“Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ – ΕΝΑ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ”. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΛΑΝΤΖΗ

1484398652
1484398652
Στην επίτευξη διακρατικής συμφωνίας με την Τουρκία, με αντίστοιχη κρούση και στη Βουλγαρία, στοχεύει η δράση της Ελληνικής Πολιτείας, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των πλημμυρικών φαινομένων στον ποταμό Έβρο.

Την αισιοδοξία τους για την επίτευξη μιας τέτοιας συμφωνίας σε σύντομο χρόνο, τόνισαν ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, και ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, παρουσιάζοντας την έκδοση της Περιφέρειας, με τίτλο «Η Μάχη του Εβρου – Ένα Μοντέλο Διαχείρισης Κρίσεων» σε ειδική εκδήλωση στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος στο βιβλίο ο Υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Καλαντζής, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:   

«Είναι πράγματι μια μάχη αυτό η προσπάθεια αντιμετώπισης των στοιχείων της φύσης που απρόβλεπτα εισβάλουν στη χώρα μας και στον Έβρο. Και αφετέρου η πολλάκις διαπιστούμενη ανθρώπινη παρεμβατικότητα με τις αναμφισβήτητα καταστροφικές συνέπειες που όλοι καταγράφουμε… Ο ανθρώπινος παράγοντας και η επέκταση των χρησιμοποιούμενων για καλλιέργειες εκτάσεων, άλλοτε από πραγματική ανάγκη και άλλοτε από απληστία, έχουν μειώσει σημαντικά τον ωφέλιμο χώρο ζωής και αναπνοής του ποταμού Έβρου. Ο Εβρoς είναι ένας δυναμικός παράγοντας ανάπτυξης ή καταστροφής, ανάλογα με το πώς του συμπεριφερόμαστε εμείς. Το πρώτο χρήσιμο συμπέρασμα του βιβλίου είναι πως τα πλημμυρικά φαινόμενα  του Έβρου εμφανίζουν περιοδικότητα και η διαπίστωση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να είμαστε προετοιμασμένοι για όσα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Το δεύτερο χρήσιμο συμπέρασμα, είναι πως χωρίς διακρατική συνεργασία, η όποια αποσπασματική ενέργεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Το σχέδιο συμφωνίας διαχείρισης του Έβρου που έχει υποβληθεί από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Υπουργείο Εξωτερικών για περαιτέρω προώθηση στη βουλγαρική πλευρά είναι σημαντικότατο βήμα. Τα σημάδια αντιμετώπισης των πλημμυρών του Έβρου, με μια κατ` αρχήν αυξημένη υπευθυνότητα από την τουρκική πλευρά μας κάνουν να είμαστε περισσότερο αισιόδοξοι. Κακά τα ψέματα. Η δράση ή παράλειψη δράσης του ενός, αυτομάτως προκαλεί προβλήματα στον άλλον. Και το τρίτο συμπέρασμα, είναι πως οι πλημμύρες, εκτός από τις καταστροφές που προκαλούν  «βουλιάζουν» την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Αρκεί για το συμπέρασμα αυτό, η απλή ανάγνωση των στοιχείων της πτώσης του εισοδήματος των επαγγελματιών του Έβρου κατά τη διάρκεια των πλημμυρών… Η προσπάθεια της κυβέρνησης δεν σταματά στα 10.000.000 ευρώ που διατέθηκαν για την κατασκευή νέων αναχωμάτων και αντιπλημμυρικών έργων, ούτε στις ενισχύσεις των πληγέντων. Ήδη μέσα από κοινοτικούς πόρους αναπτύσσουμε δράσεις και τεχνολογία, που θα μας βοηθήσουν περισσότερο στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Πάντα όμως, η καλύτερη συνταγή είναι η συνεργασία όλων.»

Χαιρετίζοντας την προσπάθεια συνεννόησης, με την βουλγαρική και την τουρκική πλευρά, ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα ενός «υγρού Κοζλοντούι» ο Γ. Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, υπογράμμισε ότι η Βουλγαρία κρατά τα «κλειδιά», καθώς «διαχειρίζεται, χωρίς να διαθέτει τις πιο σύγχρονες υποδομές, στα φράγματα της, 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού» και εξήγησε: «Πριν από μιάμιση εβδομάδα, που επισκεφτήκαμε το φράγμα του Ιβαήλογκραντ, διαπιστώσαμε ότι το νερό βρίσκεται σε ύψος έως και ενάμιση μέτρο κάτω από τον υπερχειλιστή, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται ακόμη πιο κάτω.»

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας, ανέφερε ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια το κόστος από το σταμάτημα της παραγωγικής διαδικασίας λόγω των πλημμύρων και η επανεκκίνηση της, κόστισε 75 εκατομμύρια ευρώ».

Ο διευθυντής των υδραυλικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Τσεσμελής, ανακοίνωσε ότι σε προ ημερών τριμερή συνάντηση στην Αδριανούπολη, η ελληνική και η τουρκική πλευρά εκδήλωσαν κοινό ενδιαφέρον για ένα μοντέλο οχύρωσης με την κατασκευή ισοβαρών αναχωμάτων εκατέρωθεν του ποταμού, για πέντε περιοχές των συνόρων (Καστανιές, Πόρος, Ορμένιο, Ορεστιάδα, Σουφλί). Στην συνάντηση, από την οποία απουσίαζε η Βουλγαρική πλευρά, υπήρξε επίσης προσέγγιση και για τις τεχνικές αποδέσμευσης των υδάτων, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες. Η τουρκική πλευρά ζητά από την βουλγαρική, ελεγχόμενη αποδέσμευση των υδάτων στα επίπεδα των 1000 κυβικών / sec, από τα 2000 – 3.500 κυβικά /sec , με την οποία γίνεται σήμερα, πρόταση με την οποία συμπλέει και η Ελλάδα καθώς τα επίπεδα αυτά, σύμφωνα με τις τεχνικές υπηρεσίες, είναι οριακά και για την ελληνική πλευρά.  Οι επαφές θα επαναληφθούν την πρώτη Φεβρουαρίου, ώστε να διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις, που θα υποβληθούν στις πολιτικές ηγεσίες των ενδιαφερομένων μερών.

Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αδάμ.-

 

ΕΙΚΟΝΕΣ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
Προηγούμενο άρθροΑΜΕΣΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟ
Επόμενο άρθροΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