Ο ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΠΡΟΛΟΓΙΣΕ ΔΥΟ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ “ΙΑΝΟ”

ypes press002
ypes press002

«Η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας μέσα από τις σελίδες της Βιομηχανικής Επιθεώρησης 1955 – 1984, Β´ Τόμος» και «Ελληνικές επιχειρήσεις στον 20ο αιώνα: Πρόσωπα και Δραστηριότητες-Γ´ Έκδοση» των Εκδόσεων ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης, το μεσημέρι του Σαββάτου 9 Οκτωβρίου 2004, παρέστη στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» της Θεσσαλονίκης, ως ομιλητής, στην παρουσίαση δύο βιβλίων των εκδόσεων «Κέρκυρα», τα οποία καταγράφουν την ιστορική εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα.

Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο «Η οικονομία της Βόρειας Ελλάδας μέσα από τις σελίδες της Βιομηχανικής Επιθεώρησης 1955 – 1984», που επιμελήθηκαν ο κ. Ευάγγελος Χεκίμογλου και η κ. Ευφροσύνη Ρούπα και για την τρίτη έκδοση της συγγραφέως κ. Νέλλης Καψή με τίτλο «Ελληνικές επιχειρήσεις στον 20ο αιώνα: Πρόσωπα και Δραστηριότητες».

Παρόντες, επίσης, ως ομιλητές, ήταν ο πρώην υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος κ. Νίκος Ευθυμιάδης, ενώ μίλησαν και οι συγγραφείς κ. Ευάγγελος Χεκίμογλου και κα Ευφροσύνη Ρούπα.

Για το έργο που επιμελήθηκαν οι Ε. Χεκίμογλου και Ε. Ρούπα, ο ΥΜΑ-Θ ανέφερε πως «έρχεται να συμπληρώσει το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα, καθώς δε διαθέταμε ολοκληρωμένες ιστορικές – οικονομικές μελέτες για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Μαθαίνουμε όλοι, αντίθετα από την αντίληψη που επικρατεί, ότι η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους στόχος της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια».

Εντυπωσιασμένος, όμως, έμεινε ο υπουργός και από τη μελέτη της κ. Ν. Καψή. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, όπως ανέφερε ο κ. Τσιαρτσιώνης, «μαθαίνουμε για τη θεαματική εξέλιξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας τον 20ο αιώνα. Μαθαίνουμε για τα πρόσωπα και τις δραστηριότητες που σημάδεψαν και καθόρισαν την οικονομική εξέλιξη του τόπου μας».  

Ο ΥΜΑ-Θ έδωσε συγχαρητήρια στους συντελεστές αυτών των πονημάτων, χαρακτήρισε σημαντική τη συνεισφορά τους και επισήμανε πως «είναι βέβαιο ότι η γνώση της ιστορικής διαδρομής των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολλαπλά χρήσιμη για τη χάραξη μιας νέας πορείας επιτυχιών».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
  

«Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην παρουσίαση δύο εξαιρετικών βιβλίων των Εκδόσεων «Κέρκυρα». Δύο βιβλία που καταγράφουν την ιστορική εξέλιξη της οικονομικής ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα αναδεικνύοντας παράλληλα τόσο τις επιμέρους πτυχές,  όσο και τους πρωταγωνιστές οι οποίοι συνέβαλλαν στην πρόοδο της χώρας, με τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις τους.

Στην  έκδοση του δεύτερου τόμου: «Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ 1955-1984» που επιμελήθηκαν ο Ευάγγελος Χεκίμογλου & η Ευφροσύνη Ρούπα, μαθαίνουμε ότι, αντίθετα από την αντίληψη που επικρατεί, η ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας αποτέλεσε έναν από τους κυριότερους στόχους της οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.
Το ελληνικό κράτος είχε θεσπίσει σειρά νομοθετημάτων υπέρ της αποκαλούμενης τότε «επαρχιακής βιομηχανίας», η οποία ήταν κυρίως εγκατεστημένη στη Μακεδονία.
Όπως αποδεικνύεται από το παρουσιαζόμενο έργο των θεσσαλονικέων μελετητών, στη Μακεδονία σημειώθηκαν υψηλοί ρυθμοί βιομηχανικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του 1960, και στην κατεύθυνση αυτή το μεταπολεμικό θεσμικό πλαίσιο διαδραμάτισε θετικό ρόλο.
Η παρούσα έρευνα έρχεται να συμπληρώσει το κενό που υπήρχε μέχρι σήμερα καθώς δε διαθέταμε ολοκληρωμένες ιστορικές – οικονομικές μελέτες για τις εξελίξεις στην περιοχή μας, κατά τη μεταπολεμική περίοδο. 
Στο δεύτερο τόμο, με τα 200 σημαντικότερα δημοσιεύματα της «Οικονομικής Επιθεώρησης της περιόδου 1955-1984, βλέπουμε ξεκάθαρα τα δεδομένα εκείνης της εποχής στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας, τη βιομηχανία της, τη διαδικασία δημιουργίας ενεργειακών υποδομών, την κριτική παρουσίαση των διοργανώσεων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, τη γεωργία και τη δημιουργία της συνείδησης της «περιφέρειας», σε αντιδιαστολή προς το «κέντρο» της χώρας.

