Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ κ.ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

ypes press002
ypes press002
Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, είχε σήμερα συνάντηση εργασίας στο ΥΜΑΘ με το νέο Πρόεδρο κ. Νίκο Πέντζο και τα μέλη του νέου Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, με στόχο την καλύτερη δυνατή συνεργασία, επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, για την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής της Βόρειας Ελλάδας.

Αμέσως μετά τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής:

«Ήταν μια συνάντηση εργασίας κατά την οποία είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο και τα μέλη του νέου Δ.Σ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος να εξετάσουμε ζητήματα που απασχολούν την  επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδος. Έγινε μια συνοπτική και περιεκτική ενημέρωση για ζητήματα που αφορούν τον κλάδο. Τα θέματα που τέθηκαν, όσον αφόρα τη Θεσσαλονίκη και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, ήταν τα μεγάλα εγχειρήματα της Ζώνης Καινοτομίας, της μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και της δημιουργίας ενός νέου συνεδριακού και εκθεσιακού κέντρου, αλλά και οι προοπτικές αξιοποίησης του Λιμένος Θεσσαλονίκης. Έγινε ενημέρωση από την πλευρά μου σχετικά με την άμεση προώθηση των ζητημάτων και της Διεθνούς Εκθέσεως και της Ζώνης Καινοτομίας, εγχειρήματα που αφορούν στην αλλαγή του αναπτυξιακού χάρτη της περιοχής προς το καλύτερο, ενώ διαβεβαίωσα ότι και στα θέματα του λιμένος Θεσσαλονίκης θα είμαι συνεχής αρωγός, γιατί αποτελεί ένα από σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία. Συμφωνήσαμε σε ζητήματα που θα αφορούν και την ενίσχυση της συνεργασίας του νέου Δ.Σ. με αρμόδιους υπουργούς στην Αθήνα, διαδικασία στην οποία δεσμεύθηκα να συνδράμω ως καλός αγωγός. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ακράδαντα ότι θα πρέπει να δώσουμε βάρος στην αναπτυξιακή μορφή και διάσταση της Βόρειας Ελλάδος. Ούτως η άλλως, το ΥΜΑΘ έχει έντονα χαρακτηριστικά αναπτυξιακού τύπου στην ατζέντα του. Αναφέρω ενδεικτικά τη σύσταση του άτυπου συμβουλίου τουρισμού που θα συνέλθει αύριο με σκοπό την διαμόρφωση ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα, με ανάδειξη συγκεκριμένων ανταγωνιστικών τουριστικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Μια άλλη αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία ξεκινά τις επόμενες ημέρες, είναι η έναρξη ενός ζωντανού και αδιάκοπου διαλόγου με την επιχειρηματική κοινότητα της Βόρειας Ελλάδος, μέσα από την τακτική επαφή με τους επικεφαλείς των Επιμελητηρίων όλων των Νομών της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία θα συμμετέχει και ο ΣΒΒΕ. Είναι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, για να μπορέσουμε να δώσουμε τόνωση στο αναπτυξιακό όραμα της Μακεδονίας και της Θράκης και να δούμε με πιο τρόπο θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην  αντιμετώπιση της κρίσης στην Β.Ελλάδα.Είναι ζητούμενο για όλους η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Βεβαίως θα αναζητήσουμε τρόπους να στηρίξουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα και την ανάτπυξη, αλλά και για να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας, θέμα κορυφαίο στην κυβερνητική ατζέντα. Γι` αυτό υπάρχει μια σειρά μέτρων στήριξης,  όπως στον τουρισμό, στην οικοδομή, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίστοιχα ζητήματα θα τεθούν και για τον κλάδο της μεταποίησης και της βιομηχανίας, που είναι εξίσου σημαντικός για όλη χώρα και βεβαίως για την Βόρεια Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του  ΣΒΒΕ κ. Νίκος Πέντζος επεσήμανε:

«Κάναμε μια εποικοδομητική συζήτηση με τον κ. Υπουργό. Του αναφέραμε τα θέματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία τώρα με την τεράστια αυτή κρίση που έχει περάσει στην πραγματική οικονομία με την μορφή της μείωσης κατανάλωσης, με την πίεση των εταιριών. Σημειώσαμε πως δεν υπάρχει ρευστότητα. Ζητήσαμε η βιομηχανία να μπει στο προσκήνιο της αναπτυξιακής διαδικασίας, ζητήσαμε μέτρα ενίσχυσης της μεταποιητικής ελληνικής επιχείρησης. Ο κ. Υπουργός θεώρησε ότι είναι σωστές αυτές οι προτάσεις μας. Αναφέραμε επίσης θέματα ανάπτυξης της περιφέρειας και του βορειοελλαδικού τόξου όπως είναι η ζώνη καινοτομίας, όπως το λιμάνι Θεσσαλονίκης, όπως η μετεγκατάσταση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Εν κατακλείδι θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξουν γρήγοροι ρυθμοί υλοποίησης όλων αυτών των εξαγγελιών ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα. Χρειάζεται επίσης ενίσχυση στη μεταποίηση και την ελληνική βιομηχανία, στις ελληνικές μεταποιητικές εταιρίες. Η κρίση έχει επίπτωση ιδιαίτερα στις εξαγωγικές εταιρίες και σε χώρες που έχουν υποστεί την κρίση, όπως είναι η Αγγλία, ΗΠΑ, Αυστραλία. Υπάρχει πίεση λόγω της μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία,  αλλά οι θέση του Συνδέσμου μας είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας -είμαστε κάθετοι σε αυτό- και της εργασιακής ειρήνης, διότι θεωρούμε ότι έτσι θα υπάρχει κοινωνική συνοχή και είναι κάτι που επιζητούμε όλοι μας, ειδικά για την περιφέρεια».

Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΥΜΑΘ
Επόμενο άρθροΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΑΦΑΤΗ