Ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ΥΜΑΘ, τίμησε Αθλητές και Αθλήτριες με Ειδικές Ανάγκες, που διακρίθηκαν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς και τους προπονητές τους.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Γ.Γ. του ΥΜΑΘ κ. Λουκά Ανανίκα, του Αναπληρωτή Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Κορτσάρη, του Πρόεδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρου Σταυριανόπουλου, του Αρχηγού της Παραολυμπιακής Ομάδας «Πεκίνο 2008» κ. Αθανάσιο Μήλιου, του Προέδρου της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ κ. Γιώργου Φουντουλάκη, υπηρεσιακών παραγόντων, γονέων και φίλων των αθλητών.
Κατά τον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στους προσκεκλημένους και στους τιμώμενους αθλητές και προπονητές, ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ανέφερε τα εξής:
«Συνηθίζεται να τιμούμε τους ήρωες των εθνικών αγώνων. Δηλαδή αυτούς που πέσανε, ή αγωνίστηκαν στα πεδία των μαχών, για να μας χαρίσουν το αγαθό της ελευθερίας ή της δημοκρατίας, και καλώς κάνουμε.
Όμως ήρωες υπάρχουν καθημερινά μέσα στη ζωή. Είναι ηρωίδα ας πούμε, η πολύτεκνη μάνα που μέσα σε αντίξοες συνθήκες μεγαλώνει τα παιδιά της. Είναι ήρωας ο μαθητής που από τις 7¨00 το πρωί ως τις 11¨00 το βράδυ, πρέπει να παρακολουθεί μαθήματα και να διαβάζει για να μπει στο πανεπιστήμιο. Είναι ήρωες ο αγρότης και η αγρότισσα που σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους.
Είναι όμως ήρωες και όλοι αυτοί που σε καιρό ειρήνης, χωρίς να έχουμε εμπόλεμες ή έκρυθμες καταστάσεις, ξεπερνούν τον εαυτό τους και προβάλλουν την Ελλάδα, τον πολιτισμό μας, την παρακαταθήκη μας, τα εθνικά και πολιτιστικά μας ιδεώδη. Και μάλιστα το κάνουν αυτό, αποτελώντας ένα κομμάτι ιδιαίτερο της κοινωνίας του πλανήτη μας. Χωρίς να έχουν πλήρη σωματική ακεραιότητα. Έχοντας όμως ειδικές ικανότητες. Άνθρωποι που για διάφορους λόγους, βρεθήκαν στη ζωή και τάχθηκαν να αγωνίζονται, προκειμένου να ενταχθούν ισότιμα στο κοινωνικό σύνολο, και ιδιαίτερα άνθρωποι σας εσάς, που βάλατε στόχο, μέσα από τον αθλητισμό, να πρωταγωνιστήσετε σε μεγάλα πεδία, όπως αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων.
Για μας που ήμασταν μακριά τον περασμένο Σεπτέμβριο και βλέπαμε τις επιτυχίες και την παρουσία των αθλητών, ασχέτως αν πήραν χρυσά, αργυρά μετάλλια ή τίποτε, μας κατείχε ρίγος συγκινήσεως από την προσπάθεια. Διότι για να φτάσει κάποιος στο Πεκίνο, ή στο όποιο Πεκίνο που είναι ο τελικός στόχος, απαιτούνται θυσίες. Θυσίες κάνουν αυτοί που δεν έχουν πρόβλημα αναπηρίας. Αντιλαμβάνομαι πλήρως λοιπόν, ή σε μεγάλο βαθμό, γιατί εγώ έχω μια τριβή ιδιαίτερη με τα άτομα με αναπηρία, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητάς μου, τις θυσίες, την επιμονή που πρέπει να επιδείξετε προκειμένου να εκπληρώσετε το όραμά σας. Και επειδή συνήθως λέμε ότι ζούμε σε μια εποχή, χωρίς ιδανικά, χωρίς αξίες, χωρίς οράματα, χωρίς ελπίδα, το καλύτερο παράδειγμα για το αντίθετο, είστε εσείς.
Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που εμφανίζετε τελευταία. Δεν είναι η Ελλάδα αυτή που ορισμένα μέσα ενημέρωσης, ή συμφέροντα, θέλουν να απαξιώσουν και στο κοινωνικό και στο πολιτιστικό και στο πολιτικό επίπεδο. Η Ελλάδα της δημιουργίας, της φαντασίας, της ελπίδας, όπως τουλάχιστον εμφανίστηκε από εσάς τους αθλητές και τις αθλήτριες που λάβατε μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, είναι η πραγματική Ελλάδα. Και τη συναντούμε σε κάθε σημείο, σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας. Διότι αυτός ο τόπος, αν κρατάει δεκαετίες, εκατονταετίες και χιλιάδες χρόνια τώρα, δεν κράτησε επειδή οι Έλληνες πολίτες ήταν πλούσιοι σε χρήμα. Κράτησε επειδή ήταν πλούσιοι οι Έλληνες, σε ιδανικά και αξίες.
Και όσοι υπηρέτησαν οράματα, αξίες και ιδανικά, είναι αυτοί που τους έχει γράψει η ιστορία. Γι` αυτό είμαστε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες. Δεν είναι ο ελληνικός λαός τόσο υπερήφανος, για τους εφοπλιστές του, για παράδειγμα. Είναι όμως πραγματικά υπερήφανος για εσάς. Είναι υπερήφανος για τους εθνικούς ευεργέτες. Είναι υπερήφανος για τους ανθρώπους των γραμμάτων, των τεχνών και των επιστημών, που μέσα από τα εργαστήριά τους και τα αποτελέσματα των έργων τους, προβάλλουν την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο. Και μετατρέπεται το αποτέλεσμα της έρευνάς τους σε προϊόν για να καταπολεμηθούν, για παράδειγμα, ανίατες αρρώστιες.
