Υποδεχόμενος τους επίσημους ξένους, ο κ. Τσιαρτσιώνης επισήμανε ότι «η Συνάντηση αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς οι μεταφορές διαδραματίζουν ολοένα και βασικότερο ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας, η δε προώθηση πολυμερών συνεργασιών, όπως αυτή, στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ, είναι προς το κοινό συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, με την ιδιότητα του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιθυμεί να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο, φέρνοντας πιο κοντά τις χώρες του ΟΣΕΠ με την Ένωση».
Ο κ. Υπουργός, αφού τόνισε ότι στόχος της συνεργασίας με τον ΟΣΕΠ είναι, μεταξύ άλλων, η προώθηση της Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπογράμμισε ότι «ένα άρτιο και ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμβατό με τους Ευρωπαϊκούς Άξονες και τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση» και συμπλήρωσε ότι το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης υπηρετεί το στόχο αυτό για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
«Το γεγονός ότι η σημερινή Συνάντηση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη -υπογράμμισε- στην πόλη αυτή που αποτελεί βασικό κομβικό σημείο στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και του Ευξείνου Πόντου, όπου συνυπάρχουν και διασυνδέονται οδικές, σιδηροδρομικές, λιμενικές και αεροπορικές υποδομές, που ευνοούν τη λειτουργία ενός συνεκτικού και διαλειτουργικού δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, μας δημιουργεί ιδιαίτερη χαρά».
Ο κ. Τσιαρτσιώνης, στο σημείο αυτό, ανέφερε ότι, «Η Θεσσαλονίκη διαθέτει έτοιμο μηχανισμό υποστήριξης οικονομικών δραστηριοτήτων, που διαρκώς επεκτείνεται και ενισχύεται όπως η Παρευξείνια Τράπεζα. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε στενά για να αλλάξουμε τη γειτονιά μας. Είναι απόφασή μας να επιδιώξουμε στενότερες διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, με όλα τα κράτη της περιοχής, σε όλους τους τομείς: Τον Πολιτισμό, τον Τουρισμό, το Εμπόριο, την επιχειρηματική δράση.
– Επιδιώκουμε για το σκοπό αυτό διμερείς συμφωνίες ‘’Ευρωπαϊκού Συνεταιρισμού’’.
– Δίνουμε προτεραιότητα στην ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων και την αναβάθμιση των βασικών υποδομών (των αεροδρομίων και των λιμανιών) στη Β. Ελλάδα, ώστε να διευκολύνουμε τις μετακινήσεις και τις μεταφορές, τις επαφές και την άμεση επικοινωνία μας. Οι διάδρομοι “10” και “7” καθώς και η σύνδεση με το λιμάνι του Λομ, βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητές μας. Δέσμευσή της ελληνικής κυβέρνησής είναι να επιταχύνουμε, τόσο την κατασκευή των έργων, όσο και τη δημοπράτηση των τμημάτων που απομένουν, με στόχο την ολοκλήρωσή τους, μέχρι το 2008.
– Προωθούμε με νέους ρυθμούς την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάντησης των πολιτισμών και ανάδειξης των αρχών της Ε.Ε.
– Θεσπίζουμε ισχυρά κίνητρα για τη δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων εμπορίου στη Βόρεια Ελλάδα. Θέλουμε να γίνει η Β. Ελλάδα η πύλη που οδηγεί τα Βαλκάνια στη Νέα Εποχή.
Καταλήγοντας, ο κ. Τσιαρτσιώνης απευθυνόμενος στους παριστάμενους, τόνισε: «Σταθερός στόχος της κυβέρνησής μας είναι να καταστήσουμε την Ελλάδα μία χώρα ασφάλειας και ευημερίας, σε ένα περιβάλλον σταθερότητας, προόδου και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Είναι αλήθεια ότι αυτή η γειτονιά πέρασε πολλά δεινά ακόμη και στο πρόσφατο παρελθόν. Δεν πάει πολύς καιρός που «ματώσαμε» και πάλι στο όνομα της “Εθνικής Καθαρότητας”. Όλα αυτά οφείλουμε να τα αφήσουμε στο παρελθόν. Να απομονώσουμε αυτά που μας χώρισαν και μας διαίρεσαν και να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους. Οφείλουμε να χτίσουμε το “νέο” πάνω στη διαφορετικότητα των πολιτισμών μας. Αυτό είναι το μήνυμα που ζητάμε να μεταφέρετε στις χώρες σας».
Οι χώρες που συμμετέχουν στην ΟΣΕΠ είναι: Τουρκία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Μολδαβία, Σερβία –Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Ελλάδα.
Νωρίτερα, υπεγράφη Κοινή Διακήρυξη για τη διασύνδεση του Δικτύου Μεταφορών του Ευξείνου Πόντου με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο μεταφορών, την οποία υιοθέτησαν οι οκτώ Υπουργοί και τρεις Υφυπουργοί Μεταφορών που συμμετείχαν στις εργασίες της Υπουργικής Συνάντησης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου -ΟΣΕΠ, στον οποίο η Ελλάδα έχει την προεδρία του έως τον προσεχή Απρίλιο.
Με τη Διακήρυξη αυτή, η οποία αποτέλεσε πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών κ Μιχάλη Λιάπη, προωθείται για πρώτη φορά η στενότερη συνεργασία του ΟΣΕΠ με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προέκταση του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου με βάση συγκεκριμένη μεθοδολογία και κριτήρια.
Οι διασυνδέσεις αυτές καλύπτουν όλες τις περιοχές μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, συμπεριλαμβανομένων και των διασυνδέσεων της χώρας μας τόσο με τη Βουλγαρία όσο και με την Τουρκία.
Συμφωνήθηκε επίσης η ανάπτυξη Θαλασσίων Διαδρόμων στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και της Μαύρης Θάλασσας για την βελτίωση των συνδυασμένων Μεταφορών. Επιπλέον έμφαση δόθηκε στην διευκόλυνση των διασυνοριακών διελεύσεων και την άρση των διοικητικών εμποδίων για την καλύτερη διεξαγωγή των μεταφορών και του εμπορίου. Βασικό ρόλο σ’ αυτή τη διαδικασία καλείται να παίξει ο ιδιωτικός τομέας για τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων.