Ο ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΪΑΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ypes press002
ypes press002

Μίλησε για τα 100 χρόνια από την έναρξη του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα και το θάνατο του Παύλου Μελά

Ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το απόγευμα της Τετάρτης 13 Σεπτεμβρίου 2004, παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Βοϊακή Εστία Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα και το θάνατο του Παύλου Μελά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε ότι ιστορικά η Μακεδονία αποτελούσε τη «σπονδυλική στήλη» του ελληνικού χώρου και «ασπίδα» των Ελλήνων. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην αυτοθυσία των Μακεδονομάχων, οι οποίοι, όπως είπε, δεν είναι τυχαίο ότι πήραν τη θέση τους  στο πλάι των αγωνιστών του 1821.

Μιλώντας για τη φυσιογνωμία και το ρόλο που διαδραμάτισε ο Παύλος Μελάς στον ένοπλο Αγώνα, ο ΥΜΑ-Θ επισήμανε: «Οι Μακεδονομάχοι με την ειλικρινή τους πίστη στα μεγάλα ιδανικά αξιώθηκαν να υψωθούν ως τη σφαίρα του μύθου και την πίστη τους αυτή τη σφράγισαν με το θάνατό τους. Μια όμως ακτινοβόλα μορφή ξεχώρισε και επιβλήθηκε σιγά σιγά. Ένα παλικάρι ψηλό και ωραίο, το οποίο με τη γλυκύτητα των τρόπων του και τα αλτρουϊστικά του αισθήματα γρήγορα έγινε το καμάρι, το ίνδαλμα των Ελλήνων της Μακεδονίας. Ο απροσδόκητος και αιφνίδιος χαμός του Παύλου Μελά θρηνήθηκε από όλο το λαό, όσο κανενός άλλου. Ο Μελάς έγινε σύμβολο. Έγινε ο αντιπροσωπευτικός τύπος όλων των άλλων ανταρτών».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε στους σκληρούς αγώνες των προγόνων μας. Υπογράμμισε ότι τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία των Ελλήνων αποτελούν πολύτιμα διδάγματα. «Σε αυτό το μέλλον που χτίζουμε πάνω στα θεμέλια του  Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με επίκεντρο την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία, τη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής μας,  η ιστορία και οι αγώνες του Έθνους μας ας είναι για όλους μας ένα πολύτιμο δίδαγμα. Ας είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της επιμονής, της αποφασιστικότητας, της προκοπής και της αντοχής του Ελληνισμού. Του Ελληνικού Έθνους που διαθέτει ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, δημιουργικό και “αδάμαστο” πνεύμα και πορεύεται στο μέλλον με υπερηφάνεια  αγωνιζόμενο για την προκοπή και την ευημερία, όχι μόνον τη δική του, αλλά και όλων των λαών, όπου γης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.


ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
 

«Φίλες και Φίλοι,
Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, αυτής της εποποιίας του Μακεδονικού Ελληνισμού, που κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, αντιπαλεύοντας υπέρτερες δυνάμεις, κατάφερε να κρατήσει αδούλωτο το ελληνικό φρόνημα στη Μακεδονία, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωσή της στους βαλκανικούς πολέμους.

Τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα, που ρυθμίζουν την πορεία των εθνών και των κρατών, δεν είναι γεννήματα ορισμένων σύντομων χρονικών περιόδων, αλλά “προϊόντα” μιας μακροχρόνιας διαδικασίας.

Έτσι, λοιπόν, και ο Μακεδονικός Αγώνας δεν είναι μια ξαφνική έκρηξη. Σειρά από κρίκους τον συνδέουν με το παρελθόν, για να φτάσει στην κορύφωση του. Τα ιστορικά στοιχεία και οι εξελίξεις συνηγορούν ότι ο Αγώνας αυτός είναι συνυφασμένος και αλληλένδετος με τη μακραίωνη πορεία του Γένους.

Δεν είναι παρά η κορυφαία φάση μιας μακραίωνης ιστορικής εξελίξεως, που είχε αρχίσει πολύ ενωρίς για τη Μακεδονία, για τη χώρα αυτή, που από την αρχαιότητα ακόμη υπήρξε η σπονδυλική στήλη του ελληνικού χώρου, η «ασπίδα» ή το “πρόφραγμα” των Ελλήνων, όπως τη χαρακτήρισε, πρώτος, ο αρχαίος ιστορικός  Πολύβιος, ο οποίος έλεγε ότι  “οι Μακεδόνες δικαιούνται μεγίστης τιμής”.

Η ιστορία της Μακεδονίας επί τουρκοκρατίας, από τα τέλη του 14ου αιώνα και εξής, – για να μην ανατρέξουμε στο απώτερο παρελθόν – είναι το αναπόσπαστο τμήμα ή η «μικρογραφία» της ιστορίας των ελληνικών χωρών.

Πραγματικά, η ιστορία της Μακεδονίας είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένη με την ιστορία της λοιπής Ελλάδας. Είναι σάρκα από τη σάρκα της. Η ίδια ψυχή. Οι ίδιοι πόθοι.

