ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ” ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΜΗΤΡΑΚΗ

ypes press002
ypes press002

Μαργαρίτης Τζίμας:


Δύσκολες ισορροπίες με δήμαρχο – νομάρχη!


Συνέντευξη στο Γιώργο Μητράκη


Ο κ. Μαργαρίτης Τζίμας κάθεται στο θώκο του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης τους τελευταίους δέκα μήνες. Όπως και όλοι οι προκάτοχοι του σε αυτό το –για πολλούς από αμφιλεγόμενο έως περιττό- χαρτοφυλάκια μιλώντας στον «ΑτΚ» υποστηρίζει ότι το ΥΜΑΘ καθίσταται πλέον παραγωγικό υπουργείο και αποκαλύπτει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία του ως υπουργός είναι να ισορροπήσει ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες και ειδικότερα ανάμεσα στο δήμαρχο και το νομάρχη Θεσσαλονίκης! 


Πόση απόσταση χωρίζει το δήμαρχο από τον υπουργό; 

Για κάποιον πολιτικό που τοποθετείται σε υπουργική θέση η εμπειρία της αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντική. Εμένα με έχει βοηθήσει πολύ το γεγονός ότι επί 14,5 χρόνια άσκησα διοίκηση στον δήμο Δράμας. Έμαθα να διαχειρίζομαι το ανθρώπινο δυναμικό και τη δημόσια διοίκηση. Διευκολύνθηκα πολύ στην άσκηση των καθηκόντων μου τους τελευταίους 10 μήνες στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. 

Πριν αναλάβετε το ΥΜΑΘ πιστεύατε στη χρησιμότητά του ή ανήκατε σε όσους εκτιμούσαν –και εξακολουθούν να εκτιμούν- ότι η λειτουργία του είναι τυπική και άνευ ουσίας; 

Οι πολίτες που στο παρελθόν πίστευαν ότι το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ήταν περιττό είχαν δίκιο. Κι αυτό γιατί το ΥΜΑΘ διαχειριζόταν ένα κονδύλιο πολύ μικρό, ενίσχυε πολιτιστικά και αθλητικά σωματεία και ιερούς ναούς, υπηρετούσε ως ένα βαθμό την προσωπική πολιτική του εκάστοτε υπουργού και τίποτε άλλο. Χρειάζονται κι αυτά, αλλά δεν είναι αρκετά. Όμως η μεγάλη αναβάθμιση του υπουργείου έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν έγινε τελικός δικαιούχος, πήρε ISO και θα μπορέσει να διαχειριστεί κονδύλια από το Δ´ ΚΠΣ. Ταυτόχρονα ζητήσαμε από το ΥΠΕΧΩΔΕ το σύνολο των έργων περιβάλλοντος στην περιοχή ευθύνης μας, όπως είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί, οι αναπλάσεις και οι οδοποιίες στους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης.                                        Στην εποχή «της Ευρώπης των περιφερειών» το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης δεν θα έπρεπε να έχει ουσιαστικότερο ρόλο;

Υπήρξε όλα τα προηγούμενα χρόνια εγκληματική αδιαφορία να παραμείνει το ΥΜΑΘ στο ρόλο που είχε. Ήταν απαράδεκτο ένα υπουργείο που έχει στην ευθύνη μια περιοχή στην οποία κατοικούν 2,6 εκατ. πολίτες να μην έχει εκτελέσει ούτε ένα έργο στα τρία ΚΠΣ που προηγήθηκαν.  

Η μεγαλύτερη δυσκολία που έχετε αντιμετωπίσει αυτούς τους δέκα μήνες ως ΥΜΑΘ ποια είναι; 

Να κρατήσω ισορροπίες στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχουν ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες τόσο σε επίπεδο βουλευτών, όσο και σε επίπεδο αυτοδιοικητικών ανθρώπων. Από την πρώτη στιγμή σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να παρέμβω στο έργο τους, κάτι που τηρώ με θρησκευτική ευλάβεια. Ο ρόλος μου είναι συντονιστικός και γι’ αυτό δεν ασχολούμαι με δηλώσεις που κάνουν οι διάφοροι παράγοντες. 

Αυτή τη δυσκολία ανάμεσα στους τοπικούς παράγοντες, δηλαδή ανάμεσα στο δήμαρχο και το νομάρχη Θεσσαλονίκης, την καταλάβατε αφού αναλάβατε το υπουργείο ή την γνωρίζατε εκ των προτέρων; 

Παρακολουθούσα από τα μέσα ενημέρωσης όσα συμβαίνουν. Δεν είναι μόνο ο δήμαρχος και ο νομάρχης, αλλά και βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων με πολιτική ιστορία.     

Είναι θέμα διαγωνισμού εξουσιών; 

Όχι. Υπάρχουν ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες στην πόλη, που θέλουν να αφήσουν το στίγμα τους. Τόσο ο δήμαρχος, όσο και ο νομάρχης έχουν πολιτικές φιλοδοξίες κι έχουν συγκεκριμένη άποψη για το ρόλο τους μέσα στο πολιτικό σκηνικό.   

