Ο ΥΜΑ-Θ Κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΜΙΛΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ”

ypes press002
ypes press002

«Οφείλουμε να σεβαστούμε τη φύση»

ΕΜΠΑΡΓΚΟ 18:00

Ο ΥΜΑ-Θ, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Οκτωβρίου 2004, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας «Οικολογική Δόμηση». Την εκδήλωση διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία» σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών, στο ξενοδοχείο «Hyatt Regency» της Θεσσαλονίκης.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε την αναγκαιότητα της οικολογικής δόμησης, αφού «η ενεργειακή στενότητα, οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, η ρύπανση του περιβάλλοντος, οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές, αλλά και η ανάγκη για αρμονικότερη σχέση του ανθρώπου με τη φύση επιβάλλουν αλλαγή πορείας με γρήγορους ρυθμούς».

Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο ΥΜΑ-Θ, «οφείλουμε να σεβαστούμε τη φύση, αλλά και να μάθουμε να τη “χρησιμοποιούμε”. Πρέπει να διαδώσουμε τις “έξυπνες” λύσεις που υπάρχουν για να αξιοποιήσουμε το φυσικό φωτισμό, τον ήλιο, αλλά και τη δροσιά που μπορεί να έχει ένα σπίτι, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και το λειτουργικό κόστος του κτιρίου, βελτιώνοντας παράλληλα και τις συνθήκες διαβίωσης ».

Ο υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη σειρά μέτρων που υιοθετεί προοδευτικά, στην κατεύθυνση αυτή, το ΥΜΑ-Θ, όπως «ανακύκλωση και χρησιμοποίηση ανακυκλούμενου υλικού, οικολογική διαχείριση των συστημάτων ενέργειας, ήπιες επεμβάσεις στη συντήρηση του κτιρίου με χρησιμοποίηση συμβατών με την ιστορικότητα και το ύφος του υλικών, χρησιμοποίηση υβριδικής τεχνολογίας στις μεταφορές, ενέργειες ευαισθητοποίησης των πολιτών προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού της αειφορίας  κ.ά.». 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ


 «Κυρίες και κύριοι,

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βρίσκομαι, σήμερα, σε αυτήν την ειδική ημερίδα με θέμα την, «Οικολογική δόμηση» και τα «Αειφορικά πράσινα κτίρια». Η οικολογική ευαισθητοποίηση όλων μας και γενικότερα η αλλαγή νοοτροπίας, όσον αφορά τη δόμηση, είναι απαραίτητα στοιχεία μιας πολιτισμένης κοινωνίας. Μπορούμε να πούμε πως αποτελούν πράξη σεβασμού, όχι μόνο απέναντι στο περιβάλλον, αλλά και στην ίδια τη ζωή.

Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε δύο πράγματα. Πρώτον πως η αειφορική προστασία του περιβάλλοντος αναγνωρίζεται σήμερα ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και δεύτερον πως ο άνθρωπος δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το περιβάλλον, αλλά αναπόσπαστο μέρος αυτού.

Στην εποχή μας, η οικολογική δόμηση είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Η ενεργειακή στενότητα, οι συνεχείς αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, η ρύπανση του περιβάλλοντος, οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές, αλλά και η ανάγκη για αρμονικότερη σχέση του ανθρώπου με τη φύση, επιβάλλουν αλλαγή πορείας με γρήγορους ρυθμούς.

Μηχανικοί, στελέχη κατασκευαστικών εταιριών, κτηματομεσίτες, φορείς δημοσίου και τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να καταλάβουν πως υπάρχει άμεση ανάγκη  αναθεώρησης του σημερινού τρόπου παραγωγής κατοικίας.

Στην κατεύθυνση αυτή εύχομαι οι εισηγήσεις σας να αποτελέσουν αφορμή για να «υιοθετήσουν», όλο και περισσότεροι άνθρωποι, τις οικολογικές μορφές ενέργειας, για τη δημιουργία περιβάλλοντος και συνείδησης οικολογικής δόμησης στη χώρα μας.

Έχουμε ανάγκη από κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και υψηλής περιβαλλοντικής απόδοσης. Η οικολογική δόμηση και τα αειφορικά πράσινα κτίρια πρέπει να βρουν υποστηρικτές κι εμείς έχουμε χρέος να δώσουμε κίνητρα σε όσους πιστέψουν στα οφέλη τους.

Οφείλουμε να σεβαστούμε τη φύση, αλλά και να μάθουμε να τη «χρησιμοποιούμε». Πρέπει να διαδώσουμε τις «έξυπνες» λύσεις που υπάρχουν για να αξιοποιήσουμε το φυσικό φωτισμό, τον ήλιο, αλλά και τη δροσιά που μπορεί να έχει ένα σπίτι, μειώνοντας την κατανάλωση ενέργειας και το λειτουργικό κόστος του κτιρίου, βελτιώνοντας  παράλληλα τις συνθήκες διαβίωσης.

Η Ελλάδα ξοδεύει πολύ μεγάλες ποσότητες εισαγόμενου πετρελαίου και άνθρακα για να ζεστάνει, να δροσίσει, να φωτίσει τα κτίριά της, για να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά της, παράγοντας ταυτόχρονα διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο ευθύνεται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή του πλανήτη. 

Η φύση δεν έχει άλλες αντοχές, δεν μπορεί να δεχτεί πια την αλόγιστη και ανώριμη συμπεριφορά μας. Αργά ή γρήγορα θα μας εκδικηθεί. Αυτή την κατάσταση πρέπει να την προλάβουμε.

Η οικολογική δόμηση είναι ένα μέτρο που μπορεί να βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού έχει αποδειχτεί πως το 40% του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα, παράγεται από την ενέργεια που καταναλώνουν τα κτίρια.

Ο μέσος άνθρωπος της πόλης καταναλώνει τουλάχιστον τα τρία τέταρτα του χρόνου του σε εσωτερικούς χώρους. Είναι επομένως  κοινώς αποδεκτό πως πρέπει να δημιουργούμε κτίρια φιλικά, όχι μόνο προς το  περιβάλλον, αλλά και προς τον άνθρωπο.

Αυτό θα το επιτύχουμε με τη χρήση ανακυκλώσιμων και μη τοξικών υλικών, με την εξασφάλιση ποιοτικού εσωτερικού αέρα, με την εκμετάλλευση των ευνοϊκών κλιματικών συνθηκών, τη συγκέντρωση και αποθήκευση ηλιακής ακτινοβολίας, η οποία θα αποδίδει την απαιτούμενη θερμότητα, με την αξιοποίηση των δροσερών ανέμων, με την διαμόρφωση ευνοϊκού μικροκλίματος με την επιλογή της κατάλληλης βλάστησης.
 
Μετά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η ανάγκη για την ανασυγκρότηση των κρατών, οδήγησε στην υπερεκμετάλλευση και την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι συνέπειες είναι εμφανείς σε όλα τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη του πλανήτη. Το ζητούμενο πλέον της επιστημονικής κοινότητας είναι η ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και τελικά την καθημερινότητα όλων μας.

Η ανθρώπινη απληστία, ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ κρατών και οικονομιών, αλλά και η γραφειοκρατία του κρατικού μηχανισμού, άφησε τα περιθώρια για παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που κάνει όλους μας να αναρωτιόμαστε με ζοφερό βλέμμα, ποιο θα είναι το αύριο που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Η επιστημονική κοινότητα καλείται να δώσει λύσεις σε παλιότερα και σύγχρονα προβλήματα, προσαρμόζοντάς τες στις τρέχουσες ανάγκες της κοινωνίας.
Ευτυχώς, η οικολογική δόμηση κερδίζει συνεχώς έδαφος σε διεθνές επίπεδο. Πολλά σημαντικά κτίρια της νέας γενιάς έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν τις αρχές της αειφορίας τόσο στη δομή όσο και στα λειτουργικά τους μέρη.

Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος που «αγκαλιάσαμε» τις δικές σας προσπάθειες για τη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Αναπτύσσουμε τις δικές μας δράσεις, στο πλαίσιο των διακηρύξεων και των αρχών της διακυβέρνησης της Ν.Δ., αλλά και των κατευθύνσεων του πρωθυπουργού για την αειφορία και την ανάπτυξη με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Το κτίριο του ΥΜΑ-Θ, ιστορικό, παραδοσιακό, διατηρητέο, σημείο αναφοράς και τοπόσημο της πόλης, μας οδηγεί να προτείνουμε την ανάδειξή του, ως προτύπου  οικολογικής διαχείρισης των δράσεών του και της εσωτερικής του λειτουργίας.

Υιοθετούμε προοδευτικά σειρά μέτρων, προς την κατεύθυνση αυτή, όπως:

Ψ Ανακύκλωση και χρησιμοποίηση ανακυκλούμενου υλικού,
Ψ Οικολογική διαχείριση των συστημάτων ενέργειας (θέρμανση, ψύξη, φωτισμός)
Ψ Ήπιες επεμβάσεις στη συντήρηση και στις αλλαγές του κτιρίου, με χρησιμοποίηση υλικών συμβατών  με την ιστορικότητα και το ύφος του.
Ψ Χρησιμοποίηση υβριδικής τεχνολογίας στις μεταφορές
Ψ Ανάληψη μέτρων και δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και του σεβασμού της αειφορίας κ.λ.π.

Στο πλαίσιο αυτό της αειφορίας και της οικολογικής διαχείρισης, μετά και την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, ιδρύουμε ανεξάρτητο φορέα υπό την επωνυμία «Συμβούλιο Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου», ο οποίος θα υπάγεται στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Αποστολή του φορέα αυτού θα είναι η προστασία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του Θερμαϊκού Κόλπου και των υδατικών πόρων της Περιβαλλοντικής Λεκάνης του, η οποία περιλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Με τον φορέα αυτό θα εξασφαλισθεί η συνέργια των δράσεων για την προστασία και ανάπτυξη της λεκάνης του Θερμαϊκού, αλλά και η ουσιαστική ανάπτυξη των κατάλληλων πολιτικών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας, για μια Ελλάδα καλύτερη, σύγχρονη, απαλλαγμένη από τα προβλήματα του παρελθόντος.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, σε επίπεδο έργων και υποδομών, ώστε να πετύχουμε δυναμική ανάπτυξη, χωρίς ο στόχος αυτός να αποβεί σε βάρος του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των κατοίκων. Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε τη βοήθεια, τη συμβολή και την επιστημονική σας γνώση. Και είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε τη στήριξή σας.

Τα συγχαρητήριά μου στους υπεύθυνους της εφημερίδας «Μακεδονία» όχι μόνο για τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και για το ειδικό σχετικό αφιέρωμα που δημοσίευσαν την περασμένη Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2004, το οποίο πληροφόρησε εκτενώς μεγάλη μερίδα αναγνωστών.

Καλή επιτυχία στην ημερίδα σας».

Προηγούμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ ΜΙΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΟΓΔΟΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ
Επόμενο άρθροΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΜΑΘ Κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΑΣΤΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