ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. Ν. ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ypes press002
ypes press002
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό; Μόνο τα θέματα του Υπουργείου σας, ή κάνατε και γενικότερη πολιτική συζήτηση;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Περιοριστήκαμε στα θέματα του Υπουργείου, σε αυτά δηλαδή που έχουμε ως πεπραγμένα στους τελευταίους δέκα μήνες και σε αυτά που σχεδιάζουμε και πρόκειται να πραγματοποιήσουμε. Η συζήτηση έγινε σε πλαίσιο κατανόησης. Βεβαίως θα ήθελα να σας πω ότι αφορούσε στο νέο ρόλο του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης και πώς αυτό θα ανταποκριθεί στις εξελίξεις που διαμορφώνονται στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Νότια Βαλκανική, αλλά και στην ίδια την περιφέρεια της Μακεδονίας και της Θράκης. Ο νέος ρόλος του Υπουργείου είναι αυτός που του δίνει μια επιτελική διάσταση, ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει, αλλά και να συντονίσει όλες τις δράσεις που θα δημιουργήσουν τη νέα ανάπτυξη στην περιοχή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζητήσατε κάποια χρήματα ως Υπουργείο από τον Πρωθυπουργό για κάποια έργα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, καθόσον η σωστή διαχείριση που έχουμε κάνει στους δέκα μήνες, αλλά και αυτά που προγραμματίζουμε δεν είναι δράσεις που χρειάζονται πολλά χρήματα. Είναι δράσεις επιτελικές, συντονιστικές, υποστηρικτικές του κυβερνητικού έργου και της αναδιάρθρωσης της δομής του Υπουργείου, αλλά και της αποκατάστασης του ιστορικού του κτιρίου για να φιλοξενήσει τη νέα δομή του.

Αυτή την ώρα έχουμε σε εξέλιξη ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για τη Β. Ελλάδα σε βάθος δεκαετίας, προκειμένου να παρακολουθήσουμε από κοντά τα τεκταινόμενα στο Δ´ ΚΠΣ. Θέλουμε να συγκεντρώσουμε τις διοικητικές δυνάμεις που υπάρχουν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Συγκροτούμε σε δίκτυο τις τρεις περιφέρειες (Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) ώστε διαδικτυωμένες να ανταποκριθούν σε ένα κρίσιμο μέγεθος που χρειάζεται, προκειμένου να αναπτύξουν τον ανταγωνισμό τους απέναντι στις περιφέρειες των όμορων κρατών, που πραγματικά προχωρούν και εκείνες με τα δικά τους βήματα. Συνειδητοποιούμε απόλυτα το ρόλο της Μακεδονίας και της Θράκης, καθόσον το 2007, με την ένταξη της Βουλγαρίας, η χώρα μας αποκτά φυσική επαφή με εδάφη άλλων χωρών  της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά ανοίγουν μια καινούργια προοπτική για αυτό το Υπουργείο. Με συνετή και χρηστή διαχείριση θα αντεπεξέλθουμε και στα οικονομικά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά που συμβαίνουν στην Εκκλησία δεν σας ενοχλούν; Όλες αυτές οι αποκαλύψεις δεν σας προκαλούν θλίψη;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι στενάχωρα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας. Πιστεύω ότι θα απομονώσουμε αυτές τις συμπεριφορές, θα απομονώσει και η ίδια η Εκκλησία αυτές τις συμπεριφορές και θα προχωρήσουμε. Θα πρέπει να μπει ένα πλαίσιο κανόνων και συμπεριφοράς για όλους μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πρέπει να υπάρξει κάποιο δραστικό μέτρο; Να απομακρυνθούν κάποιοι ιεράρχες από την Εκκλησία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι είναι θέματα που θα διαχειριστεί η Εκκλησία. Ας αφήσουμε λοιπόν αυτή την εξέλιξη να τη δούμε και να την κρίνουμε αφού γίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε όμως να μπει ένα πλαίσιο για όλους, άρα και για την Εκκλησία.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εννοούσα ότι πρέπει να βάλουμε ένα πλαίσιο κανόνων και συμπεριφορών, αξιακών μεγεθών. Οι πολιτικοί θα πρέπει να ορίσουμε το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τις εκφάνσεις τις πολιτικής και της κοινωνικής ζωής της χώρας.

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “INTERREG IIIB- CADSES” ΜΕ ΘΕΜΑ: “ΔΡΟΜΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ”
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 09/2/2005