδήγηση σε αποφοίτους, σε θέματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
Επιπλέον, συμβάλλαμε καθοριστικά στην αίσια έκβαση της παραχώρησης 60 στρεμμάτων του ΕΘΙΑΓΕ στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ο πρώτος θύλακας που θα φιλοξενήσει όσες ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην περιοχή της Θέρμης, με την εγκατάσταση της έδρας τους.
Την ίδια ώρα, η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας λειτουργεί ήδη το Thessaloniki Smart up Innovation Hub για την υποστήριξη νεοφυών επιχειρηματιών που έχουν καινοτόμες ιδέες στις νέες τεχνολογίες, την επιχειρηματικότητα και άλλους συναφείς τομείς.
Σε διοικητικό επίπεδο, προχωρήσαμε στην σύσταση και λειτουργία Κεντρικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και Επίλυσης Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στο ΥΜΑΘ, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών που έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα για να διευθετήσουν ζητήματα αρχιτεκτονικών διαφορών και πολεοδομικών θεμάτων.
Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουμε ουσιαστικά και στην αποκέντρωση των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.
Στον τομέα του τουρισμού, δημιουργούμε μαζί με την Εγνατία Οδό Α.Ε. και την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, ως εφαρμογή ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό οδηγό για έξυπνα τηλέφωνα και συσκευές, μέσω του οποίου θα παρέχονται διαδικτυακά πληροφορίες, τουριστικού χαρακτήρα σε όσους κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, από την Ηγουμενίτσα ως τους Κήπους.
Όσον αφορά το έργο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς, για όσους τυγχάνει να μην γνωρίζετε, εκπονεί μεγάλο τμήμα των μελετών αποκατάστασης και υποδομών στις ιερές μονές της Αθωνικής χερσονήσου.
Επιπλέον, ελέγχει τις μελέτες που εντάσσονται σε προγράμματα χρηματοδότησης ενώ συμβάλλει και στην ένταξη των έργων αποκατάστασης των μνημείων της Αθωνικής πολιτείας, σε κοινοτικά προγράμματα.
Τα έργα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συντήρησης, αναστήλωσης, ανακατασκευής, ανέγερσης αναγκαίων νέων κτιρίων, πυρασφάλειας, μηχανολογικού αναεξοπλισμού, ειδικών χώρων προστασίας κειμηλίων, υποδομών, δικτύων και λιμενικών οδοποιίας.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην τριαντάχρονη παρουσία του το ΚΕΔΑΚ συνέβαλλε στην υλοποίηση περισσότερων των 2600 έργων και στην έγκριση πάνω από 2700 εξειδικευμένων μελετών στην Αθωνική χερσόνησο.
Κυρίες και κύριοι,
Σε μια εποχή όπου η χώρα μας πλησιάζει στο τέλος του τούνελ και ετοιμάζεται να εισέλθει σε μια νέα εποχή, αυτή της ανάπτυξης και της προόδου, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, θεωρώ πως θα πρέπει να αφήσουμε όλοι κατά μέρους τις όποιες μικροδιαφορές έχουμε και να συνεργαστούμε για μια κοινή πορεία στο μέλλον.
Τούτη την ώρα που ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες και η ανοχή του έχει εξαντληθεί, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την χώρα μας να ανέβει ακόμα πιο ψηλά.
Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αρκεί να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να μην αφήσουμε την διάθεση μας να προσβληθεί από το μικρόβιο της διχόνοιας και της ιδιοτέλειας.
Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν, κηρύσσω τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΥΜΑΘ και του ΚΕΔΑΚ.