Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) κ. Γρ. Τάσιος, ο Γ. Γ. της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Δημ. Μουσιάδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ν. Θεσσαλονίκης κ. Παν. Γκόφας και ο πρόεδρος της Ένωσης Πρακτόρων Μακεδονίας – Θράκης μαζί με μέλη της Ένωσης.
Στη συνάντηση, οι φορείς του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας έθεσαν υπόψη της κας υφυπουργού τα αποθαρρυντικά στοιχεία για τον τουρισμό, σύμφωνα με τα οποία το 2009 υπήρχε πτώση στις κρατήσεις κατά 7,6 % και στον κύκλο εργασιών 13% , ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2010 τα ποσοστά αυτά είναι της τάξεως του 23% και 29% αντίστοιχα και η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω των πρόσφατων γεγονότων στο λιμάνι του Πειραιά και του τρομοκρατικού χτυπήματος.
Οι παράγοντες του τουρισμού έθεσαν στην κ. Τζάκρη επιτακτικά το ζήτημα της ενθάρρυνσης του τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας με μια σειρά από παρεμβάσεις που αφορούν:
– Την απλούστευση των διαδικασιών για τη χορήγηση της βίζας στους Ρώσους πολίτες καθώς και στους πολίτες των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
– Την ανάγκη προώθησης διαφημιστικής καμπάνιας για την προβολή της Βόρειας Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στις χώρες της Βαλκανικής.
– Τον εξωραϊσμό των πυλών εισόδου στα σύνορα της χώρα μας (Κήποι, Εύζωνοι, Προμαχώνας κλπ.), που αποτελούν το πρώτο σημείο επαφής του επισκέπτη με τη χώρα μας και ιδιαίτερα των γραφείων του ΕΟΤ που υπάρχουν σε αυτά, τα οποία χρειάζονται καλύτερη στελέχωση και επάρκεια σε έντυπα (χάρτες, διαφημιστικό υλικό για τους προορισμούς κλπ.).
– Τις υποδομές στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη Θεσσαλονίκη, εφόσον η πόλη της Θεσσαλονίκης τα τελευταία χρόνια σπανίως αποτελεί προορισμό για τα κρουαζιερόπλοια.
– Την παρέμβαση για τη βελτίωση του χώρου των αφίξεων στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.
Η κα Τζάκρη από την πλευρά της, σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας αναφέρθηκε στην εγκύκλιο που εξέδωσε φέτος το Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία διευκολύνει τη διαδικασία χορήγησης της βίζας στους ρώσους πολίτες καθώς και στους πολίτες άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας. Όπως τόνισε η κα Τζάκρη, η εν λόγω βίζα εκδόθηκε ακριβώς επειδή η χώρα μας αποτελεί πρώτη επιλογή ως τουριστικός προορισμός και υπάρχει γραφειοκρατική εμπλοκή και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ότι το ΥΠΕΞ βρίσκεται στη διαδικασία της αναζήτησης τρόπων διεύρυνσης των σημείων έκδοσης τουριστικής βίζας.
Η κα Υφυπουργός ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκομένους στη σύσκεψη ότι έχει εκδοθεί ήδη η εγκύκλιος από το Υπουργείο Εξωτερικών που αφορά την εφαρμογή κανονισμού της Ε.Ε. για τη χορήγηση ετήσιας βίζας (τουριστικής, εργασίας κ.λπ.) για τα κράτη-μέλη της.
Σε ό,τι αφορά την προώθηση διαφημιστικής καμπάνιας για την προβολή της Βόρειας Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού (αρχαιολογικού, προσκυνηματικού, ψυχαγωγικού τουρισμού κλπ) και το αναγκαίο lifting που πρέπει να γίνει στα σύνορα και ιδιαίτερα στα γραφεία του ΕΟΤ, η κα υφυπουργός επισήμανε ότι το θέμα παραπέμφθηκε για να συζητηθεί σε επόμενη σύσκεψη που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας – Θράκης παρουσία του Υφυπουργού Τουρισμού τις επόμενες μέρες, ενώ τα ζητήματα των παρεμβάσεων στον λιμένα και το αεροδρόμιο θα τα συζητήσει η κα Τζάκρη με το νέο Πρόεδρο του ΟΛΘ κ. Στ. Αγγελούδη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών τις επόμενες μέρες.