Συνάντηση της Θ. Τζάκρη με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Hammarberg

ypes press002
ypes press002
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέα Τάκη, και εκπροσώπων του Υπουργείου Εξωτερικών συναντήθηκε στο γραφείο της στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Hammarberg. Η συζήτηση έγινε γύρω από το θέμα των Ρομά και των παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Για το θέμα των Ρομά η Υφυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση τους θεωρεί ως μια ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα με ίσα δικαιώματα με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη στεγαστική τους αποκατάσταση, με την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας. Η Υφυπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει αυτές τις δράσεις, να εντατικοποιήσει την καταπολέμηση των εις βάρος τους διακρίσεων, και να δημιουργήσει τις αναγκαίες γέφυρες που θα τους βγάλουν από την κοινωνική απομόνωση. Η Υφυπουργός έψεξε την απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο συγκεκριμένο θέμα και δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση προβολής και επίλυσης των προβλημάτων των Ρομά.

Για το θέμα της μετανάστευσης, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην ένταση των μεταναστευτικών πιέσεων που ασκούνται στο κράτος λόγω της αθρόας εισόδου χιλιάδων παράνομων μεταναστών. Η κυρία Τζάκρη περιέγραψε την τρέχουσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στα θέματα μετανάστευσης, δήλωσε ότι η ουσιαστική κοινωνική ένταξη των μεταναστών βρίσκεται στις πρώτες της προτεραιότητες της κυβερνητικής ατζέντας και έκανε λόγο για την ανάγκη μιας έμπρακτης πολιτικής αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών κρατών απέναντι στη χώρα που αποτελεί κύρια πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μίλησε για την ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνο ΙΙ, λόγω της μεταβολής των πραγματικών δεδομένων από το 2003 που υπεγράφη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάγκη μεγαλύτερης ευρωπαϊκής συμβολής στην αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και στην ανάγκη υπογραφής μιας συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας. Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δημιουργία ενός βραχίονα της FRONTEX με έδρα τον Πειραιά. Ο κ. Hammarberg συμφώνησε για τις ειδικές παραμέτρους του θέματος για την Ελλάδα και ζήτησε να υπάρξει μια στενή συνεργασία επί του θέματος.

Προηγούμενο άρθροΟμιλία της Θ. Τζάκρη στην Διεθνή Διάσκεψη της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (ΟΚΕ)
Επόμενο άρθροΣυνάντηση της Θ. Τζάκρη με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Πωλητών Λαϊκών Αγορών Ν. Πέλλας