«Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε πραγματικό χρηματοοικονομικό πόλο διμερών και πολυμερών συνεργασιών»
Ο ΥΜΑ-Θ κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, το πρωί του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου 2004, στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών που διοργανώνει το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή, κυρίως, εκπροσώπων από τις χώρες της Νοτιανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα Παλλάς».
Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Τσιαρτσιώνης τόνισε τη σπουδαιότητα του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο όπως είπε: «έχει ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα: εδρεύει σε μια πόλη, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών οργανισμών, σε μία πόλη στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης, Βορρά-Νότου. Θέλουμε να αναδείξουμε το ρόλο του Χρηματιστηριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης και να τον ισχυροποιήσουμε, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε ένα πραγματικό χρηματοοικονομικό πόλο διμερών και πολυμερών συνεργασιών».
Δηλώνοντας τη στήριξη του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και της ελληνικής κυβέρνησης σε κάθε προσπάθεια που οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη, τους λαούς και τους πολίτες της περιοχής μας, ο ΥΜΑ-Θ αναφέρθηκε στην ανασυγκρότηση του υπουργείου, με τη σύσταση επιχειρησιακών μονάδων ισάριθμων με τα υπόλοιπα υπουργεία και στη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την εξυπηρέτηση ελλήνων και ξένων επενδυτών, την υποστήριξη της αναπτυξιακής πορείας της Β. Ελλάδας και την παροχή πληροφόρησης για την ανασυγκρότηση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης.
Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιαρτσιώνης: «Πριν από λίγες μέρες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως, εξήγγειλε την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη Γραφείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η απόφαση αυτή θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη».
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ
«Κυρίες και κύριοι,
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκλησή σας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Κεφαλαιαγορών, που οργανώνει σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη, το Χρηματιστηριακό Κέντρο της πόλης.
Λαμπροί εισηγητές από 17 χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής θα θέσουν επί τάπητος τα οικονομικά ζητήματα της περιοχής τους. Θα ανταλλάξετε απόψεις και εμπειρίες, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια του κλίματος συνεργασίας μεταξύ των λαών της Ευρώπης.
Είμαστε υπέρμαχοι των προσπαθειών που καταβάλλονται, με στόχο την ενδυνάμωση των σχέσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου με τις αγορές των χωρών της ευρύτερης περιοχής μας. Και το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης έχει ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα: Εδρεύει σε μια πόλη που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των διεθνών οργανισμών, σε μία πόλη στο σταυροδρόμι Ανατολής – Δύσης, Βορρά – Νότου. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί τη «γέφυρα» της χώρας μας με την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί τη νοητή «νησίδα» της χώρας μας με την ευρύτερη περιοχή στην οποία μετά την ιστορική διεύρυνση της Ε.Ε., διανοίγονται νέες προοπτικές συνεργασίας, αλλά και επιχειρηματικής δράσης ανάμεσα σε όλους τους λαούς.
Στο πλαίσιο αυτό, φρονούμε πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε ως πόλη, διεκδικώντας επάξια ένα σημαντικότερο ρόλο στο επιχειρηματικό και οικονομικό γίγνεσθαι.
Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει κάθε προσπάθεια που οικοδομεί σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα κράτη, τους λαούς, τους πολίτες της περιοχής μας.
Πρέπει να αναπτύξουμε γρήγορα, αποφασιστικά, πιο τολμηρά, τις συναλλαγές, τις συνεργασίες, τις σχέσεις μας, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.
1ον) Το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ανασυγκροτείται σε νέα βάση, με νέα δομή. Συνδέεται λειτουργικά με όλα τα υπόλοιπα υπουργεία. και συγκροτεί ισάριθμες επιχειρησιακές μονάδες, που συντονίζουν και υποστηρίζουν τις κυβερνητικές πολιτικές στη Β. Ελλάδα.
2ον) Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και των μεταφορών, των επαφών και των επικοινωνιών, με τις γειτονικές χώρες. Ο δρόμος που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τις πρωτεύουσες των γειτονικών χωρών να γίνεται σε τρεις ώρες. Έργο στρατηγικής σημασίας για το σκοπό αυτό είναι το πλέγμα των δρόμων που συγκροτούν η Εγνατία Οδός και οι κάθετοι άξονες.
3ον) Προχωρούμε στη δημιουργία Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, για την εξυπηρέτηση ελλήνων και ξένων επενδυτών, την υποστήριξη της αναπτυξιακής πορείας της Β. Ελλάδας και την παροχή πληροφόρησης για την ανασυγκρότηση των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης. Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα ‘’Κοινωνία της Πληροφορίας’’ και ο σχετικός διαγωνισμός έχει ήδη προκηρυχθεί από το Υ.ΜΑ.Θ.
Κυρίες και Κύριοι,
Αδιαμφισβήτητα ο ρόλος που διαδραματίζει το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στην υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και του επενδυτικού κοινού της Βορείου Ελλάδος είναι πολύ σημαντικός. Εξίσου σημαντικές είναι και οι συνεργασίες του Κέντρου με τα χρηματιστήρια της ΝΑ Ευρώπης.
Αυτό τον ρόλο θέλουμε να τον αναδείξουμε και να τον ισχυροποιήσουμε μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε ένα πραγματικό χρηματοοικονομικό πόλο διμερών και πολυμερών συνεργασιών.
Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως, εξήγγειλε την ίδρυση στη Θεσσαλονίκη Γραφείου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η απόφαση αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη.
Η αρχή έγινε με το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο με τις δραστηριότητές του κατάφερε να αποτελέσει ένα σεβαστό και αξιόπιστο ίδρυμα, με το απαιτούμενο κύρος όχι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Κατέχει ανεπτυγμένη τεχνογνωσία σε επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά θέματα.
Πληροφορήθηκα για την ολοκλήρωση του προγράμματος μεταφοράς τεχνογνωσίας σε 12 αναδυόμενες χώρες, σε θέματα που άπτονται των κεφαλαιαγορών, το οποίο σχεδίασε το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης με χρηματοδότηση, από το πρόγραμμα «DAC», του υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό καταδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο, το ενδιαφέρον σας για την πρόοδο.
Είμαι βέβαιος ότι στο συνέδριό σας θα ακουστούν ενδιαφέρουσες προτάσεις με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης αλλά και την προκοπή του τόπου μας και της ευρύτερης περιοχής, πέρα από τα σύνορα της δικής μας χώρας.
Εύχομαι το συνέδριό σας να αναδειχτεί σε θεσμό και η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε λίγα χρόνια, σε ένα ζωντανό και παραγωγικό χρηματοοικονομικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης».