Διανύουμε την εποχή της Παγκοσμιοποίησης.
Κι αν κάποιοι δεν το είχαν καταλάβει αυτό εγκαίρως, χάνοντας ευκαιρίες να αξιοποιήσουν τις θετικές πτυχές αυτής της παγκοσμιοποίησης, σίγουρα έχουν πλέον υποχρεωθεί να συνειδητοποιήσουν την πραγματικότητα, αντιμετωπίζοντας, μάλλον απροετοίμαστοι, τις αρνητικές πτυχές της.
Αρνητικές πτυχές που ξεδιπλώνονται με τη μορφή μιας διεθνούς οικονομικής κρίσης, που διαπερνά τα σύνορα με ταχύτητα και απειλεί χρηματοπιστωτικά, οικονομικά, κοινωνικά κεκτημένα ετών.
Η ραγδαία επέλαση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που έχει ήδη αποκτήσει χαρακτηριστικά κοινωνικής κρίσης, έθεσε κατ` αρχήν τους πάντες, παγκοσμίως, σε θέση αντίδρασης.
Η αντίδραση όμως, ως έννοια, σπανίως έχει δημιουργικά χαρακτηριστικά.
Αντίδραση, σημαίνει απώλεια πρωτοβουλίας. Σημαίνει, ότι τις πράξεις μας, δεν τις καθορίζουμε εμείς, αλλά τις καθορίζει το οικονομικό περιβάλλον με τη δική του αντανακλαστική αντίδραση, σε προβληματικές δράσεις άλλων.
Η απάντηση λοιπόν, είναι η αντικατάσταση της αντίδρασης, με δράση.
Η ανάληψη της πρωτοβουλίας, που θα επαναφέρει το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, σε καθεστώς αρμονίας με τον παράγοντα άνθρωπο.
Το οικονομικό περιβάλλον ωστόσο διανύει περίοδο μεταβατική. Και γι` αυτό, απρόβλεπτα μεταβλητή.
Γεγονός που σημαίνει, ότι και η δική μας δράση –και όταν λέω δική μας εννοώ το σύνολο της διεθνούς κοινότητας- πρέπει να διακρίνεται από ευελιξία προσαρμογής, στις συχνά απρόβλεπτες εξελίξεις.
Φανταστείτε την οικονομική κρίση, ως έναν ιό, που διαρκώς μεταλλάσσεται και ψάχνει τρόπο αντίδρασης στις θεραπευτικές δράσεις μας.
Οι επίδοξοι θεραπευτές, πρέπει να είναι οπλισμένοι με θέληση και προσήλωση στην επίτευξη του στόχου, με υπομονή απέναντι σε κάθε ανατρεπτική μετάλλαξη του εχθρού, με γρήγορα αντανακλαστικά, με αισιοδοξία και με ψυχικό σθένος, ακόμα και για δύσκολες αποφάσεις.
Και κάτι ακόμα, που πολλαπλασιάζει την αξία όλων των προαναφερθέντων:
Σύμπνοια.
Συνεννόηση.
Συνεργασία.
Σύνθεση δυνάμεων.
Εκπροσωπώ ως Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, ένα ενιαίο σύνολο τριών διοικητικών περιφερειών της Ελλάδας.
Εδώ, στο Βόρειο τμήμα της χώρας, η επιχειρηματική κοινότητα εργάζεται προς αξιοποίηση του συγκριτικού πλεονεκτήματος της θέση μας.
Μια θέση, στο κέντρο ενός δυναμικού κύκλου που στην ακτίνα του περιλαμβάνει κράτη μέλη της Ενωμένης Ευρώπης, Κράτη που επιζητούν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, αλλά και δυναμικές αγορές του Ευξείνου Πόντου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η Ευρωπαϊκή Πείρα της χώρας, ενισχύει τη Βόρεια Ελλάδα. Όπως επίσης και η αποδεδειγμένη βούλησή της Ελλάδας να ενισχύσει την προσπάθεια γειτονικών κρατών στο δικό τους ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αλλά και γενικότερα των χωρών της ευρύτερης περιοχής, στη διαμόρφωση των δικών τους οραματικών στόχων.
Το γεγονός αυτό, συνδυάζεται με άλλα στοιχεία. Όπως η ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας σε υποδομές που την καθιστούν αντικειμενικά σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο, αλλά και σημαντικό ενεργειακό κόμβο.
Αναφέρομαι για παράδειγμα στην Εγνατία Οδό που ολοκληρώθηκε και στους ενεργειακούς αγωγούς που κατασκευάζονται ή έχουν δρομολογηθεί.
Με όλα τα παραπάνω στο καλώς εννοούμενο «οπλοστάσιό» της, η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μοχλό υποστήριξης για το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης.
Σε μια αναπτυξιακή πορεία, με κοινά συμφέροντα, συγγενή χαρακτηριστικά, αξιοποιήσιμες αλληλεπιδράσεις.
Η Ευρώπη, οι δομές της Ευρώπης σε πολιτικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο, ασφαλώς αξίζει να επενδύσουν στα δυναμικά χαρακτηριστικά αυτής της περιοχής.
Να ενισχύσουν και να ενισχυθούν, αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα και το δυναμισμό της ευρύτερης περιοχής.
Να κερδίσουν αν θέλετε με όρους αγοράς, ανταποδίδοντας όμως, ένα τμήμα της υπεραξίας του κέρδους αυτού, εκεί που παράγεται.
Η παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχου Σακελλάρη ανάμεσά μας, θεωρώ πως πολλαπλασιάζει τις προοπτικές ενίσχυσης αντίστοιχων πρωτοβουλιών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης της ανάπτυξης.
Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, πάντα στον άξονα δράσεων και αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει για την Ανάπτυξη, είναι παρόν με πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή.
Πρωταγωνιστεί το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στην επιτάχυνση του εγχειρήματος για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης.
Στόχος μας είναι, τους αμέσως προσεχείς μήνες να έχουμε προωθήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τα τρία κυριότερα σημεία αναφοράς για την περαιτέρω εξέλιξη.
Κίνητρα ένταξης επιχειρήσεων.
Κριτήρια αποδοχής επιχειρήσεων.
Χωροθέτηση θυλάκων.
Πρωταγωνιστεί επίσης το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, σε ένα ακόμη εγχείρημα τη δημιουργία νέου Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου, στη Θεσσαλονίκη.
Με στόχο την ενίσχυση του εθνικού εκθεσιακού μας φορέα, ως περιφερειακού κέντρου προαγωγής της εξωστρέφειας για τη Βόρεια Ελλάδα, ολόκληρη τη Νοτιανατολική Ευρώπη και – γιατί όχι; – τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.
Η Ελλάδα στο σύνολό της, πρωταγωνιστεί, στη στήριξη της περιοχής, μέσω δράσεων του Συμφώνου Σταθερότητας και του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων.
Γνωρίζουμε τη συνταγή τις επιτυχίας.
Και αυτή είναι να συνθέσουμε τις δυνάμεις μας και να πολλαπλασιάσουμε τα αποτελέσματά μας.
Κάθε Πολιτεία για τον λαό της και όλοι μαζί για το σύνολο τούτης εδώ της γωνιάς του κόσμο.
Σας ευχαριστώ