Φίλες και Φίλοι,

Εντυπωσιασμένος όμως μένει ο μελετητής της οικονομικής ιστορίας του τόπου μας, όταν αναλογίζεται την απόσταση που έχουν διανύσει οι Έλληνες επιχειρηματίες, μέσα από τις σελίδες  της τρίτης έκδοσης της συγγραφέως Νέλλης Καψή, «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ: ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ.

Είναι αλήθεια ότι από τις αρχές του 20ου αιώνα η χώρα μας πέρασε εποχές γεμάτες δοκιμασίες, απρόοπτα και αντιξοότητες. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Το μέγεθος της πατρίδας μας στις αρχές του αιώνα; Τους πολέμους στη γειτονιά μας  αλλά και μέσα στο σπίτι μας; Τη σχεδόν αδιάκοπη πολιτική αστάθεια;

Παρ’ όλες αυτές τις αντιξοότητες όμως, οι Έλληνες επιχειρηματίες και εργαζόμενοι αποδείχθηκαν ικανοί να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και να μεταμορφώσουν ένα σημαντικό αριθμό επιχειρήσεων σε δυναμικές ανταγωνιστικές μονάδες συνεισφέροντας καθοριστικά στην εθνική οικονομία.
Μέσα από τη μελέτη της κυρίας Νέλλης Καψή, μαθαίνουμε για τη θεαματική εξέλιξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας τον 20ο αιώνα. Μαθαίνουμε για  τα Πρόσωπα και τις Δραστηριότητες που σημάδεψαν και καθόρισαν την οικονομική εξέλιξη του τόπου μας.

Έτσι, αναδύεται η μακρά και επίπονη πορεία της ελληνικής οικονομίας, από την υπανάπτυξη και τον κρατικό προστατευτισμό, στη σύγχρονη εποχή της σταθερής ανάπτυξης και της εξωστρέφειας.

Από τη μεταπολίτευση και ένθεν ζούμε τη μακροβιότερη περίοδο σταθερότητας και προόδου που έζησε ποτέ ο τόπος μας. Το γεγονός αυτό έχει και το δικό του αντίκτυπο στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Σήμερα όλα τα δεδομένα έχουν αλλάξει: η φυσιογνωμία και η διάρθρωση των επιχειρήσεων, ιδιωτικών και δημόσιων, ο ρόλος των στελεχών, η λειτουργία των συλλογικών φορέων, η προέλευση των κεφαλαίων, η σημασία των γεωγραφικών συνόρων, η τεχνολογία, η κοινωνία, το ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.

Μέσα σε αυτό το καινούριο σκηνικό η ελληνική επιχειρηματικότητα πρέπει να διαμορφώσει τα δεδομένα που απαιτούνται για την επικράτηση της στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούνται στην περιοχή μας.
Θα ήθελα να συγχαρώ τους καταξιωμένους μελετητές Ευάγγελο Χεκίμογλου, Ευφροσύνη Ρούπα και Νέλλη Καψή για την εμπεριστατωμένη παρουσίαση του έργου τους και για το αξιέπαινο πόνημα που μας παραδίδουν.
Πολλά συγχαρητήρια στις Εκδόσεις «Κέρκυρα» και την κυρία Αλεξάνδρα Βοβολίνη – Λασκαρίδη, η οποία υποστήριξε με τόση θέρμη την προσπάθεια των μελετητών προσφέροντας, και αυτή, τα μέγιστα στην εμπεριστατωμένη καταγραφή των ιστορικοοικονομικών εξελίξεων, που σημάδεψαν τη χώρα μας τον τελευταίο αιώνα.
Είναι βέβαιο ότι η γνώση της ιστορικής διαδρομής των ελληνικών επιχειρήσεων είναι πολλαπλά χρήσιμη για την χάραξη μιας νέας πορείας επιτυχιών. Η συνεισφορά αυτού του έργου σε αυτήν την κατεύθυνση είναι τεράστια.
Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της δημιουργίας».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΘΑ ΚΗΡΥΞΕΙ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 9ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 13-14/10/2004