Ο αγώνας για τη Μακεδονία είναι αέναος, όπως μας το μαρτυρούν τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα, που με την ανακάλυψη συνεχώς νέων στοιχείων, προβάλλουν μέσ’ από την ομίχλη του παρελθόντος. Τα στοιχεία αυτά, μαζί με τα παλαιά, αποτελούν για τους Μακεδόνες, όχι μόνο νέους τίτλους τιμής, όπως θα έλεγε ο Πολύβιος, αλλά και αποδείξεις για τα απαράγραπτα δικαιώματα των Ελλήνων στη Μακεδονία.

Φίλες και Φίλοι,
Οι Έλληνες, από όπου κι αν κατάγονται, όπου κι αν κατοικούν, θυμούνται, τιμούν και δοξάζουν τους Μακεδονομάχους για τους αγώνες και τις θυσίες τους. Γιατί είναι βέβαιο ότι, χωρίς το Μακεδονικό Αγώνα, όλα όσα έγιναν αργότερα και κυρίως η απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 από τον ελληνικό στρατό, ίσως να μην πραγματοποιούνταν ποτέ. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι  η θέση των Μακεδονομάχων βρίσκεται στο πλάι των αγωνιστών του 1821.

Οι Μακεδόνες απέδειξαν μέσα από την ιστορική διαδρομή τους ότι κρατούσαν πάντα ψηλά τη σημαία του Έθνους. Με την αξιοσημείωτη συνοχή τους και με την αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα που επέδειξαν, κατόρθωσαν να διατηρήσουν  «άσβεστη» την Ελληνική Γλώσσα και την Εθνική τους συνείδηση, αλλά και να διαφυλάξουν ως «κόρη οφθαλμού» την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη τους .

Από τα χρόνια της υποδουλωμένης Μακεδονίας, λειτουργούσε πλήθος από ελληνικά σχολεία σε πόλεις και σε χωριά, όπως το Τσοτύλι, τα Γρεβενά και τη Σιάτιστα, με κέντρα αποφάσεων τις παλιές βυζαντινές εστίες, Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Η σύγκρουση είχε ήδη αρχίσει στον ευαίσθητο τομέα των ιδεών. Τα αόρατα όπλα της παιδείας ήταν ισχυρά και οι Έλληνες τα κρατούσαν γερά.

Οι Μακεδονομάχοι με την ειλικρινή τους πίστη στα μεγάλα ιδανικά αξιώθηκαν να υψωθούν ως τη σφαίρα του μύθου και την πίστη τους αυτή τη σφράγισαν με τον θάνατό τους .

Μια όμως ακτινοβόλα μορφή ξεχωρίζει και επιβάλλεται σιγά σιγά. Ένα παλικάρι ψηλό και ωραίο, το οποίο με τη γλυκύτητα των τρόπων του και τα αλτρουϊστικά του αισθήματα, γρήγορα γίνεται το καμάρι, το ίνδαλμα των Ελλήνων της Μακεδονίας.

Ο απροσδόκητος και αιφνίδιος χαμός του Παύλου Μελά θρηνήθηκε από όλο το λαό, όσο κανενός άλλου. Ο Μελάς έγινε σύμβολο. Έγινε ο αντιπροσωπευτικός τύπος όλων των άλλων ανταρτών.

Ο Μακεδονικός Αγώνας οργανώθηκε, απλώθηκε, γιγαντώθηκε για να καταλήξει, με τους νικηφόρους Α’ και Β’ Βαλκανικούς Πολέμους του 1912 – 13, να πραγματοποιήσει το μεγάλο όνειρο του Ελληνικού Έθνους: Απελευθέρωση της Μακεδονίας και Ένωσή της με την Ελλάδα.

Φίλες και Φίλοι,
Σήμερα τιμούμε όλοι τα εκατό χρόνια από το Μακεδονικό Αγώνα. Είναι η ημέρα που καταδεικνύει σε όλους μας ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν. Μόνο μέσα από τη γνώση του θα φτιάξουμε το παρόν μας και θα προετοιμάσουμε το μέλλον μας,  με ελπίδα και σιγουριά, χωρίς φανατισμούς, χωρίς μισαλλοδοξίες, αλλά με όραμα και προοπτική.

Σε αυτό το μέλλον που χτίζουμε πάνω στα θεμέλια του  Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με επίκεντρο την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία, τη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής μας,  η ιστορία και οι αγώνες του Έθνους μας ας είναι για όλους μας ένα πολύτιμο δίδαγμα.

Ας είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της επιμονής, της αποφασιστικότητας, της προκοπής και της αντοχής του Ελληνισμού. Του Ελληνικού Έθνους που διαθέτει ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, δημιουργικό και “αδάμαστο” πνεύμα και πορεύεται στο μέλλον με υπερηφάνεια  αγωνιζόμενο για την προκοπή και την ευημερία, όχι μόνον τη δική του, αλλά και όλων των λαών, όπου γης.

Σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 13-14/10/2004
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΑΦΟΥ – ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