Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτης Τζίμας, την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.
Με αφορμή την επιτυχημένη συνέχεια των πολιτιστικών δράσεων του ΥΜΑ-Θ, ο κ. Τζίμας υπογραμμίζει ότι «η τέχνη ανήκει σε όλους τους πολίτες. Με στοχευμένες δράσεις το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης συνεργάζεται με τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς του τόπου μας, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή Τέχνης και Πολιτισμού για τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμμαχοί μας σ´ αυτή την προσπάθεια είναι οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι του πνεύματος, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι κάτοικοι της Μακεδονίας και Θράκης».
Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Κ.Μ.Σ.Τ., Μαρία Τσαντσάνογλου: «Είναι εξαιρετικά σημαντική η πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης να υποστηρίξει μια διαδρομή επιλογών της 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης για το κοινό της Βόρειας Ελλάδας. Ταυτόχρονα συνδέει δύο θεσμούς: το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και την Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Τα έργα αυτά – τα περισσότερα εκ των οποίων προσφέρθηκαν από τους καλλιτέχνες ως δωρεά στο Κ.Μ.Σ.Τ.- παρουσιάστηκαν στο κεντρικό και παράλληλο πρόγραμμα της 1ης Μπιενάλε, η οποία δέχτηκε περισσότερους από 45.000 επισκέπτες. Το 2009 το Κ.Μ.Σ.Τ. μπαίνει στην τροχιά της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης.»
Όπως εξηγεί η ιστορικός της τέχνης- επιμελήτρια Κ.Μ.Σ.Τ., Ειρήνη Παπακωνσταντίνου «το Κ.Μ.Σ.Τ. δηλώνοντας τον εξωστρεφή του ρόλο ως φορέας πολιτισμού και παιδείας και στη προσπάθειά του να προσεγγίσει το ευρύτερο διεθνές αλλά και ελληνικό κοινό έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες με πολιτιστικά κέντρα και μουσεία εντός και εκτός των τειχών της Θεσσαλονίκης. Μια επιλογή των έργων της Μπιενάλε «ταξίδεψε» στη Λάρισα, στη Σάνη Χαλκιδικής και στο Βελιγράδι και τώρα με καινούριο προορισμό-και όχι τελευταίο- επισκέπτεται τη Δράμα για να σηματοδοτήσει και να παρουσιάσει ακόμα μια φορά την αντίληψη του θεσμού της Μπιενάλε ως μέσου δημιουργίας μιας συλλογικής εμπειρίας που απώτερος σκοπός της είναι η προβολή και παρουσίαση της διεθνούς εικαστικής παραγωγής μέσα από την διαφορετικότητα και μοναδικότητα των ρευμάτων της τέχνης».
Αναλυτικότερα τα έργα τα οποία θα παρουσιαστούν είναι τα: «Εις το όνομα» της Λήδας Παπακωνσταντίνου (βίντεο και φωτογραφία), «Η Καταδίωξη», του Γρηγόρη Γκουντέλια, (ζωγραφική, βίντεο), «Locus Suspectus» της Χρυσής Τσιώτα (βίντεο, φωτογραφία), «Farishta (Little Angels)» («Μικροί Άγγελοι», βίντεο) της Ganjina Sharipova, «Cane Land» («Γη του ζαχαροκάλαμου», φωτογραφία) του Omid Salehi, «Ghost Town» («Πόλη Φάντασμα», φωτογραφία) του Vahram Aghasyan, «Light! Too much light!» («Φως! Υπερβολικό Φως!», βίντεο-εγκατάσταση) του Behrang Samadzadegan, «The Saw» («Το πριόνι», φωτογραφία) του Andrei Filippov, «Ρέκβιεμ» του Viktor An (φωτογραφία), «Εσωτερικοί χώροι» του Guram Tsibakhashvili (φωτογραφία) και «Coloring Book» («Μπλοκ Ζωγραφικής», εγκατάσταση) των Ahmet Ögüt / Şener Özmen.
Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση καθημερινά – 11:00 -21:00