Μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, τα στοιχεία εξόδου από την κρίση κάνουν σταθερά την εμφάνιση τους. Το πρωτογενές πλεόνασμα, ο χαμηλός πληθωρισμός, η μικρή αύξηση της απασχόλησης, η αύξηση του τουριστικού ρεύματος, η αναβάθμιση της χώρας μας από τις παγκόσμιες εταιρίες αξιολόγησης, δημιουργούν τις πρώτες νότες αισιοδοξίας για την πατρίδα μας και τον λαό μας. Είναι φανερό όμως ότι κάποιοι δεν ικανοποιούνται από τα θετικά στοιχεία που ανέφερα, τα οποία ανατρέπουν τον σχεδιασμό τους και αναζητούν πάση θυσία εκλογικές διαδικασίες που θα είναι σε αυτή την φάση, χτύπημα στην διατήρηση συνθηκών πολιτικής σταθερότητας. Φαίνεται όμως ότι σκοπίμως αγνοούν την πλειοψηφική άποψη των πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι δεν χρειάζονται εκλογές την δεδομένη χρονική στιγμή. Συγχρόνως, καταρρίπτεται και η κεντρική τους θέση ότι στην χώρα δεν υπάρχει πολιτική προοπτική και σταθερότητα. Είναι λοιπόν άκαιρη οποιαδήποτε τέτοιου είδους προσέγγιση, η οποία στοχεύει αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Σε επίπεδο ανάπτυξης, η Ελλάδα μετά από πέντε χρόνια αρνητικών δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, κατέγραψε θετικούς δείκτες. Προσθέτοντας σε όσα ανέφερα παραπάνω, την επιστροφή στις αγορές, την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής, την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων στην ενέργεια, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες καθώς και την προσδοκούμενη επάνοδο του ρυθμού ανάπτυξης σε θετικό πρόσημο, έχουμε ορισμένα από τα στοιχεία που καταδεικνύουν τη δυναμική που έχει η ελληνική οικονομία. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα στην κατεύθυνση της διαμόρφωσης των κατάλληλων συνθηκών που θα καταστήσουν περισσότερο ανταγωνιστική την εγχώρια οικονομία στο διεθνές περιβάλλον. Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, η αλλαγή του φορολογικού συστήματος και η υποχώρηση των αντίστοιχων συντελεστών, όπως και η αντιμετώπιση των φαινομένων της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, είναι μέτρα που μπορούν να συμβάλλουν στην τόνωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Ειδικότερα, για το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, δήλωσα ότι πρόθεση μου είναι να μετατραπεί το ΥΜΑΘ σε εργαλείο ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα. Σε πρώτη φάση, αυτό γίνεται πράξη με την ένταξη 200 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 1,399 δισ. ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο 3908/2011, μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 1.100 νέες και 4.000 περίπου έμμεσες θέσεις εργασίας. Από εκεί και πέρα, μέλημα μου είναι να αξιοποιηθούν οι υποδομές που διαθέτει η Μακεδονία και η Θράκη, όπως είναι τα αεροδρόμια, τα λιμάνια, τα πανεπιστήμια και η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ). Στην κατεύθυνση αυτή, μπορούμε να εφαρμόσουμε προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση του «επιχειρείν» και το INTERREG, όπως και να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις του ΥΜΑΘ με τους φορείς της ευρύτερης περιοχής, επενδύοντας σε καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις. Χρειάζεται δηλαδή να υιοθετήσουμε μια επιθετική πολιτική, η οποία θα διέπεται από εξωστρέφεια και καινοτόμο αντίληψη στις σχέσεις συνεργασίας μας με τους αντίστοιχους φορείς. Άλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε πως ως Έλληνες, πετύχαμε πολλά, μέσα από την σύνθεση δυνάμεων και δράσεων, κάνοντας ουσιαστικά πράξη το «ισχύς εν τη ενώσει».