Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΣΤΗΝ 20Η ΕΜΠΟΡΟ-ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ypes press002
ypes press002

Τόνισε τον διαβαλκανικό χαρακτήρα της διοργάνωσης

Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης παρέστη και απηύθυνε ομιλία, το απόγευμα του Σαββάτου 25 Σεπτεμβρίου 2004, στα εγκαίνια της 20ης Εμποροβιοτεχνικής και Γεωργικής Έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας, η οποία μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2004 θα διεξάγεται στο εκθεσιακό κέντρο Κοίλων Κοζάνης.
 
Ο ΥΜΑ-Θ επισήμανε πως η συγκεκριμένη έκθεση «ανοίγει» νέους ορίζοντες για την τοπική οικονομία και την επιχειρηματική δραστηριότητα, προβάλλει δυναμικά την πλούσια δυτικομακεδονική παραγωγή και συντελεί στην προώθησή της σε περισσότερες αγορές, ενώ τόνισε πως «είναι πλέον δεδομένη η συμπαράταξη της πολιτείας στην απελευθέρωση των υγιών παραγωγικών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών, κάτω από την “ομπρέλα” μιας εθνικής στρατηγικής, για την ανάπτυξη και την ευημερία του πολίτη της περιφέρειας».

Ο κ. Τσιαρτσιώνης αναφέρθηκε και στην EXPO 2008. Δεδομένου ότι στη στρατηγική της διεκδίκησης –και ακόμη περισσότερο στη φάση προετοιμασίας- είναι καθοριστικής σημασίας η ευρύτατη δημοσιοποίηση του γεγονότος και η μέγιστη δυνατή γεωγραφική διάχυση της δραστηριότητας, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «η Κοζάνη μπορεί να αποτελέσει το δυτικό  “σημείο εισόδου” για τους επισκέπτες της ΕΧΡΟ και η Κομοτηνή το ανατολικό, εισάγοντάς τους στην ουσία της τρίμηνης δραστηριότητας και εμπλουτίζοντας το περιεχόμενό της. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη ενός εκθεσιακού τόξου που θα διατρέχει την Μακεδονία και την Θράκη σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ενός τόξου, που θα προβάλει δυναμικά τα παραγόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες και των γειτονικών χωρών και θα ανοίγει νέους ορίζοντες επιχειρηματικής δράσης. Η Εμπορο-βιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, με τη διαχρονική της παρουσία και εμπειρία, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση αυτού του στόχου».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

 «Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί εκθέτες και επισκέπτες,
Φίλοι συμπατριώτες,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο πρότυπο εκθεσιακό κέντρο των Κοίλων, για τα εγκαίνια της 20ης Εμπορο-βιοτεχνικής και Γεωργικής έκθεσης Δυτικής Μακεδονίας. Μια έκθεση, που τελεί υπό τη σκέπη του Επιμελητηρίου Κοζάνης, και για πέντε ημέρες θα μετατρέψει την πόλη σε κομβικό σημείο συνάντησης επαγγελματιών απ’ όλη τη Βαλκανική χερσόνησο και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η φετινή διοργάνωση, συμπληρώνοντας τη δεύτερη δεκαετία της,  προσλαμβάνει και έναν πανηγυρικό και διαβαλκανικό χαρακτήρα. Τα περίπτερα από 93, που ήταν πέρυσι, φέτος πληροφορήθηκα ότι φτάνουν τα 137. Οι αντιπροσωπείες από βαλκανικές χώρες ξεπερνούν αυτές των προηγούμενων ετών. Συμμετέχουν επιμελητήρια και επιχειρήσεις από όλες σχεδόν τις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης. Η Τουρκία για πρώτη φορά δίνει το παρόν της με δέκα επιχειρήσεις. Τη διοργάνωση τιμούν με την παρουσία τους και λαμπρές προσωπικότητες, όπως ο επίσημος προσκεκλημένος της έκθεσης, αντιπρόεδρος της Βουλγαρικής Δημοκρατίας, κ. Άντζελ Μαρίν.

