ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΜΑΘ καθηγ.ΛΟΥΚΑ ΑΝΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Στις 17/12/07 ο Γενικός Γραμματέας ΥΜΑΘ καθ. Λουκάς Ανανίκας, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα, οι συνεργάτες του και ο Πρόεδρος του Δ.Σ της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας καθ. Ι. Βασσάλος πραγματοποίησαν επίσκεψη εργασίας στο Πάρκο Επιστημών και Τεχνολογίας Adlershof του Βερολίνου. Η επίσκεψη αυτή ήταν προπομπός για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης στο συγκεκριμένο Πάρκο, στα μέσα Ιανουαρίου 2008. Από ελληνικής πλευράς έγινε ενημέρωση για τη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και για τα άμεσα σχέδια, που έχουν δρομολογηθεί και πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα, σχετικά με τη στελέχωση, την εκπόνηση μελετών και την εγκατάστασή της. Ο Γενικός Διευθυντής και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης του Πάρκου Επιστημών και Τεχνολογίας Adlershof του Βερολίνου παρουσίασαν το όλο εγχείρημα από το 1991, που πρωτολειτούργησε μέχρι σήμερα, αναφέρθηκαν στα προβλήματα, που αντιμετωπίστηκαν και τόνισαν την εξαιρετική σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ Δημοσίου και επιχειρήσεων ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το συγκεκριμένο έργο. Θα πρέπει δε να σημειωθεί πως το Πάρκο Επιστημών και Τεχνολογίας Adlershof του Βερολίνου καλύπτει μια έκταση περίπου 4,2 τετραγωνικών χιλιομέτρων φιλοξενώντας πάνω από 700 εταιρίες και 12.000 εργαζόμενους.
Στη συνέχεια έγινε αναφορά στα κίνητρα, που δίνονται στις επιχειρήσεις, στην καθετοποιημένη παροχή υπηρεσιών, που προσφέρει η εταιρεία διαχείρισης σε αυτές και τα μελλοντικά σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν την ανοικοδόμηση κατοικιών και άλλων χώρων ψυχαγωγίας και έρευνας. Η ελληνική πλευρά προσκάλεσε, εκ μέρους του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρίτη Τζίμα, τους ιθύνοντες της εταιρείας διαχείρισης του Πάρκου Επιστημών και Τεχνολογίας του Βερολίνου στη Θεσσαλονίκη.
Την επόμενη ημέρα η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη Διευθύντρια της Διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων και με άλλα στελέχη του Δήμου του Κέμνιτζ στη Γερμανία, όπου συζητήθηκαν θέματα διασυνοριακής συνεργασίας. Η ελληνική πλευρά παρουσίασε το έργο ΕΧ-ΙΝΤ, ενώ η Διευθύντρια της Διεύθυνσης ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Δήμου του Κέμνιτζ παρουσίασε στην ελληνική αποστολή δικά τους έργα και καλές πρακτικές, οι οποίες αποκτήθηκαν μέσω των έργων αυτών. Η συζήτηση έληξε με τη δέσμευση οι δύο χώρες να συνεργαστούν σε θέματα διασυνοριακής συνεργασίας κατά την 4η προγραμματική περίοδο.