Η Υφυπουργός αρχικά ανέφερε ότι η δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας, η κρίση θεσμών και αξιών, η απαξίωση της πολιτικής ζωής της χώρας, επιβάλει την ανάληψη πρωτοβουλιών για μια ριζική, δομική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το Κράτος, η Διοίκηση και η Αυτοδιοίκηση στη χώρα. Απαιτεί ένα συνολικό, συνεπή επανασχεδιασμό της διοικητικής δομής με επίκεντρο την αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και την αναπτυξιακή ώθηση του Κράτους.
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» σύμφωνα με την Υφυπουργό, αποτελεί την απάντηση στη νέα αρχιτεκτονική δομή που έχει ανάγκη η χώρα. Προβλέπει μια Κεντρική Διοίκηση, η οποία περιορίζεται στον επιτελικό της ρόλο, και μια Τοπική Αυτοδιοίκηση λειτουργικά αυτοδύναμη, ικανή να διευκολύνει, να ενθαρρύνει και να στηρίξει την ανάληψη τοπικών πρωτοβουλιών. Το νέο σχήμα, σύμφωνα με την Υφυπουργό, επιτρέπει την εμβάθυνση της δημοκρατίας, μέσω της διεύρυνσης της συμμετοχής των πολιτών, αναδεικνύει το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών, των κοινωνικών οργανώσεων και του εθελοντισμού, αξιοποιεί τις νέες μεθόδους της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και της ταχείας εξυπηρέτησης των πολιτών και συμβάλει στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας προσανατολίζοντας τις κρατικές δομές και λειτουργίες στις ανάγκες της πράσινης ανάπτυξης. Τέλος, επιτρέπει την αξιοποίηση όλων των εθνικών πόρων με μοναδικό κριτήριο τη βελτίωση ποιότητας της ζωής του πολίτη.
Στην επιτυχία υλοποίησης του Προγράμματος, ανέφερε η Υφυπουργός, το διαδίκτυο και η ψηφιακή τεχνολογία θα αποτελέσουν εργαλεία διαφάνειας, προγραμματισμού, βελτίωσης της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα, μέσο ενίσχυσης της προστασίας του. Θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και συνακολούθως της καθημερινότητας των πολιτών. Θα εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις λειτουργικής και διοικητικής αναδιοργάνωσης των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα βελτιώσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στους δημόσιους φορείς.
Στη συνέχεια η Υφυπουργός περιέγραψε την τρέχουσα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στα θέματα μετανάστευσης και ανέφερε ότι αποτελεί ένα εργαλείο εμπέδωσης της κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της χώρας. Στα πλαίσια της νέας αρχιτεκτονικής μορφής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπλήρωσε η κυρία Τζάκρη, θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία διοικητικών τοπικών δομών οι οποίες θα είναι φιλικές προς το μετανάστη, οι οποίες θα διευκολύνουν τη συναλλαγή του με το δημόσιο, οι οποίες θα ευνοούν και θα προστατεύουν τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές του δραστηριότητες.
Στο τέλος, η Υφυπουργός αναφέρθηκε στο ρόλο των γυναικών στις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις και στη συμβολή τους στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας. Τόνισε τη διατήρηση της ποσόστωσης του 1/3 ως μίνιμουμ συμμετοχής των γυναικών στα ψηφοδέλτια για εκλογή των νέων δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και προέτρεψε τις γυναίκες του ακροατηρίου να αφήσουν οτιδήποτε τους τραβάει πίσω και να αναδείξουν το δυναμισμό τους και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.