Πρόκειται, αδιαμφισβήτητα, για ένα σημαντικό γεγονός της Δυτικής Μακεδονίας, που στέλνει το μήνυμα ότι η ελληνική περιφέρεια, «ναι»,  μπορεί, έχει τη θέληση και τις δυνατότητες για ανάπτυξη και πρόοδο σε όλους τους τομείς.

Αποτελεί έναν από τους συντελεστές οικονομικής ανάπτυξης του τόπου, συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό, την υγιή ανταγωνιστικότητα αλλά και την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων μέσα από τη δυναμική προβολή των παραγόμενων και εμπορευόμενων προϊόντων και –το πιο σημαντικό απ’ όλα- ανοίγει νέους ορίζοντες για τις επιχειρηματικές δράσεις και πρωτοβουλίες.

Ανανεωμένη και ενδιαφέρουσα, όσο ποτέ, η φετινή έκθεση «καθρεφτίζει» το όραμα μας για την πρόοδο της Βόρειας Ελλάδας και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να αποτελέσουν η Μακεδονία και η Θράκη την «αιχμή του δόρατος» της εθνικής περιφερειακής ανάπτυξης.

Προβάλλει δυναμικά την πλούσια δυτικομακεδονική παραγωγή και συντελεί στην προώθηση των προϊόντων της περιοχής σε περισσότερες αγορές. «Ανοίγει» νέους ορίζοντες για την τοπική οικονομία και την επιχειρηματικότητα.

Η έκθεση αυτή αποδεικνύει τις δυνατότητες της ελληνικής περιφέρειας να δημιουργήσει δομές που –ενταγμένες μέσα σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό- μπορούν να προσφέρουν σημαντικά στην αναζωογόνηση  της τοπικής οικονομίας.

Λειτουργεί και ως «εισαγωγέας» νέων μεθόδων, αφού ενημερώνει το κοινό για ό,τι πιο καινούργιο κυκλοφορεί στο χώρο. «Παντρεύει» με επιτυχία την εμπειρία με τις νέες τεχνολογίες. Ακόμα, αναδεικνύει τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση, τη βιοτεχνία, τα επιλεγμένα αγροτικά προϊόντα, τη λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό της περιοχής. Γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον κορμό της εθνικής μας οικονομίας.

Η Εμπορο-βιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, μπορεί και οφείλει, να αποτελέσει έναν περιφερειακό «μοχλό» προσέλκυσης ισχυρών εμπορικών επισκεπτών, σηματοδοτώντας και ενισχύοντας το εμπορικό και οικονομικό πεδίο δράσης για τους φορείς και τους ιδιώτες, προσφέροντας παράλληλα τα εχέγγυα περαιτέρω συνεργασίας και σε άλλους τομείς.

Οι περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες και συνεργασίες ενισχύουν την εξωστρέφεια της εμπορικής, οικονομικής και πολιτιστικής ανταλλαγής, μέσω των οποίων, προάγεται η ευημερία και η ανάπτυξη του τόπου, κάτω από μια κοινή πεποίθηση: να αποτελέσουν η Μακεδονία και Θράκη την «πύλη» της χώρας μας με τη Ν.Α. Ευρώπη, σε οικονομικό, εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Κυρίες και κύριοι,

Η γεωγραφία, οι πολιτικές συγκυρίες και οι εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη δείχνουν καθαρά το δρόμο που ανοίγεται για την περιοχή μας. Η Μακεδονία και η Θράκη, που μαζί με την Ήπειρο, για χρόνια αποτέλεσαν τα χερσαία σύνορα και τα άκρα της χώρας και αγωνίστηκαν σκληρά για να παρακολουθήσουν την ανάπτυξη, αποκτούν σήμερα συγκριτικό πλεονέκτημα σ’ αυτό που έρχεται.

Το πλεονέκτημα της άμεσης επαφής με το νέο ευρωπαϊκό χώρο που διαμορφώνεται στην Ν.Α. Ευρώπη. Οι πολίτες της Βόρειας Ελλάδας, έχοντας περάσει δύσκολα χρόνια, διεκδικούν σήμερα το δικό τους όραμα. Μπορούν και θέλουν να βρεθούν γρήγορα στο επίκεντρο αυτής της νέας προσπάθειας της χώρας μας.

