ΑΡΘΡΟ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΛΑΡΜ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004

ypes press002
ypes press002

ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η επιτυχής διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας απέδειξε πανηγυρικά τις ικανότητες των Ελλήνων και τις δυνατότητες της σύγχρονης Ελλάδας να δημιουργεί, να πρωτοπορεί και να συμβάλλει καινοτόμα, συνεισφέροντας αποτελεσματικά και εποικοδομητικά στην παγκόσμια κοινότητα, ως μία υπολογίσιμη χώρα που διαθέτει κύρος, αξιοπιστία, όραμα και προοπτική.

Λίγους μήνες πριν, στην Ε.Ε., συντελέσθηκε η μεγαλύτερη διεύρυνση από ιδρύσεώς της. Τα σύνορα της ευρωπαϊκής οικογένειας απλώθηκαν προς Ανατολάς «ακουμπώντας» την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Οι προοπτικές για τη χώρα μας είναι ευοίωνες όσο ποτέ.

Δίνεται πλέον στην Ελλάδα η ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει, ως το παλαιότερο κράτος-μέλος της Ε.Ε. στην περιοχή, αναπτύσσοντας νέους δίαυλους διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας με τους γείτονές της και σύντομα εταίρους της. Γινόμαστε η «γέφυρα» επικοινωνίας της Ε.Ε. με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και πόλος έλξης που καλύπτει όλο το φάσμα των σύγχρονων  δραστηριοτήτων.

Παράλληλα, με την αλλαγή σελίδας στη διακυβέρνηση της χώρας ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά. Στο «συμβόλαιο τιμής» που υπέγραψε η ΝΔ με τους πολίτες, δεσμευόμαστε όλοι να εργαστούμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα επικεντρωμένοι σε ένα στόχο: να προχωρήσει η χώρα μπροστά με ταχύτερους ρυθμούς, αξιοποιώντας όλες τις ευκαιρίες για πραγματική ανάπτυξη και ευημερία.

Υπό αυτές τις ευοίωνες προοπτικές για την Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη καλείται να διαδραματίσει το δικό της πολυσήμαντο  ρόλο. Το ρόλο  που δικαιούται και της αξίζει, πιστή στην ιστορική ταυτότητά της, την ιδιαίτερη προσφορά της στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό, αλλά και στη δυναμική που «κρύβει» μέσα της τόσα χρόνια.

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Το όραμά μας για την ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποτελέσουν η Μακεδονία και Θράκη την αιχμή του δόρατος της εθνικής περιφερειακής ανάπτυξης εκφράστηκαν, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, στην πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥΜΑ-Θ.
Μετά από 15 χρόνια, η έλευση πρωθυπουργού στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης να μπει επιτέλους η περιοχή σε τροχιά ανάπτυξης.
Δεν διστάζουμε να λέμε ότι η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει τον «προμαχώνα της ανάπτυξης», να αναδείξει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να αποτελέσει έναν ευρύτερο πόλο ανάπτυξης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα χώρο με ασφάλεια, σύγχρονες υποδομές, νέες δυναμικές, επενδύσεις και περισσότερη εργασία για όλους. Μόνον έτσι θα ανατραπεί η συνεχιζόμενη δημογραφική μείωση και αλλοίωση.
Στοχεύουμε άμεσα:

· Στην υλοποίηση όλων των μεγάλων έργων υποδομής της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Ήδη, μέχρι το τέλος του χρόνου, θα οριστικοποιηθούν τα μεγάλα έργα και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα. 

· Στην πλήρη εκμετάλλευση των ευκαιριών του νέου Αναπτυξιακού Νόμου που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της Βόρειας Ελλάδας και στην ισόρροπη ανάπτυξη, δίνοντας κίνητρα στις νέες επιχειρήσεις για επενδυτικά ανοίγματα, αλλά και στις παλαιές  για ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

· Στην απλοποίηση του Φορολογικού Συστήματος, που θα απεμπλέκει τον επιχειρηματία από τα γνώριμα πολυσύνθετα γραφειοκρατικά γρανάζια και δεν θα αποτρέπει την όποια επενδυτική πρωτοβουλία, ειδικά στις ακριτικές και νησιωτικές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.
Η πολιτική μας δίνει έμφαση στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, που αναδεικνύει και στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, με συγκροτημένες πολιτικές για τη στήριξη του Αγροτικού Κόσμου, της Τουριστικής Βιομηχανίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.
Οι τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να συγκροτηθούν σε δίκτυο, όπου τα στρατηγικά μειονεκτήματα της μιας, θα αντισταθμίζονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της άλλης, δια του οποίου, όλες μαζί θα αποκτήσουν το αναγκαίο-στον σύγχρονο διεθνή οξυμένο ανταγωνισμό-οικονομικό μέγεθος.

Tο ΥΜΑ-Θ ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται στον γεωγραφικό χώρο ευθύνης του αλλά και στον ευρύτερο χώρο της ΝΑ Ευρώπης.

· Αλλάζουμε τη δομή του υπουργείου με τη δημιουργία 18 διευθύνσεων σε πλήρη σύνδεση και αντιστοιχία με τα υπουργεία, προκειμένου να μπορέσουν να ασκηθούν οι συναρμοδιότητες του ΥΜΑ-Θ, αλλά και να υπάρξει πραγματική κυβερνητική και διοικητική αποκέντρωση.

· Προχωρούμε στην ηλεκτρονική διαδικτύωση της Β. Ελλάδας μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Αναβαθμίζεται έτσι ο συντονιστικός ρόλος του ΥΜΑΘ δια μέσου μίας ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς στο γεωγραφικό χώρο ευθύνης μας αλλά και πέρα από αυτόν, στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Το ΥΜΑ-Θ μετατρέπεται  σε «στρατηγείο ανάπτυξης» για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και αναπτυξιακός πόλος για ολόκληρη τη ΝΑ Ευρώπη.

ΤΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η γεωγραφική θέση της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελεί και τη συνοριακή χερσαία επαφή της χώρας με τέσσερα κράτη (Αλβανία- FYROM- Βουλγαρία- Τουρκία), προσδιορίζει καθοριστικά τους αναπτυξιακούς της άξονες.

Η περιοχή, πρέπει και δικαιούται, να μετατραπεί σε ενεργειακό, εμπορευματικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής  Μεσογείου. 

Προωθούμε:

1. Την αύξηση της επιχειρηματικότητας, με την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κέντρο επιχειρηματικής και εξαγωγικής δράσης στα Βαλκάνια.

2. Την ενίσχυση του προφίλ της Βόρειας Ελλάδας, ως κύριας διόδου πρόσβασης για τους ξένους επενδυτές στη Ν.Α. Ευρώπη.

3. Την αλλαγή του τουριστικού προφίλ της Μακεδονίας και Θράκης, με την προώθηση του εναλλακτικού τουρισμού σε 12μηνη βάση.

4. Τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής με νέες τεχνικές  καλλιέργειας, στοχευμένες στα ποιοτικά χαρακτηριστικά (όπως βιολογικά προϊόντα), αναδεικνύοντας διεθνώς τα πλεονεκτήματα της Μεσογειακής Διατροφής.

5. Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, αξιοπιστίας και δημιουργίας διμερών και πολυμερών σχέσεων  με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

6. Την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του  Γ´ Κ.Π.Σ. και την  προετοιμασία για το Δ´ Κ.Π.Σ.

7. Τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη. Στόχος, η αξιοποίηση των σημαντικών ευκαιριών που θα προκύψουν σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής και επιχειρηματικής δράσης.

Η χρονική συγκυρία, με τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς ανατολάς και την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτονικών μας χωρών, ισχυροποιεί όσο ποτέ τη γεωστρατηγική θέση μας, αναδεικνύοντάς την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο διασυνοριακής επιχειρηματικής συνεργασίας και προώθησης επιχειρηματικών δράσεων και πρωτοβουλιών.

ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Δέσμευση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού είναι να δώσουμε στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα τη δυνατότητα να αποκτήσει το ρόλο που δικαιούται. Να ανακτήσει τον ιστορικό (πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό ρόλο της) στην ευρύτερη περιοχή.  Να γίνει διεθνές κέντρο ανάπτυξης των επιστημών, της έρευνας, της τεχνολογίας, της καινοτομίας, του εμπορίου.  Κέντρο για τη Ν.Α. Ευρώπη, αλλά και πύλη εισόδου της Μέσης Ανατολής και της Ασίας στην Ευρώπη. Να γίνει η Βόρειας Ελλάδα «καρδιά» της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου. Να γίνει η Θεσσαλονίκη Μητρόπολη της Ν.Α. Ευρώπης. Αυτό είναι το όραμά μου για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα. Ενώνουμε τις προσπάθειές μας για την εφαρμογή συγκροτημένου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Βορειοελλαδικού Χώρου. 

Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και των μεταφορών, των επαφών και των επικοινωνιών, με τις γειτονικές χώρες. Ο δρόμος που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών να γίνεται σε τρεις ώρες. Έργο στρατηγικής σημασίας για το σκοπό αυτό είναι το πλέγμα των δρόμων που συγκροτούν η  Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες. Δέσμευσή μας είναι να επιταχύνουμε, τόσο την κατασκευή των έργων, όσο και τη δημοπράτηση των τμημάτων που απομένουν, με στόχο την ολοκλήρωσή τους, μέχρι το 2008.

· Μετατρέπουμε τη Βόρειο Ελλάδα σε ισχυρό διεθνή ενεργειακό δίαυλο,  που να συνδέει την Ανατολή με τη Δύση.
· Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ελλάδα με την Τουρκία και την Ιταλία.
· Πρωταγωνιστούμε στην επέκταση του αγωγού προς την Αυστρία, μέσω βαλκανικής οδού.
· Προωθούμε την υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουρκάς – Αλεξανδρούπολης.
· Αναβαθμίζουμε τη θέση της Χώρας στα ηλεκτρικά δίκτυα της Ν.Α. Ευρώπης και τις διασυνδέσεις τους.

Ενεργοποιούμε το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Παρά τα πολλά (οργανωτικά, θεσμικά και οικονομικά) προβλήματα, αποδεικνύουμε τη συνέπεια και τη συνέχεια της Εξωτερικής Πολιτικής μας.

Μεταφέρουμε στη Θεσσαλονίκη την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του INTERREG, με τη βεβαιότητα ότι θα αποτελέσει κέντρο για τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην περιοχή, αλλά και για την εκπαίδευση στελεχών από τις γειτονικές χώρες. Η Κοινοτική Πρωτοβουλία INTERREG (με συνολικό προϋπολογισμό 500 εκ. ευρώ) είναι βασικό εργαλείο στην προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας.

Δημιουργούμε στην ανατολική πλευρά της πόλης  πόλο καινοτομικής δραστηριότητας: Τον ‘’Πόλο Καινοτομίας Θεσσαλονίκης’’. Θέτουμε σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα τεχνολογικής ανάπτυξης, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ισχυρού συμπλέγματος έρευνας, τεχνολογίας, πληροφορικής ιατρικής, τηλεπικοινωνιών, καινοτομικής επιχειρηματικότητας και γεωργίας στη Β. Ελλάδα. Στόχος μας είναι να αναδειχθεί η Θεσσαλονίκη σε Μητρόπολη καινοτομίας για ολόκληρη την περιοχή, να έρθουν νέες επιχειρήσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Προωθούμε άμεσα το νομοσχέδιο για την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο να αποτελέσει χώρο συνάντησης των πολιτισμών και ανάδειξης των αρχών της Ε.Ε.

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο εισάγουμε ισχυρά κίνητρα για κάθε μορφής διαμετακομιστικά κέντρα (χερσαία, θαλάσσια ή εναέρια) για εφοδιαστικές υπηρεσίες και δίκτυα διανομής, η ανάπτυξη των οποίων αφορά ιδιαίτερα τη Β. Ελλάδα.

Ιδρύουμε στη Θεσσαλονίκη Γραφείο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ιδρύουμε, με έδρα τη Θεσσαλονίκη,  Φορέα Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων, με σκοπό την εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής για την αύξηση της ζήτησης των προϊόντων μας στην εσωτερική και τη διεθνή αγορά. Κάνουμε πράξη την αποκέντρωση.

Δημιουργούμε στη Θεσσαλονίκη σύγχρονο αυτοματοποιημένο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ, μοναδικό στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ενεργοποιούμε το Κέντρο Τεχνικής Βοήθειας του ΟΗΕ, για θέματα δημόσιας διοίκησης στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

Στο πλαίσιο των διακηρύξεων και των αρχών της διακυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού για την αειφορία και την ανάπτυξη με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, όπως ο ίδιος την ανέλυσε στην ομιλία του κατά το προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, το ΥΜΑ-Θ έχει ετοιμάσει τη δική του πρόταση.

Tο μικρό και ευέλικτο μέγεθος του υπουργείου, που στεγάζεται σε ένα ιστορικό, παραδοσιακό και διατηρητέο κτίριο, σημείο αναφοράς και τοπόσημο της πόλης, μας οδηγεί να προτείνουμε και την ανάδειξη του υπουργείου ως προτύπου αειφορίας, οικολογικής διαχείρισης των δράσεών του και της εσωτερικής του λειτουργίας.

Μια σειρά μέτρων και δράσεων, προς την κατεύθυνση αυτή, είναι έτοιμα να ανακοινωθούν στο άμεσο μέλλον και περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων:

  •  Ανακύκλωση και χρησιμοποίηση ανακυκλούμενου υλικού, 
  •  Οικολογική διαχείριση των συστημάτων ενέργειας (θέρμανση, ψύξη, 
    φωτισμός)
  •  Χρησιμοποίηση υβριδιακής τεχνολογίας στις μεταφορές
  •  Ανάληψη μέτρων και δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού της αειφορίας κ.λ.π.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της αειφορίας και της οικολογικής διαχείρισης, μετά και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, ιδρύουμε ανεξάρτητο φορέα υπό την επωνυμία «Συμβούλιο Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου», ο οποίος θα υπάγεται στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Αποστολή του φορέα αυτού θα είναι η προστασία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου και των υδατικών πόρων της Περιβαλλοντικής Λεκάνης του, η οποία περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Με τον φορέα αυτό θα εξασφαλισθεί η συνέργια των δράσεων για την προστασία και ανάπτυξη της λεκάνης του Θερμαϊκού, αλλά και η ουσιαστική ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥ ΥΜΑΘ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΣΕΩΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗΣ

Στα πλαίσια της συνεχούς βελτίωσης των σχέσεων της χώρας μας με τα κράτη της Ν.Α Ευρώπης, αναπτύσσουμε τις πιο κάτω δράσεις:

1. Υποβάλλαμε πρόταση συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERACT με τον τίτλο «Διαχείριση της αλλαγής των συνόρων της Ε.Ε από εξωτερικά σε εσωτερικά και προετοιμασία για το νέο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας».
Η πρόταση αποσκοπεί στην προετοιμασία των φορέων για τις αλλαγές στο επιχειρησιακό περιβάλλον της διασυνοριακής συνεργασίας.

2. Σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ δρομολογήσαμε μια σειρά συναντήσεων με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς, που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη (Σύμφωνο Σταθερότητας – ΕΚΕΠΠ – ΕΣΟΑΒ – CEDEFOP) και την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., προκειμένου να τους φέρουμε σε μία συνέργια και όσμωση που μπορεί να πολλαπλασιάσει την αποτελεσματικότητα των επιμέρους ενεργειών τους.

3. Προωθούμε κάθε δράση που συμβάλλει στην οικοδόμηση φιλικών σχέσεων με τους γείτονες μας και στηρίζουμε ιδιαίτερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη τέτοιων πρωτοβουλιών.

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΔΕΙΠΝΟ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Επόμενο άρθροΟ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