Χρειάστηκε να περάσουν πέντε χρόνια για να ξεπεράσει η χώρα τον σκόπελο της ύφεσης και να μεταπηδήσει από το στάδιο της διεθνούς ανυποληψίας και της αμφισβήτησης, στη φάση της σταδιακής αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης. Προηγήθηκαν δημοσιονομικά μέτρα που ανέστειλαν την εικονική ανάπτυξη που βιώσαμε στην προ μνημονίου εποχή ενώ παράλληλα, χρειάστηκε αρκετή προσπάθεια και υπομονή από τους πολίτες για να εξορθολογιστούν μισθοί και συντάξεις στο δημόσιο τομέα.
Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν στη δημόσια διοίκηση αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία από συγκεκριμένους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς φορείς όταν διαπίστωσαν ότι κεκτημένα του παρελθόντος τίθενται υπό αμφισβήτηση, γεγονός που ωστόσο άνοιξε το δρόμο για την ανατροπή στερεότυπων αντιλήψεων και την αφαίρεση προνομίων από τους ημέτερους.
Έτσι, ο επόμενος στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση στην μεταμνημονιακή εποχή είναι η αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης, μέσω της εφαρμογής αναπτυξιακών μέτρων που δεν θα έχουν την μορφή παροχών, βραχείας διάρκειας αλλά θα επενδύουν στη θεμελίωση συνθηκών ευημερίας, με μακροπρόθεσμη προοπτική. Η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος και η υποχώρηση των αντίστοιχων συντελεστών, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των φαινομένων κοινωνικής παθογένειας, όπως είναι η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, είναι ορισμένα από τα μέτρα εκείνα που κινούνται στην κατεύθυνση της καλλιέργειας σταθερού επενδυτικού κλίματος, το οποίο αναμένεται να διαμορφώσει νέα δεδομένα και στον τομέα της απασχόλησης.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας από την μία ημέρα στην άλλη, ωστόσο δημιουργεί ένα θετικό ισοζύγιο στο δίπολο απασχόληση-ανεργία. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης έχει προχωρήσει ήδη στην ένταξη 200 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 1,399 δισ. ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία 1.100 νέων και περίπου 4.000 έμμεσων θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Επιπλέον, συμβάλλουμε στην τόνωση της επιχειρηματικότητας, με την δημιουργία του πρώτου θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) στη Θέρμη, κατόπιν συμφωνίας του υπουργείου Μακεδονίας και Θράκης (ΥΜΑΘ) με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την παραχώρηση έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ. Επίσης, τίθεται σε λειτουργία το Κέντρο Νανοτεχνολογίας και Οργανικών Ηλεκτρονικών, στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ενώ στον τομέα του τουρισμού, θέτουμε σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό ηλεκτρονικό οδηγό για έξυπνα τηλέφωνα και συσκευές, μέσω του οποίου θα παρέχονται πληροφορίες διαδικτυακά σε όσους κινούνται κατά μήκος της Εγνατίας Οδού.
Την ίδια ώρα, προωθούμε την συνεργασία για την αξιοποίηση των υποδομών της περιοχής, όπως είναι το λιμάνι, το αεροδρόμιο, η Διεθνής Έκθεση και τα πανεπιστήμια ενώ δημιουργούμε γέφυρες επικοινωνίας και με φορείς, όπως είναι οι δήμοι, οι περιφέρειες και τα επιμελητήρια.
Στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, κινείται η ένταξη δράσεων στο ΕΣΠΑ ή αλλιώς, Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, όπως και η τόνωση του «επιχειρείν», είτε μέσω της λειτουργίας στο ΥΜΑΘ της κεντρικής δομής στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας νέων επιστημόνων και δυνητικών νέων επιχειρηματιών του ΤRIGGER, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία» 2007-2013, είτε μέσω εφαρμογής άλλων προγραμμάτων, στο πλαίσιο του INTERREG.
Παράλληλα, προχωρούμε στην ίδρυση και λειτουργία Κεντρικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και Επίλυσης Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στο ΥΜΑΘ, βάζοντας τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών που απαιτείτο να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα για να διευθετήσουν ζητήματα αρχιτεκτονικών διαφορών σε περιοχές διατηρητέων κτιρίων και παραδοσιακών οικισμών. Συμβάλλουμε ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο και στην αποκέντρωση των υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης.
Πιστεύω πως η Μακεδονία και η Θράκη, γενικότερα, έχουν την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν στη νέα εποχή που εισέρχεται η χώρα, αρκεί να συνεχίζουμε να ενεργούμε με γνώμονα το κοινό καλό, βάζοντας στην άκρη ιδιοτέλειες και παραγοντισμούς που ευθύνονται για την καλλιέργεια κλίματος οπισθοδρόμησης και αποφυγής ευθυνών. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι μέλημα μου είναι η διαμόρφωση ενός κλίματος συναίνεσης και συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, στο μερίδιο που αναλογεί στον κάθε φορέα, ξεχωριστά. Θεωρώ πως η αλλαγή νοοτροπίας είναι απαραίτητη αν επιδιώκουμε την υπέρβαση, με την υλοποίηση καινοτόμων αναπτυξιακών δράσεων, οι οποίες απαιτούν τη συναίνεση όλων μας.
Είναι καιρός να υιοθετήσουμε μια άλλη αντίληψη στα ζητήματα που αφορούν τον τόπο μας, όπου η μιζέρια και η μονομέρεια δεν έχουν καμία θέση. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε όσα δεν κατάφερε ο καθένας, ξεχωριστά.