Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, επισκέφθηκαν σήμερα τη Θεραπευτική Κοινότητα «ΙΘΑΚΗ» του ΚΕΘΕΑ, όπου ανακοίνωσαν και επίσημα την έναρξη λειτουργίας δύο ΙΕΚ, Ξυλουργικής και Κεραμικής εντός των εγκαταστάσεων της Θεραπευτικής Κοινότητας, για τη νέα εκπαιδευτική περίοδο που ξεκινά τον Οκτώβριο.
Τους δύο Υπουργούς υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης κ. Δημήτρης Γαλαμάτης και ο Ειδικός Βοηθός Διευθυντή του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) κ. Φαίδων Καλοτεράκης.
Οι κ. κ. Σπηλιωτόπουλος και Καλαφάτης, ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της «Ιθάκης», στα εργαστήρια κεραμικής και ξυλουργικής, όπως επίσης στο λιθογραφείο και στο αγρόκτημα, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τα μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας, για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη κατά των ναρκωτικών, αλλά και την επανένταξη των απεξαρτημένων νέων στο κοινωνικό σύνολο και στην αγορά εργασίας.
Αμέσως μετά το πέρας της επίσκεψης ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε:
«Στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικής αρωγής του ΥΜΑΘ με την επωνυμία “Άνθρωποι Μαζί”, με μια πρωτοβουλία που “αγκαλιάστηκε” από το Υπουργείο Παιδείας, δίνουμε -με τη λειτουργία δύο ΙΕΚ εδώ στην “Ιθάκη” – τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους να αδράξουν την ευκαιρία της ζωής και να αντιμετωπίσουν με ίσους όρους το μέλλον. Αποδεικνύεται στην πράξη, ο τρόπος με τον οποίο μέσα με την καλή συνεργασία δύο διαφορετικών υπουργείων μπορεί να ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο, να ωφεληθούν συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας που ενδεχομένως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης. Ιδιαίτερα όσον αφορά το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά, ότι μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης, να συνδράμει αποφασιστικά σε πολιτικές ο αντίκτυπος των οποίων έχει άμεσες θετικές επιδράσεις στους συμπολίτες μας, διευκολύνουν την καθημερινότητά τους, προσθέτουν κάτι περισσότερο στο όραμα και στην προοπτική τους. Δηλαδή, το θεωρητικό μειονέκτημα της έλλειψης συγκεκριμένης θεματικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, εμείς το μετατρέπουμε, με σχέδιο, δουλειά και αποτελεσματικότητα, σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Το ΥΜΑΘ μέσα από την πολιτική που έχει εκπονήσει για την καθημερινότητα του πολίτη, είτε πρόκειται για το κοινωνικό πρόγραμμα “Aνθρωποι Μαζί”, είτε για το πρόγραμμα “Aνάπτυξη”, είτε για το πρόγραμμα “Ποιότητα Ζωής”, λειτουργεί και ως καταλύτης δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να γίνουν εφαρμόσιμες και άμεσα αισθητές, πολιτικές και των άλλων υπουργείων, αλλά κυρίως, να έχουν αυτές άμεσο αποτέλεσμα για τους πολίτες.»
Ο Υπουργός Παιδείας κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος τόνισε τα εξής:
«Η επίσκεψη εδώ είναι μία επίσκεψη και χρήσιμη και αναγκαία. Χρήσιμη γιατί, κατ’ αυτόν τον τρόπο, βλέπει κανείς μία σημαντικότατη προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία σε παιδιά που θέλουν να απεξαρτηθούν, να ενταχθούν και επαγγελματικά και κοινωνικά ξανά στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουν. Και αναγκαία γιατί, από την άλλη πλευρά, ακόμη και εμείς αγνοούμε το μέγεθος ή την έκταση αυτής της πολύ μεγάλης προσπάθειας. Υπό αυτήν την έννοια, βγαίνω κερδισμένος από την επίσκεψη αυτή γιατί κατάφερα να συνειδητοποιήσω ότι, πράγματι, γίνεται μία σημαντικότατη δουλειά, γίνεται μία δουλειά που βοηθάει κυρίως τα παιδιά και βοηθάει και την ίδια την κοινωνία να κάνει την αποστολή της, να προσφέρει δηλαδή όχι δύο ευκαιρίες, όπως συνήθως λέμε, αλλά πολλαπλές ευκαιρίες. Και βέβαια, μέσα από αυτήν τη διαδικασία, τα δύο ΙΕΚ που έχουμε φτιάξει εδώ για τα παιδιά που θέλουν να επανενταχθούν δίνουν τη δυνατότητα της πιστοποίησης των σπουδών. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί, όταν έχεις πιστοποιημένες σπουδές, είναι πιο εύκολη η επανένταξή σου στην κοινωνία. Και, από την άλλη πλευρά, βοηθάει στο να μειωθεί και η όποια προκατάληψη των επαγγελματιών απέναντι σε αυτά τα παιδιά. Είναι υποχρέωση μίας Πολιτείας να παρέχει πολλαπλές ευκαιρίες και, από την άλλη πλευρά, υποχρέωση του Υπουργείου Παιδείας που, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και τον ΟΕΕΚ, έχουν φτάσει σε αυτό το καλό σημείο να έχουμε, ήδη, φτιάξει δύο ΙΕΚ και να προγραμματίζουμε του χρόνου ένα νέο ΙΕΚ που θα αφορά στην βιολογική παραγωγή και καλλιέργεια.»