Σε αυτό το περιβάλλον ποιος είναι ο δικός σας ρόλος; 

Ο ρόλο μου δεν είναι να συμβιβάζω τα πράγματα, αλλά να συνεργάζομαι με όλες τις πλευρές. Πολλά από τα έργα που εκτελούν σήμερα τόσο ο δήμος, όσο και η νομαρχία Θεσσαλονίκης γίνονται με χρηματοδότηση του ΥΜΑΘ. 

Στην Αθήνα οι άλλοι υπουργοί πως αντιμετωπίζουν τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης;

Οι φωνές που μιλούσαν για κατάργηση του ΥΜΑΘ δεν ακούγονται πια. Εγώ, τουλάχιστον, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συναδέλφους υπουργούς προσπαθώ να λύσω προβλήματα που ξεφεύγουν από το στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΜΑΘ. Δεν μπαίνω στα χωράφια άλλων, αλλά υπάρχουν στην περιοχή μας μεγάλα προβλήματα που χρειάζεται προσπάθεια για να λυθούν.

Πως κρίνετε τους 10 μήνες της δεύτερης τετραετίας Καραμανλή; 

Το πολιτικό κλίμα των τελευταίων μηνών αδικεί και την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Ιδιαίτερα το πρόβλημα της Siemens αφορά τα έργα και τις ημέρες του ΠΑΣΟΚ. Δεν αφορά τη Νέα Δημοκρατία και δεν αφορά το σύνολο του πολιτικού κόσμου. Σε κάθε χώρο είτε αυτός είναι πολιτικός, είτε επαγγελματικός υπάρχουν οι εξαιρέσεις.     

Αν υποθέσουμε ότι κάποια στιγμή το πρόβλημα Siemens «ακουμπήσει» και τη Ν.Δ. τα πράγματα θα είναι διαφορετικά; 

Τότε θα κουβεντιάσουμε. Μέχρι στιγμής η δικαστική έρευνα απέδειξε δύο καραμπινάτες περιπτώσεις χρηματισμού στελεχών του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens. Άλλωστε εξαιτίας του ΠΑΣΟΚ δεν αναθεωρήθηκαν τα άρθρα του Συντάγματος για το πολιτικό χρήμα και βέβαια για το περιβάλλον και για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. 

Ποιοι είναι οι τομείς στη χώρα που τα πράγματα δεν προχωρούν ικανοποιητικά; 

Αυτή η κυβέρνηση σε σύντομο χρονικό διάστημα πέτυχε όσα δεν έκαναν άλλοι σε δεκαετίες.

Αυτό που λέτε γιατί δεν το αντιλαμβάνονται οι πολίτες;

Διότι μερίδα των μέσων μαζικής ενημέρωσης δημιουργεί πλασματική εικόνα το τι συμβαίνει. Για παράδειγμα, οι μισοί Έλληνες δεν κάνουν καν φορολογική δήλωση γιατί αυτή η κυβέρνηση αύξησε το αφορολόγητο όριο. Επίσης, η κυβέρνηση ενέταξε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στον αναπτυξιακό νόμο, ώστε να επιδοτούνται οι επενδύσεις τους. Αυξήσαμε 40% το Ταμείο Ανεργίας. 

Τα Μέσα Ενημέρωσης δεν είναι για μια κυβέρνηση η εύκολη δικαιολογία;

Είπα ορισμένα Μέσα Ενημέρωσης. Δεν μπορεί η ντομάτα να εμφανίζεται ότι έχει 3,5 ευρώ, όταν υπάρχει ντομάτα και με 0,60 ευρώ. 

Δηλαδή η ακρίβεια είναι επινόηση των μέσων ενημέρωσης; 

Υπάρχει η δυνατότητα της επιλογής. Κι εγώ μπορεί να θέλω να οδηγών Jaguar, αλλά το προσωπικό μου αυτοκίνητο είναι Rover. Πάμε σε όποια αγορά θέλετε. Κατά μία έννοια πάντα μιλάμε για ακρίβεια. Σας θυμίζω το «καλάθι της νοικοκυράς» που έλεγε ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου. Όταν κάποιος είναι άνεργος τα πάντα του φαίνονται ακριβά. Γι’ αυτό θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο ως πρόσθετος υποστηρικτικός μηχανισμός το «Ταμείο της Φτώχειας». 

Θα ληφθούν υπόψιν γεωγραφικά κριτήρια για την ενίσχυση όσων έχουν ανάγκη;

Υπάρχουν τέσσερις νομοί στη Μακεδονία -Φλώρινα, Καστοριά, Δράμα, Ημαθία- με ρεκόρ ανεργίας. Θα υπάρξει ειδική μέριμνα γι’ αυτούς.   

 


Προηγούμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ κ. Μ.ΤΖΙΜΑ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΡΩΝΕΙΑ