Ο ΥΜΑ– Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ypes press002
ypes press002

Eστειλε μήνυμα στους Έλληνες της Ίμβρου

ΕΜΠΑΡΓΚΟ 21:00

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το βράδυ της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2004, παραβρέθηκε στην εκδήλωση που οργάνωσε, στο ξενοδοχείο «Φιλίππειον» της Θεσσαλονίκης, το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη της Λέσχης Κλασικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας (ΛΕ.Κ.Α.Μ.).

Ο κ. Τσιαρτσιώνης εξήρε τις προσπάθειες που κάνουν τα μέλη της ΛΕ.Κ.Α.Μ. για να συντηρήσουν και να διασώσουν τις «κυρίες εποχής», όπως χαρακτηριστικά παρομοίωσε τα αυτοκίνητα – αντίκες. «Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα αυτά, χάρη στην αγάπη που τους τρέφετε, δεν αποτελούν μουσειακά αντικείμενα, αλλά ζωντανά εκθέματα, τα οποία προκαλούν το θαυμασμό όλων, όχι μόνο των ρομαντικών της υπόθεσης, αλλά ακόμα και των εκφραστών της απόλυτα μοντέρνας τέχνης», ανέφερε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε «πραγματικά πολύ εύστοχη» την ιδέα των ανθρώπων της ΛΕ.Κ.Α.Μ. να πραγματοποιήσουν ένα ταξίδι στην Ίμβρο. «Θα είναι μια εμπειρία, η οποία θα χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη σας.  Θα είναι ένα ταξίδι στην Iστορία, στο χθες, αλλά και στο σήμερα. Θέλω να μεταφέρετε τα χαιρετίσματα και την αγάπη μας στους Έλληνες που ζουν ακόμα στο νησί. Πείτε ότι τους σκεφτόμαστε και τους ευγνωμονούμε για τις θυσίες που κάνουν να διασώσουν όσο μπορούν τις παραδόσεις, τη γλώσσα, την ταυτότητά τους και γενικότερα το ελληνικό στοιχείο».

Σχετικά με την ελληνοτουρκική προσέγγιση, ο κ. Τσιαρτσιώνης ανέφερε  πως «όλοι μαζί πια θα πορευτούμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης και προκοπής μέσα στο νέο ενοποιημένο ευρωπαϊκό χώρο». Τέλος, ευχήθηκε καλή διαδρομή και καλή αντάμωση στα πληρώματα, που θα ξεκινήσουν αύριο το πρωί (Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2004) από την πλατεία Λευκού Πύργου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
«Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας να συμμετάσχω κι εγώ στην πολύ όμορφη γιορτή που διοργανώνετε απόψε. Μία ημέρα πριν η αποστολή σας, με αφετηρία το Λευκό Πύργο, πάρει το δρόμο για τους συμπατριώτες μας στην Ίμβρο.

Είναι μεγάλη η συμβολή των μελών της Λέσχης Κλασικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας –εδώ και μια δεκαετία σχεδόν- στη συντήρηση και τη διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων αυτοκινήτων εποχής. Οχημάτων που κυκλοφορούσαν στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα από το 1940 μέχρι και το 1980.

Τα αυτοκίνητα αντίκες, αυτές οι «κυρίες» εποχής, αξίζουν πραγματικά της προσοχής μας, όχι μόνο για τον ξεχωριστό τους σχεδιασμό, αλλά ακόμα και για την πρωτοπόρα για τα χρόνια που κυκλοφόρησαν κατασκευή τους στα μηχανικά μέρη.

Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό όμως το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα αυτά χάρη στην αγάπη που τους τρέφετε δεν αποτελούν μουσειακά αντικείμενα, αλλά ζωντανά εκθέματα, τα οποία προκαλούν το θαυμασμό όλων, όχι μόνο των ρομαντικών της υπόθεσης, αλλά ακόμα και των εκφραστών της απόλυτα μοντέρνας τέχνης.

Ήταν πραγματικά πολύ εύστοχη η ιδέα σας να πραγματοποιήσετε ένα ταξίδι στην Ίμβρο. Ένα ταξίδι στους συμπατριώτες μας που πόνεσαν πολύ, αλλά κατάφεραν να ορθοποδήσουν και να «χτίσουν» και πάλι τη ζωή τους στο νησί που δοκιμάστηκε.

Το ταξίδι των πενήντα πραγματικά εντυπωσιακών πληρωμάτων σας στην Ίμβρο πιστεύω πως θα είναι πραγματικά μια εμπειρία, η οποία θα χαραχθεί ανεξίτηλα στη μνήμη σας.  Θα είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, στο χθες, αλλά και στο σήμερα.

Θα περάσετε από τα πολύ όμορφα χωριά της Μακεδονίας και της Θράκης, θα διασχίσετε τα Δαρδανέλια (Τσανάκαλε), την Αρχαία Τροία και με φέρρυ μποτ θα περάσετε στην Ίμβρο. Το πονεμένο νησί που απέχει δέκα ναυτικά μίλια από τη Λήμνο, 12 από τη Σαμοθράκη και 11 μίλια από το στόμιο του Ελλήσποντου, απόσταση που καθόρισε τη μοίρα των κατοίκων της.

Θέλω να μεταφέρετε τα χαιρετίσματα και την αγάπη μας στους Έλληνες που ζουν ακόμα στο νησί. Πείτε ότι τους σκεφτόμαστε και αναγνωρίζουμε τις θυσίες που κάνουν να διασώσουν όσο μπορούν τις παραδόσεις, τη γλώσσα, την ταυτότητά τους και γενικότερα το ελληνικό στοιχείο.

Είμαστε δίπλα και σε εκείνους και σε εσάς που δεν ξεχνάτε και παρόλα αυτά στηρίζετε την ελληνοτουρκική προσέγγιση, προκειμένου όλοι μαζί πια να πορευτούμε σε ένα δρόμο ανάπτυξης και προκοπής μέσα στο νέο ενοποιημένο ευρωπαϊκό χώρο.

Σας εύχομαι καλή διαδρομή και καλή αντάμωση».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΟΓΔΟΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΜΑΘ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