ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ, ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

ypes press002
ypes press002

Έγκριση του έργου «ΕΧ-ΙΝΤ» από τη διαχειριστική αρχή του INTERACT

Την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των έργων που υποβλήθηκαν προς έγκριση στη Διαχειριστική Αρχή του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERACT, στη Βιέννη, συγκέντρωσε το έργο «ΕΧ –ΙΝΤ», πρόταση που υπέβαλαν από κοινού το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ως επικεφαλής εταίρος, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Βορείου Αιγαίου, η Κύπρος και η Βουλγαρία.

Την έγκριση του έργου, προϋπολογισμού 1.215.000 ευρώ, ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα 9 Μαΐου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, καθηγητής Λουκάς Ανανίκας, οι Περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας καθηγητής Γιώργος Τσιότρας και Δυτικής Μακεδονίας, κ. Ανδρέας Λεούδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στην Θεσσαλονίκη, κ. Αντώνης Θεοχάρους, καθώς και εκπρόσωποι του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, αλλά και των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Βορείου Αιγαίου.

Ο ολοκληρωμένος τίτλος του έργου αυτού, που έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους 24 μήνες, είναι «Διαχείριση της αλλαγής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εξωτερικά σε εσωτερικά και προετοιμασία για το νέο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας».    

Της συνέντευξης Τύπου προηγήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας των εταίρων του έργου, κατά την οποία υπογράφηκε το μεταξύ τους πρωτόκολλο συνεργασίας.  Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Ανανίκας, «είναι ιδιαίτερα ευτυχής συγκυρία το γεγονός ότι η πρώτη αυτή συνάντηση των εταίρων, πραγματοποιείται σήμερα, που εορτάζεται παγκοσμίως η Ημέρας της Ευρώπης».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε εκτενώς στην πρωτοβουλία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης να δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας και ανάπτυξης κοινών προσεγγίσεων στον χώρο της διασυνοριακής συνεργασίας, αναγνωρίζοντας, όπως είπε, την ανάγκη αξιοποίησης της υφιστάμενης εμπειρίας στην κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG.

«Η πρόταση αποσκοπεί, τόσο στην προετοιμασία των φορέων για τις αλλαγές στο επιχειρησιακό περιβάλλον της διασυνοριακής συνεργασίας, οι οποίες προέκυψαν μετά την ένταξη των νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην αξιοποίηση της εμπειρίας που έχει συσσωρευτεί και στις τρεις δέσμες του INTERREG από το 1990», επισήμανε ο κ. Ανανίκας.

Το έργο «ΕΧ- ΙΝΤ» θα καταγράψει αρχικά όλα τα έργα INTERREG, που έχουν υλοποιήσει μέχρι στιγμής οι τέσσερις ελληνικές περιφέρειες, οι οποίες συμμετέχουν στο έργο, αλλά και οι φορείς που εδρεύουν στις περιοχές τους. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί μια πολύτιμη βάση δεδομένων με την υπάρχουσα εμπειρία, αλλά και ένας «χρυσός οδηγός» των φορέων και εταίρων που εμπλέκονται σε διασυνοριακά προγράμματα τόσο στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, αλλά και στην Αλβανία, την Τουρκία και τη FYROM.

Ο κ. Τσιότρας ευχαρίστησε το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης και έδωσε έμφαση στη συνεργασία των τεσσάρων περιφερειών. «Ίσως είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μια τέτοιου είδους συνεργασία, υπό τη σκέπη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης» επισήμανε ο κ. Τσιότρας και πρόσθεσε ότι «τα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας της Ε.Ε. αποτελούν κυρίαρχη ευρωπαϊκή πολιτική, στην κατεύθυνση της οποίας η χώρα μας έχει αναλάβει ήδη συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε προγράμματα διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας και έχει επενδύσει σημαντικό κομμάτι της αναπτυξιακής προσπάθειάς της. Με δεδομένη την κυβερνητική πρωτοβουλία να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη η ειδική υπηρεσία διαχείρισης της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG, το έργο που ξεκινά σήμερα έχει ξεχωριστή σπουδαιότητα».

Ο κ. Λεούδης ευχαρίστησε από την πλευρά του το Υπουργείο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Σε αυτό το πρόγραμμα, ερχόμαστε με μια μεγάλη εμπειρία από άλλα προγράμματα INTERREG και μέσω αυτού μας δίνεται η ευκαιρία να ανταλλάξουμε τεχνογνωσία και να δημιουργήσουμε μια τέτοια βάση δεδομένων, για να μπορέσουμε να επεκταθούμε και στη συνεργασία μας με άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ελλάδα, πλην της Αλβανίας και της FYROM», τόνισε ο κ. Λεούδης.

«Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, γεωγραφικά η Ελλάδα και η Βουλγαρία είναι οι πιο κοντινές χώρες της Κύπρου εντός του ευρωπαϊκού χώρου. Ελπίζω η συνεργασία να ενδυναμωθεί και να συνεχιστεί και στο μέλλον», υπογράμμισε ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Αντώνης Θεοχάρους.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Επόμενο άρθροΚΙΝΗΤΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