ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ “ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 2009”

ypes press002
ypes press002

Στην περίπτωση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, που έχει περάσει ήδη το κατώφλι της χώρας μας, τείνοντας να εξελιχθεί σε κοινωνική κρίση, τη «μάχη» καλούμαστε να τη δώσουμε όλοι μας. Ο καθένας στο βαθμό που του αναλογεί. Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, Αυτοδιοίκηση, Επιχειρηματικός Κόσμος, συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι.
 Και οι βασική μέθοδος θεραπείας, που απαιτεί τη σύνθεση των δυνάμεων για τον πολλαπλασιασμό του αποτελέσματος, είναι η προσήλωση στην Ανάπτυξη.
 Στο νέο οικονομικό περιβάλλον όμως, οι στρατηγικές της ανάπτυξης προσδιορίζονται εκ νέου.
Οι εξελίξεις οδηγούν, με ταχύτητα, στην αναδιάταξη του παγκόσμιου σκηνικού, στην αναθεώρηση των συστατικών της ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων, πιο σύνθετων προτύπων, που εστιάζουν σε νέες επιχειρηματικές αξίες, όπως:
• η κοινωνική υπευθυνότητα,
• ο ανθρώπινος παράγοντας,
• η σταθερότητα των παραγωγικών διαδικασιών,
• η καινοτομία και η ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.
Η Κυβέρνηση, πριν ακόμα η κρίση διαβεί το κατώφλι της χώρας, απέδειξε την προσήλωσή της στη δράση, και συγκρότησε ένα οργανωμένο και ευέλικτο σχέδιο δράσης.
 Σας θυμίζω μερικά χαρακτηριστικά και κομβικά σημεία της δράσης αυτής:
 Πρώτη απ` όλους, η κυβέρνηση Καραμανλή έσπευσε να προστατέψει τις καταθέσεις με συγκεκριμένα μέτρα.
 Πρώτη απ` όλους, έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο ενίσχυσης, όχι των τραπεζών όπως ισχυρίστηκαν κάποιοι, αλλά της ρευστότητας της αγοράς μέσω των τραπεζών.
Δημιουργήσαμε έγκαιρα το ΤΕΜΠΜΕ, για το οποίο θα μου επιτρέψετε να αισθάνομαι και προσωπικά υπερήφανος. Το ΤΕΜΠΜΕ έχει ήδη ενισχύσει την αγορά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περισσότερα από 16.500 δάνεια, συνολικού ποσού της τάξεως των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Και έχει αποσπάσει τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που το χαρακτήρισε παράδειγμα για ανάλογες δράσεις σε άλλες χώρες.
Προχωρούμε ως κυβέρνηση σε στρατηγικές επιλογές αποκρατικοποιήσεων, με κυρίαρχο έως τώρα παράδειγμα αυτό της Ολυμπιακής, που σταματούν την καθημερινή διόγκωση των ελλειμμάτων, αντικαθιστούν τη σπατάλη με έσοδα, αλλά ακόμη κυριότερο, ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική των φορέων που αποκρατικοποιούνται.
Στο σχέδιο δράσης της κυβέρνησης, παράλληλα με την δημοσιονομική πειθαρχεία και τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, η ανάπτυξη αποτελεί πρωταρχικό συστατικό.
Ανάπτυξη ισόρροπη, ανθρωποκεντρική, βασισμένη στην δημιουργία, την καινοτομία, τη διαρκή εξέλιξη στο νέο πεδίο προόδου, στο νέο τοπίο που διαμορφώνει η νέα οικονομία της γνώσης.
Η Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας, αποτελώντας έναν ουσιαστικό προμαχώνα ανάδειξης και αξιοποίησης των ευκαιριών, που γεννά η ίδια η κρίση, για το μέλλον.

Η Δυτική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, η Κεντρική Μακεδονία, εκτός από το γεγονός ότι ως διοικητικές περιφέρειες, έχουν να παρουσιάσουν τα τελευταία χρόνια επιδόσεις που εγγυώνται την ανάλογη συνέχεια στην αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, διαθέτουν μια ακόμα σειρά στρατηγικών πλεονεκτημάτων:
 Αποτελούν ως ενιαίο γεωγραφικό σύνολο, έναν βασικό πυλώνα της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, σε επιχειρηματικό επίπεδο.
 Ενισχύονται από έναν Αναπτυξιακό Νόμο που καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον.
 Με εργαλεία όπως η Εγνατία Οδός και οι ενεργειακοί αγωγοί που διέρχονται από τα εδάφη τους, αναδεικνύονται ως σημαντικοί κόμβοι για τον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια.
 Εξελίσσονται, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, σε πυρήνα της στρατηγικής αναπτυξιακής στροφής, προς την αξιοποίηση της Έρευνας, της Γνώσης και της Καινοτομίας.
Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με τη γεωστρατηγικής σημασίας θέση της Βόρειας Ελλάδας, την καθιστούν ως ενιαίο σύνολο, προνομιακό χώρο δράσης για τους οραματιστές εκείνους, που θα αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.
Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω κατ` επανάληψη το τελευταίο διάστημα, είναι παρόν στην προσπάθεια αυτή, σε άμεση συνεργασία με τις τρεις Διοικητικές Περιφέρειες του χώρου ευθύνης του.
Ιδιαίτερα στον τομέα της Ανάπτυξης, στοχεύουμε:
• Στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της αναπτυξιακής πολιτικής στις τρεις περιφέρειες.
• Στην αποφυγή σπατάλης δυνάμεων και διασποράς πόρων.
• Στην ανάπτυξη κοινών δράσεων συνεργειών και λειτουργικών δικτυώσεων με στόχο να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη και να μειώσουμε τα κόστη.
• Στη προσαρμογή του σχεδίου και των δράσεών μας στη συγκεκριμένη συγκυρία, λειτουργώντας ως ένας ουσιαστικός βραχίονας της κυβερνητικής πολιτικής
Ανακοινώσαμε προ ημερών τη συνεργασία του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης και του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου, μια συνεργασία που περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, αλλά και την ανάληψη κοινών δράσεων, στο πλαίσιο διασυνοριακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ακολουθούν και νέες δράσεις, όπως η σύσταση άτυπου συμβουλίου τουριστικής ανάπτυξης που θα ιεραρχήσει στόχους για την ενδυνάμωση του τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, πάντα σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο.
Ανακοινώσαμε ένα πρόγραμμα κοινωνικής αρωγής, ύψους 500.000 ευρώ. Ακριβώς επειδή η ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με το ανθρώπινο πρόσωπο της κοινωνίας μας.

Προηγούμενο άρθροTO ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΗΣ ΕΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ -ΘΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