Επιδιώκουμε η περιφέρεια να βρεθεί και πάλι σε ανοδική τροχιά. Η Βόρεια Ελλάδα, η μέχρι χτες ξεχασμένη πλευρά του τόπου μας, ξαναβρίσκει το ρόλο της και παλεύει για να αποτελέσει τον «προμαχώνα της ανάπτυξης».

Η στρατηγική αυτή είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία, καθώς και οι νέες κοινοτικές πολιτικές θα δίνουν έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των περιφερειών. Οι τρεις περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να συγκροτηθούν σε δίκτυο, όπου τα στρατηγικά μειονεκτήματα της μιας, θα αντισταθμίζονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της άλλης και έτσι όλες μαζί, θα αποκτήσουν το αναγκαίο – στο σύγχρονο διεθνή οξυμένο ανταγωνισμό – οικονομικό μέγεθος. Κεντρικό πεδίο πρέπει να αποτελέσει η προώθηση της καινοτομίας και η ενσωμάτωσή της στην τοπική παραγωγή, πάλι μέσω δικτυώσεων.
Το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, αυτός ο θεσμικός «γίγαντας», τόσα χρόνια, παρότι έχει πολλές αρμοδιότητες και συναρμοδιότητες, δεν μπόρεσε ποτέ να τις ασκήσει.
Αλλάζουμε τη δομή του υπουργείου με τη δημιουργία 18 επιχειρησιακών μονάδων σε πλήρη σύνδεση και αντιστοιχία με τα υπουργεία, προκειμένου να μπορέσουν να ασκηθούν οι συναρμοδιότητες του ΥΜΑ-Θ, αλλά και να υπάρξει πραγματική κυβερνητική και διοικητική αποκέντρωση.
 Προχωρούμε στην ηλεκτρονική διαδικτύωση της Βόρειας Ελλάδας, μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση». Αναβαθμίζεται έτσι ο συντονιστικός ρόλος του ΥΜΑ-Θ, δια μέσου μιας ηλεκτρονικής τράπεζας δεδομένων, που θα καταγράφει και θα παρακολουθεί την ανάπτυξη σε όλους τους τομείς στο γεωγραφικό χώρο ευθύνης μας, αλλά και πέρα από αυτόν, στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.
Είναι ολοφάνερο πως η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός  έχουν αναγάγει σε πρωταρχικό τους στόχο την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία και προσοχή σε τοπικές πρωτοβουλίες, που στόχο έχουν να στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επενδυτών, αλλά και καταναλωτών.
Η πολιτική μας αναδεικνύει και στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής, τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε τοπικής κοινωνίας, με συγκροτημένες πολιτικές για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, της τουριστικής βιομηχανίας και των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών.
Είναι πλέον δεδομένη η συμπαράταξη της πολιτείας στην απελευθέρωση των υγιών παραγωγικών δυνάμεων των τοπικών κοινωνιών, κάτω από την «ομπρέλα» μίας εθνικής στρατηγικής, για την πραγματική ευημερία του πολίτη της περιφέρειας.

Στοχεύουμε στην πλήρη εκμετάλλευση των ευκαιριών του νέου Αναπτυξιακού νόμου, που θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της Βόρειας Ελλάδας και στην ισόρροπη διάχυση της προόδου, δίνοντας κίνητρα στις νέες επιχειρήσεις για επενδυτικά ανοίγματα, αλλά και στις παλαιές για ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

Φίλες και φίλοι,
 
Το «κλειδί» στη νέα εποχή είναι η ποιότητα κι αυτό είναι το μεγάλο μας «στοίχημα». Σε μία ενιαία και ελεύθερη αγορά, όπως αυτή της διευρυμένης Ευρώπης, με τα 50 εκατομμύρια πολιτών, οι ευκαιρίες για νέες επιχειρηματικές δράσεις και συνεργασίες είναι τεράστιες, ειδικά με τα νέα κράτη – μέλη.

