Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ FUTURE PARK ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ Η HELEXPO KAI H Ε-GLOBAL ΣΤHN “INFOSYSTEM 2005”

ypes press002
ypes press002

Ο υπουργός παρουσίασε τα κεντρικά σημεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που εγκαθιστά το ΥΜΑ-Θ για την παρακολούθηση της ανάπτυξης σε Βόρεια Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Παρασκευής 7 Οκτωβρίου 2005, παρέστη στα εγκαίνια της Έκθεσης Future Park, που συνδιοργάνωσαν η HELEXPO Α.Ε. και η E-GLOBAL, στο πλαίσιο της 19ης Διεθνούς Εκθέσεως Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών & Ψηφιακής Τεχνολογίας «INFOSYSTEM 2005».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Περίπτερο 12 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, υπήρξε ενημέρωση για το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, ΟΠΣ, που εγκαθίσταται στο ΥΜΑ-Θ, με στόχο την παρακολούθηση της ανάπτυξης και την προώθηση της επιχειρηματικότητας σε Βόρεια Ελλάδα και ΝΑ Ευρώπη.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης: «Με το ΟΠΣ, θα παρακολουθούμε τον τοπικό πληθωρισμό, την ανεργία, το εισόδημα, το ΑΕΠ, τον πλούτο δηλαδή που παράγεται στην Βόρεια Ελλάδα από τον κόπο και τις προσπάθειες των κατοίκων της και της Πολιτείας, τα αναπτυξιακά έργα υποδομής και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και με την βοήθεια αυτών των μετρήσιμων στοιχείων θα προβαίνουμε σε σειρά παρεμβάσεων κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα απολύτως στοχευμένων και κατά το μέγιστο αποτελεσματικών».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης, εξηγώντας την πρακτική σημασία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος και τις δυνατότητες που παρέχει, σημείωσε: «Θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε τους πόρους που έχουμε ως Κράτος για την ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδας εκεί που πραγματικά χρειάζεται, με συγκεκριμένες προτεραιότητες και με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Επίσης θα μπορούμε να παρακολουθούμε χρονικά και οικονομικά την πορεία κατασκευής ενός οδικού άξονα, ή μιας δράσης καταπολέμησης της ανεργίας και να σηκώνουμε κίτρινη ή κόκκινη σημαία όταν το έργο ξεφεύγει από τον χρονοπρογραμματισμό, να επεμβαίνουμε είτε θεσμικά, είτε συμβουλευτικά όπου απαιτείται, ενώ παράλληλα θα μπορούμε να μετράμε τα αποτελέσματα, σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο ή δράση, όπως την αντίστοιχη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στη περίπτωση του οδικού άξονα, η την αντίστοιχη πιθανή μείωση της τοπικής ανεργίας, στη περίπτωση της δράσης για την απασχόληση».

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη συμβολή που θα έχει το ΟΠΣ  στην παρακολούθηση των αναπτυξιακών προοπτικών της ΝΑ Ευρώπη αλλά και στην προώθηση της επιχειρηματικής δράσης: «Μια άλλη διάσταση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος είναι η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα των γειτονικών κρατών των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Η παρακολούθηση και επεξεργασία οικονομικών και διπλωματικών μεγεθών, όπως οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, η προσφορά και ζήτηση σε συγκεκριμένους κλάδους διεθνούς εμπορίου και υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσουν  το “επιχειρηματικό απόθεμα”,  έτοιμο για χρήση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας. Αυτή η πληροφόρηση θα διατίθεται  ελεύθερα και με απλοποιημένο τρόπο στους φορείς και  τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο για να υποβοηθηθεί η δράση τους».
 
Ο κ. Τσιαρτσιώνης, μιλώντας για την καινοτόμο έκθεση «FUTURE PARK» που συνδιοργανώνουν η HELEXPO Α.Ε. και η E-GLOBAL Α.Ε., τόνισε ότι «το εκθεσιακό αυτό γεγονός είναι μία γιορτή τεχνολογίας. Όχι όμως απρόσωπης και αφαιρετικής που αφορά λίγους ειδικούς. Είναι μία γιορτή τεχνολογίας  κυρίως στον χώρο της διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που αφορά όλους μας ευχάριστα».

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ 
κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ

ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ  FUTURE PARK

ΠΟΥ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ  Η  HELEXPO KAI H Ε-GLOBAL

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ INFOSYSTEM 2005

Θεσσαλονίκη, 7 Οκτωβρίου 2005
Ώρα: 18:00

Αγαπητοί Διοργανωτές,
Κυρίες και Κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στα εγκαίνια του Future Park το οποίο συνδιοργανώνεται με την HELEXPO και την Ε-GLOBAL στο πλαίσιο της INFOSYSTEM 2005.

