Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην 79η ΔΕΘ καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης καθώς και της Μακεδονίας και της Θράκης, γενικότερα.
Άλλωστε, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί εδώ και χρόνια, σημείο αναφοράς για τον βορειοελλαδικό χώρο, καθώς αναδεικνύει τις δυνατότητες που έχει η περιοχή να πρωταγωνιστήσει στο εγχώριο και διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης (ΥΜΑΘ) έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που συντείνουν σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η χώρα, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, είναι η ανάπτυξη.
Ειδικότερα, το ΥΜΑΘ έχει προχωρήσει ήδη στην ένταξη 245 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 1,399 δισ. ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, γεγονός που θα συμβάλλει στη δημιουργία 5.000 νέων, άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας σε διάφορους τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η μεταποίηση, ο πρωτογενής τομέας και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Στο αναπτυξιακό πεδίο, ανήκει και η ένταξη δράσεων στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, όπως και η τόνωση του «επιχειρείν», είτε μέσω της λειτουργίας στο υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης της κεντρικής δομής στήριξης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας νέων επιστημόνων και δυνητικών επιχειρηματιών του ΤRIGGER, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία» 2007-2013, είτε μέσω εφαρμογής άλλων προγραμμάτων, στο πλαίσιο του INTERREG.
Επιπλέον, συμβάλλαμε καθοριστικά στην παραχώρηση έκτασης του ΕΘΙΑΓΕ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ). Παράλληλα, προχωρήσαμε στην ίδρυση και λειτουργία Κεντρικών Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) και Επίλυσης Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στο ΥΜΑΘ, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών που έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Αθήνα για να διευθετήσουν ζητήματα αρχιτεκτονικών διαφορών και πολεοδομικών θεμάτων.
Πρόθεση μου είναι να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που υλοποιούμε και στοχεύουν να καταστήσουν την Βόρεια Ελλάδα, άξονα της εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής.
Σε αυτή την προσπάθεια, οφείλουμε όλοι μας να συμπράξουμε, διότι μόνο μέσω της συνεργασίας μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί, στη νέα εποχή για την χώρα. Έχει αποδειχθεί ότι όπου επικράτησε η μονομερής προσέγγιση και εκμετάλλευση των καταστάσεων, τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για την ευρύτερη περιοχή.
Ήρθε η ώρα λοιπόν, να κάνουμε την υπέρβαση και να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε. Κανείς δεν περισσεύει στην κοινή πορεία για το μέλλον.