Η γεωγραφική θέση της Βόρειας Ελλάδας, που αποτελεί και τη συνοριακή χερσαία επαφή της χώρας με τέσσερα κράτη (την Αλβανία, τη FYROM, τη Βουλγαρία, την Τουρκία), προσδιορίζει καθοριστικά τους αναπτυξιακούς της άξονες. Το 2008 η περιοχή μας θα γίνει ακόμη περισσότερο «προσπελάσιμη», καθώς στην Ε.Ε. θα ενταχθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Η Ελλάδα συναισθανόμενη το ρόλο της, θέλει να συνεισφέρει στην υλοποίηση της ιδέας για τη Βαλκανική και Παρευξείνια συμπόρευση και συνεργασία σε όλους τους τομείς.

Η διεκδίκηση της διοργάνωσης της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ 2008 από τη Θεσσαλονίκη, δεν αποτελεί μια πρωτοβουλία τοπικής εμβέλειας, αλλά έναν στόχο στον οποίο συμπυκνώνεται η αναπτυξιακή προοπτική όλης της Βόρειας Ελλάδας για την επόμενη δεκαετία, καθώς σηματοδοτεί την επιβεβαίωση και επιτάχυνση (με συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονικό ορίζοντα) των κομβικών στρατηγικών επιλογών για την ευρύτερη περιοχή: από τον εκσυγχρονισμό των υποδομών μέχρι τον αναπροσανατολισμό του αγροτικού τομέα και από τη διεθνή προβολή μέχρι την υποστήριξη των επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα του ειδικού τουρισμού.

Η υπόθεση της EXPO 2008 θα «αγκαλιάζει» όλους τους λαούς της περιοχής και τους καλεί να συνδιοργανώσουν από κοινού αυτή την έκθεση.

Η στόχευση αυτή γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένη, με την επιλογή του θέματος που η Θεσσαλονίκη προτείνει για την ΕΧΡΟ 2008: «ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ – Γνώση της Γης, Γεωργία, Διατροφή» και το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Βαλκανικής. Θα δώσει την ευκαιρία να προβληθούν και να αναδειχθούν νέα πρότυπα παραγωγής, αλλά και νέες επιχειρηματικές δράσεις στην μεταποίηση αγροτικών και βιοτεχνικών προϊόντων.

Δεδομένου ότι στη στρατηγική της διεκδίκησης –και ακόμη περισσότερο στη φάση προετοιμασίας- είναι καθοριστικής σημασίας η ευρύτατη δημοσιοποίηση του γεγονότος και η μέγιστη δυνατή γεωγραφική διάχυση της δραστηριότητας, η Κοζάνη μπορεί να αποτελέσει το δυτικό  «σημείο εισόδου» για τους επισκέπτες της ΕΧΡΟ και η Κομοτηνή το ανατολικό, εισάγοντάς τους στην ουσία της τρίμηνης δραστηριότητας και εμπλουτίζοντας το περιεχόμενό της. Ένας τέτοιος σχεδιασμός θα επέτρεπε και την ουσιαστική αναβάθμιση των εκθεσιακών κέντρων της Κοζάνης και της Κομοτηνής, των δύο μεγάλων αυτών επενδύσεων, που για μεγάλο χρονικό διάστημα του χρόνου μένουν αναξιοποίητες.

Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη ενός εκθεσιακού τόξου που θα διατρέχει την Μακεδονία και την Θράκη σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ενός τόξου, που θα προβάλει δυναμικά τα παραγόμενα προϊόντα και τις υπηρεσίες και των γειτονικών χωρών και θα ανοίγει νέους ορίζοντες επιχειρηματικής δράσης.
Η Εμπορο-βιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση Δυτικής Μακεδονίας, με τη διαχρονική της παρουσία και εμπειρία, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην υλοποίηση αυτού του στόχου.
 
Εύχομαι στους μεν διοργανωτές η εκδήλωση να στεφθεί, ακόμα μια φορά, με επιτυχία και να ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Στους δε συμμετέχοντες, Έλληνες και ξένους, και στους επισκέπτες, να προωθήσουν κατά τον καλύτερο τρόπο, τους επιχειρηματικούς τους στόχους.
Σας ευχαριστώ πολύ».

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 26-9-2004
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