Το εκθεσιακό αυτό γεγονός, χωρίς υπερβολή, είναι μία γιορτή τεχνολογίας. Όχι όμως απρόσωπης και αφαιρετικής που αφορά λίγους ειδικούς. Είναι μία γιορτή τεχνολογίας  κυρίως στον χώρο της διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που αφορά όλους μας ευχάριστα.

Στα 2000 τετραγωνικά μέτρα της έκθεσης του FUTURE PARK, γίνεται επίδειξη των νέων τεχνολογιών, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι και ο κάθε επισκέπτης παίρνει ενεργά μέρος χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό που έχει στηθεί για τον σκοπό αυτό. Γινόμαστε έτσι όλοι κοινωνοί των νέων επιτευγμάτων της τεχνολογίας που θα βρίσκουν πλέον εφαρμογή στις καθημερινές δραστηριότητές μας.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι από πλευρά μας το ΥΜΑΘ,  επιχειρεί με τούς πόρους που διαθέτει αναβάθμιση της Τεχνολογικής στάθμης και καινοτομίας στη περιοχή, με στόχο όχι την Τεχνολογία για την Τεχνολογία, αλλά την Τεχνολογία για τον Άνθρωπο, για τον Πολίτη.

Με σαφή στρατηγική και καθαρό στόχο, οι ενέργειές μας κατευθύνονται στη δημιουργία Τεχνολογικών υποδομών και κυρίως εφαρμογών και λύσεων με χρήση της υψηλής Τεχνολογίας που θα βελτιώσουν τις διαδικασίες και μεθόδους της Δημόσιας Διοίκησης, θα αυξήσουν την διαφάνεια στα δημόσια πράγματα και το σημαντικότερο θα βελτιώσουν την καθημερινότητα του πολίτη.

Επιτρέψτε μου εδώ να αποδώσω τη συνολική εικόνα των αλλαγών που συντελούνται αυτή τη περίοδο στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Το Υπουργείο μας αναβαθμίζεται και αποκτά τον επιτελικό ρόλο που θα επιτρέψει τη προσέγγιση της Περιφέρειας πιο κοντά στο λεγόμενο Κέντρο και θα μεταφέρει τα αιτήματα, τις ανησυχίες και απόψεις του Πολίτη της Βορείου Ελλάδας πιο κοντά και πιο δυνατά στο Κέντρο. Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης γίνεται «γέφυρα» προσέγγισης του κέντρου και της περιφέρειας μειώνοντας την περιφερειακή  ανισότητα.

Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ήδη αναλαμβάνει αποτελεσματικά το νέο του ρόλο. Στην επιδίωξη αυτού του στόχου έχουμε ως βασική προτεραιότητα την καινοτομία και την Τεχνολογία ως εργαλείο άσκησης και παρακολούθησης της αποκεντρωμένης πολιτικής μας.

Στο πλαίσιο αυτό βάλαμε τις βάσεις για την δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου και ολοκληρωμένου σύγχρονου συστήματος συλλογής, καταγραφής, ανάλυσης και παρουσίασης δεδομένων και πληροφοριών που αφορούν στην οικονομική και κοινωνική υπόσταση των πολιτών της Βορείου Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, ως φυσική επέκταση του αναπτυξιακού μας χώρου.

Αγαπητοί φίλοι,

για να ασκήσουμε αποτελεσματικά την πολιτική μας και να προβούμε σε συγκεκριμένες δράσεις κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα για την Βόρειο Ελλάδα θα πρέπει να έχουμε όλη τη διαθέσιμη πληροφορία που αποτυπώνει την κατάσταση της περιοχής από πλευράς οικονομικών, κοινωνικών και άλλων αναπτυξιακών μεγεθών. Χρησιμοποιούμε λοιπόν την Τεχνολογία και υιοθετούμε τα τεχνολογικά εργαλεία του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος που τώρα χτίζουμε, για να αντλήσουμε ετερογενή και πολυποίκιλη πληροφορία αναφορικά με οικονομικά και κοινωνικά μεγέθη και συλλέγουμε σε συστηματική βάση όλους τους απαραίτητους δείκτες για να αποτυπώνουμε την στάθμη του βιοτικού επιπέδου στην Βόρειο Ελλάδα, ώστε να παρακολουθούμε την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή ανά Περιφέρεια, αλλά και στην περιοχή της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης. Δηλαδή θα έχουμε –τους αμέσως επόμενους μήνες- ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων που θα μας επιτρέπει να εκτιμούμε ανά πάσα στιγμή τη κατάσταση σε μακροοικονομικό επίπεδο, σε επίπεδο μικροκλίμακας και σε επίπεδο γενικότερης κοινωνικής ανάπτυξης.

Έτσι, θα παρακολουθούμε τον τοπικό πληθωρισμό, την ανεργία, το εισόδημα, το ΑΕΠ, τον πλούτο δηλαδή που παράγεται στην Β. Ελλάδα από τον κόπο και τις προσπάθειες των κατοίκων της και της Πολιτείας, τα αναπτυξιακά έργα υποδομής και τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη ζωή των πολιτών και με την βοήθεια αυτών των μετρήσιμων στοιχείων θα προβαίνουμε σε σειρά παρεμβάσεων κοινωνικού και οικονομικού χαρακτήρα απολύτως στοχευμένων και κατά το μέγιστο αποτελεσματικών.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη?

Για παράδειγμα, θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιούμε τους πόρους που έχουμε ως Κράτος για την ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδας εκεί που πραγματικά χρειάζεται, με συγκεκριμένες προτεραιότητες και με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Επίσης θα μπορούμε να παρακολουθούμε χρονικά και οικονομικά την πορεία κατασκευής ενός οδικού άξονα, ή μιας δράσης καταπολέμησης της ανεργίας και να σηκώνουμε κίτρινη ή κόκκινη σημαία όταν το έργο ξεφεύγει από τον χρονοπρογραμματισμό, να επεμβαίνουμε είτε θεσμικά, είτε συμβουλευτικά όπου απαιτείται, ενώ παράλληλα θα μπορούμε να μετράμε τα αποτελέσματα, σε σχέση με το συγκεκριμένο έργο ή δράση, όπως την αντίστοιχη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη στη περίπτωση του οδικού άξονα, η την αντίστοιχη πιθανή μείωση της τοπικής ανεργίας, στη περίπτωση της δράσης για την απασχόληση.

Μια άλλη διάσταση του νέου Πληροφοριακού Συστήματος είναι η συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών οικονομικού χαρακτήρα των γειτονικών κρατών των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου, της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου. Η παρακολούθηση και επεξεργασία οικονομικών και διπλωματικών μεγεθών, όπως οι επιχειρηματικές ευκαιρίες, η προσφορά και ζήτηση σε συγκεκριμένους κλάδους διεθνούς εμπορίου και υπηρεσιών στην ευρύτερη περιοχή θα αποτελέσουν  το “επιχειρηματικό απόθεμα”,  έτοιμο για χρήση από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας. Αυτή η πληροφόρηση θα διατίθεται  ελεύθερα και με απλοποιημένο τρόπο στους φορείς και  τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο για να υποβοηθηθεί η δράση τους.

Με δεδομένο ότι η Βαλκανική και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν για την Ελλάδα τον ζωτικό χώρο ανάπτυξης, η πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε αποκτά Πανεθνικό χαρακτήρα.

Παράλληλα, με την υλοποίηση της Στρατηγικής μας αυτής, το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης εφαρμόζει στην πράξη το επιχειρησιακό πρόγραμμα του Γ’ Κ.Π.Σ. “Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση”, το οποίο αφορά την εισαγωγή της Πληροφορικής σε όλη την ελληνική κοινωνία, τη Δημόσια Διοίκηση και την ελληνική οικονομία.
 
Αγαπητοί φίλοι,

Σας καλωσορίζω στα εγκαίνια του περιπτέρου και χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους νέους της πόλης μας και της Μακεδονίας και μάλιστα μ’ αυτούς που έχουν αυξημένο ενδιαφέρον για την Τεχνολογία και τις επιστήμες και βρίσκονται στις παρυφές των τελευταίων εξελίξεων στην Πληροφορική και τις Τηλεπικοινωνίες.

Είμαι βαθύτατα πεπεισμένος ότι το ισχυρότερο κεφάλαιο για την ανάπτυξη και την καινοτομία δεν είναι οι μηχανές και τα συστήματα, αλλά τα πεφωτισμένα μυαλά που με μεράκι, επίπονη προσπάθεια και συστηματικότητα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια καλύτερη γενιά πιο ανταγωνιστική σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡ. ΤΣΙΓΑΡΑ