Στο γεύμα παρακάθισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ο πρέσβης του Ισραήλ κ. Ραμ Αβιράμ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ακης Τσοχαταζόπουλος, ως εκπρόσωπος του κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης καθηγητής Λουκάς Ανανίκας, ο γ.γ. της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου, εκπρόσωποι των τοπικών και προξενικών αρχών καθώς και της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης.
**************
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ
Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ
ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
κ. ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ
ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΓΕΥΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΕ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ
ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟ ΚΥΒΕΡΝΕΙΟ
Θεσσαλονίκη, 16 Φεβρουαρίου 2006
Εξοχότατε κύριε πρόεδρε του Ισραήλ
Σας καλωσορίζουμε στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας.
Σας καλωσορίζουμε στη Μακεδονική γη που γέννησε τον Φίλιππο, τον Μέγα Αλέξανδρο και τον Αριστοτέλη.
Σας υποδεχόμαστε στην πόλη που για 2.500 χρόνια δημιούργησε τη δική της ιστορία στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης, Βορρά – Νότου, στην πόλη της «ανοχής» απέναντι στο διαφορετικό, της «κατανόησης» απέναντι στο πλούσιο μωσαϊκό των πολιτισμών που άνθισαν γύρω μας.
Σας υποδεχόμαστε στην πόλη με τον «κοσμοπολίτικο αέρα» που φυσά εδώ, αιώνες τώρα, και «ανοίγει» διάπλατα «λεωφόρους» συνεργασίας και αλληλοκατανόησης των λαών της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου.
Σας ευχαριστούμε για την τιμή που μας κάνατε να αποδεχθείτε την πρόσκλησή μας και να βρίσκεστε σήμερα κοντά μας, γιατί θέλουμε να σας πούμε ότι η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται σε μία περιοχή που δοκιμάστηκε πολλές φορές στην ιστορία της από πολέμους, διαμάχες, εμφύλιες συρράξεις και καχυποψία.
Μια περιοχή που μάτωσε μέχρι και πρόσφατα στο όνομα της εθνικής καθαρότητας, εξαιτίας στείρων εθνικισμών που πρυτάνευσαν μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Και εσείς καλύτερα από κάθε άλλον μπορείτε να αντιληφθείτε το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς βιώνετε εδώ και χρόνια ως κράτος παρόμοιες καταστάσεις αστάθειας και αναταραχής.
Και είναι βέβαιο ότι αυτό που επιθυμούν οι λαοί μας είναι να αφήσουμε όλα αυτά στο παρελθόν. Να γυρίσουμε σελίδα και να χτίσουμε το καινούριο βασιζόμενοι στη διαφορετικότητα του πολιτισμού μας, που είναι και ο πλούτος μας στη νέα εποχή.
Η Ελλάδα ως το μοναδικό και παλαιό μέλος της ΕΕ στην περιοχή, εργάζεται στην οικοδόμηση κλίματος συνεργασίας όλων των λαών της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου, με στόχο την ειρηνική συμβίωση, την αλληλοκατανόηση και την ευημερία των πολιτών.
Πρέπει να απομακρύνουμε από ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο τα άγονα εθνικιστικά πείσματα, τις στείρες αντιπαραθέσεις, τις μισαλλοδοξίες των φανατικών. Να ανοίξουμε καινούριες λεωφόρους συνεργασίας. Να προχωρήσουμε με νέους ρυθμούς, με νέα οπτική, με νέα δυναμική. Να ενστερνιστούμε ένα κοινό όραμα για ολόκληρη την περιοχή και να συνεργαστούμε, ακόμη πιο στενά, για να κάνουμε το όραμα αυτό -το όραμα της ειρήνης και της ασφάλειας, της ανάπτυξης και της ευημερίας- απτή πραγματικότητα για όλους.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Η Ισραηλιτική Κοινότητα εδώ στη Θεσσαλονίκη είναι συνυφασμένη με ένδοξες και λαμπρές στιγμές αλλά και με μαύρες σελίδες.
Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι του πληθυσμού, συνεισφέροντας τα μέγιστα στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της πόλης. Έβαλαν τη δική τους σφραγίδα σε κάθε δραστηριότητα διαμορφώνοντας τη φυσιογνωμία των νεότερων χρόνων της πόλης.
Η Εβραϊκή κοινότητα βαθιά ριζωμένη στην ιστορία και τον καθημερινό βίο της κοσμοπολίτικης Θεσσαλονίκης υπέφερε ανεπανόρθωτα από τον αφανισμό σχεδόν του συνόλου των μελών της, κατά τη διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.
Δεν ήταν πλήγμα μόνο για την ίδια την κοινότητα, ήταν μέγα πλήγμα για όλους τους έλληνες, μέγα πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάς υπήρξε πάντα συμπαραστάτις στις δύσκολες στιγμές που βίωσαν οι εβραίοι πολίτες της. Είναι ενδεικτική η αυτοθυσία με την οποία χριστιανοί πολίτες φυγάδευαν ή προσέφεραν καταφύγιο στους εβραίους γείτονές τους, προκειμένου να τους προστατεύσουν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.
Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα σε μια σεμνή τελετή βραβεύσαμε με ειδική πλακέτα για τη γενναία του στάση έναν απλό χριστιανό πολίτη, που, κατά τη διάρκεια της κατοχής, βοήθησε στη διάσωση πενταμελούς εβραϊκής οικογένειας, αψηφώντας τους κινδύνους για τη δική του ζωή του.
Έλληνες εβραίοι πολέμησαν στα πεδία των μαχών προασπίζοντας θα εθνικά συμφέροντα και την ακεραιότητα της χώρας μας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συνταγματάρχη Μορδοχάι Φριζή, του πρώτου έλληνα εβραίου αξιωματικού, που έπεσε στα χαρακώματα του Αλβανικού Έπους, τιμώντας τα ιερά ιδανικά της πατρίδας και του Έθνους.
Οι παράλληλοι βίοι μας στους δύσκολους καιρούς συνεχίζουν και σήμερα στους καιρούς της ειρήνης και της ευημερίας. Η μικρή πλέον σήμερα Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, από τα πιο ζωντανά κύτταρα της κοινωνίας είναι εδώ κρατώντας την συνέχεια μιας λαμπρής πορείας προόδου. Είναι εδώ και εκπέμπει καταγράφοντας μαζί με όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και το ΥΜΑ-Θ μια μόνιμη πρόσκληση προς εκείνους που θα αποφασίζουν να επιστρέψουν εκ νέου σ’ αυτή την φιλόξενη πόλη.
Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,
Σας καλωσορίζουμε στη χώρα μας και στη Θεσσαλονίκη. Σας μεταφέρω τις εγκάρδιες ευχές του ελληνικού λαού και των πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Μπαρουχίμ Αμπαΐμ: Καλώς ήλθατε κύριε Πρόεδρε