Αυτή είναι η πραγματική Ελλάδα. Κι εμείς ως Πολιτεία, έχουμε ιερή υποχρέωση να τιμούμε αυτούς τους ανθρώπους. Γι` αυτό σας καλέσαμε εδώ. Γιατί υποχρέωση της Πολιτείας, είναι να συμπαραστέκεται στον αγώνα σας και να μην σας ξεχνάει μετά, ανεξαρτήτως αν έχετε, ή δεν έχετε επιτυχίες.
Επειδή ακριβώς είστε στο ξεκίνημα της νέας προσπάθειας για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, θέλω να σας ενημερώσω σήμερα, πως το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ανεξάρτητα από την δική μου παρουσία εδώ ή όχι, στις αρχές του 2009 θα ανακοινώσει συγκεκριμένη απόφαση, θεσμοθετημένη και νομικά κατοχυρωμένη, για την υποστήριξη των αθλητών ΑΜΕΑ της Βόρειας Ελλάδας, μέχρι το 2012 που θα λάβουν μέρος στους αγώνες.
Κι όταν το λέω αυτό, το εννοώ, γιατί το έχουμε ήδη αποδείξει, με 13 αθλητές της Βόρειας Ελλάδας, που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους οποίους επιχορηγούσαμε επί πέντε μήνες πριν τον Αύγουστο του 2008 με συγκεκριμένο ποσό κάθε μήνα,
Δεν χρειάζεται να τα λέω αυτά βέβαια, αλλά μερικές φορές εξεγείρομαι, με τον μηδένισμο που επιχειρούν ορισμένοι, για την πολιτική και τους πολιτικούς. Στηρίζουμε λοιπόν και σήμερα αθλητές που ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, καλύπτοντας μέσω των αθλητικών σωματείων τους, τα ενοίκια των διαμερισμάτων για την παραμονή και την προετοιμασία τους στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Θεσσαλονίκης.
Γι` αυτό το αίτημα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, γίνεται δεκτό και θα σας βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Και σας συγχαίρω, γιατί δοξάσατε την Ελλάδα, αυτή την κοιτίδα του Ολυμπιακού Ιδεώδους, στους Παρολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Και να ξέρετε πως μπορείτε να νοιώθετε πάντα σαν δικό σας σπίτι αυτό το Υπουργείο.»
Στους χαιρετισμούς τους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Σταυριανόπουλος, ο Αρχηγός της Παραολυμπιακής Ομάδας «Πεκίνο 2008» κ. Αθανάσιος Μήλιος, ο Προέδρος της Ελληνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας ΑΜΕΑ κ. Γιώργος Φουντουλάκης, και εκ μέρους των αθλητών, ο ασημένιος παραολυμπιονίκης της κολύμβησης κ. Ανδρέας Κατσαρός, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους προς τον κ. Υπουργό και το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης για την υποστήριξη που παρέχει και υποσχέθηκαν ακόμα περισσότερες επιτυχίες, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.
Ακολούθως ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, απένειμε τις τιμητικές διακρίσεις στους εξής αθλητές:
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΑΪΓΑΝΙΔΗΣ (2 χρυσά, 2 αργυρά, 1 χάλκινο στην κολύμβηση)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΔΗΜΟΓΛΟΥ (αργυρό, 2 χάλκινα σε δρόμους γυναικών)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (ένα αργυρό στην κολύμβηση)
ΑΝΘΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ (αργυρό στα 100μ γυναικών και 7η θέση στο άλμα εις μήκος).
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΤΣΙΟΥ (χάλκινο στη σφαιροβολία0
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΖΗΣΙΔΗΣ (4η θέση στη σφαιροβολία)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΤΡΑΣ (μια 4η θέση και μια 5η θέση σε αγωνίσματα κολύμβησης)
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ (4η, 6η και 8η θέση στη κολύμβηση)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΑΞΙΛΔΑΡΗΣ (4η θέση στην κολύμβηση)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ (4η θέση στη σφαίρα)
ΓΚΡΕΜΙΣΛΑΒ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ (5η θέση στην άρση βαρών)
ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΠΑΚΙΔΟΥ (6η θέση στην κολύμβηση)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΤΗΣ (6η θέση στην άρση βαρών)
ΜΑΡΙΝΟΣ ΦΥΛΑΧΤΟΣ (6η θέση στη δισκοβολία)
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΖΑΝΤΖΙΔΟΥ (7η θέση στην άρση βαρών)
ΜΗΝΑΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (7η θέση, στιβος)
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ (8η θέση, σφαιροβολία)
ΑΝΝΑ ΤΖΙΚΑ (8η θέση, τοξοβολία)
ΗΛΙΑΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ (8η θέση, στίβος)
Τιμήθηκαν επίσης οι προπονητές: ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ, ΕΛΕΩΝΟΡΑ ΔΕΛΛΙΔΟΥ, ΑΝΔΡΕΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΕΡΦΕΛΗΣ, ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΝΙΔΗΣ, ΧΑΡΟΥΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΟΥ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΠΑΝΟΥΔΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΞΕΒΑΝΗ, ΟΝΕΛ ΦΥΡΑΝΙ, ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΧΙΛΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΜΒΟΥΝΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΝΑΣΟΥΛΑΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ.