ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “EX-INT” ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ypes press002
ypes press002

Κέρδισε τις εντυπώσεις η παρουσίαση του προγράμματος στη Βιέννη από το κλιμάκιο του ΥΜΑ-Θ με επικεφαλής τον Γ.Γ. καθηγητή Λουκά Ανανίκα

Επιπλέον σημαντική χρηματοδότηση, πέραν του 1.215.000 ευρώ για το έργο «ΕX-INT» αναμένεται να λάβει σύντομα το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης από τη Διαχειριστική Αρχή του Ευρωπαϊκού προγράμματος INTERACT.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα τόσο της σημασίας του έργου για τη διασυνοριακή συνεργασία όσο και της ιδιαίτερα επιτυχημένης παρουσίασης του στη Βιέννη, όπου συναντήθηκαν, το περασμένο διήμερο, εκπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών χωρών για να παρουσιάσουν τα έργα τους ενώπιον της Διαχειριστικής Αρχής του INTERACT.

Το ΕX-INT παρουσίασε κλιμάκιο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα καθηγητή Λουκά Ανανίκα.

Ο επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής Timothy ‘O Sullivan εξήρε τη σημασία που έχει το έργο ΕX-INT στη διασυνοριακή συνεργασία και υπογράμμισε την ιδιαίτερα υψηλή συμμετοχή της Ελλάδας στα 22 έργα που εντάχθηκαν στο INTERACT.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΕX-INT, το οποίο σημειωτέων είχε συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των προτάσεων που υποβλήθηκαν προς έγκριση, συμμετέχουν επίσης, ως εταίροι, οι Περιφέρειες: Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Στόχος του έργου είναι η καταγραφή όλων των έργων INTERREG που έχουν αναληφθεί από φορείς της νοτιοανατολικής Ευρώπης και η διάχυση των αποτελεσμάτων, μετά το πέρας του έργου στο ευρύ κοινό.

 Ο ολοκληρωμένος τίτλος του έργου αυτού, που έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 24 μήνες, είναι «Διαχείριση της αλλαγής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εξωτερικά σε εσωτερικά και προετοιμασία για το νέο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας».    

«Η πρόταση αποσκοπεί, τόσο στην προετοιμασία των φορέων για τις αλλαγές στο επιχειρησιακό περιβάλλον της διασυνοριακής συνεργασίας, οι οποίες προέκυψαν μετά την ένταξη των νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί και στις τρεις δέσμες του INTERREG από το 1990», επισήμανε ο κ. Ανανίκας.

Το έργο «ΕΧ-ΙΝΤ» θα καταγράψει αρχικά όλα τα έργα INTERREG, που έχουν υλοποιήσει μέχρι στιγμής οι τέσσερις ελληνικές περιφέρειες, οι οποίες συμμετέχουν στο έργο, αλλά και οι φορείς που εδρεύουν στις περιοχές τους.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια πολύτιμη βάση δεδομένων με την υπάρχουσα εμπειρία, αλλά και ένας «χρυσός οδηγός» των φορέων και εταίρων που εμπλέκονται σε διασυνοριακά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, αλλά και στην Αλβανία, την Τουρκία και τη FYROM.

Προηγούμενο άρθροO ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ “ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ”
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 21/6/2005