Ο ΥΜΑ-Θ κ. ΝΙΚΟΣ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΠΟΥΡΙΝΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ypes press002
ypes press002

Άξιους συνεχιστές των ηρώων του ’21 χαρακτήρισε τους Μακεδονομάχους

ΕΜΠΑΡΓΚΟ: 26/9/04 ΩΡΑ:10:30

Ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης κ. Νίκος Τσιαρτσιώνης εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, παρέστη το πρωί της Κυριακής, 26/9/04, στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από το Μακεδονικό Αγώνα, που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, στο Μπούρινο της Κοζάνης.

Ο ΥΜΑ-Θ παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Σέργιου, και αμέσως μετά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των Μακεδονομάχων.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Τσιαρτσιώνης εξήρε το σθένος και την αυταπάρνηση των Μακεδονομάχων οι οποίοι, όπως είπε, υποκινούμενοι από τα υψηλά ιδανικά και τις ιερές αξίες του Ελληνισμού, αγωνίστηκαν για να διαφυλάξουν την πορεία του Έθνους. «Τιμούμε τους Μακεδόνες Αγωνιστές. Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Όλους εκείνους που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, για να είναι σήμερα η χώρα μας ανεξάρτητη και να πορεύεται στο μέλλον με υπερηφάνεια αλλά και με πολύτιμες ιστορικές παρακαταθήκες. Οι Μακεδόνες απέδειξαν μέσα από την ιστορική διαδρομή τους ότι κρατούσαν πάντα ψηλά τη σημαία του Έθνους. Με την αξιοσημείωτη συνοχή τους και με την αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα που επέδειξαν , κατόρθωσαν να διατηρήσουν  «άσβεστη» την ελληνική γλώσσα και την Εθνική τους συνείδηση, αλλά και να διαφυλάξουν σαν «κόρη οφθαλμού» την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη τους .

Ο ΥΜΑ-Θ, αναφερόμενος στον ηρωισμό των Μακεδονομάχων, τόνισε πως όλοι αυτοί που έχυσαν το αίμα τους, ήταν άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821: «Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι  η θέση των Μακεδονομάχων, βρίσκεται στο πλάι των αγωνιστών του 1821. Οι αγωνιστές του 21 ανέστησαν το ελληνικό κράτος, και οι Μακεδονομάχοι ανανέωσαν τους ηρωισμούς των αγωνιστών της Επανάστασης  και συμπλήρωσαν το έργο τους».
 
Αναφερόμενος στα ιστορικά διδάγματα του Μακεδονικού Αγώνα, ο υπουργός τόνισε πως αυτά μας βοηθούν να πορευτούμε στο μέλλον με σιγουριά χωρίς φανατισμούς και μισαλλοδοξίες πάνω στα θεμέλια του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των λαών της ΝΑ Ευρώπης: «Σήμερα τιμούμε όλοι τα εκατό χρόνια από το Μακεδονικό Αγώνα. Είναι η ημέρα που καταδεικνύει σε όλους μας ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν. Μόνο μέσα από τη γνώση του θα φτιάξουμε το παρόν μας και θα προετοιμάσουμε το μέλλον μας,  με ελπίδα και σιγουριά χωρίς φανατισμούς, χωρίς μισαλλοδοξίες, αλλά με όραμα και προοπτική. Σε αυτό το μέλλον που χτίζουμε πάνω στα θεμέλια του  Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με επίκεντρο την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία, τη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής μας,  η ιστορία και οι αγώνες του Έθνους μας ας είναι για όλους μας ένα πολύτιμο δίδαγμα».

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ

 

Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης, αλλά και βαθιάς περισυλλογής. Είναι ημέρα απόδοσης της οφειλόμενης τιμής στους ήρωές μας. Σε όλους εκείνους επώνυμους και ανώνυμους που πότισαν με το αίμα τους τη Μακεδονική Γη υπερασπιζόμενοι τα ιερά ιδανικά, τις αξίες και την ιστορική πορεία του Ελληνικού Έθνους. 

Τιμούμε τους Μακεδόνες Αγωνιστές. Τιμούμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Όλους εκείνους που θυσιάστηκαν με αυταπάρνηση για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι, για να είναι σήμερα η χώρα μας ανεξάρτητη και να πορεύεται στο μέλλον με υπερηφάνεια αλλά και με πολύτιμες ιστορικές παρακαταθήκες.

Οι Μακεδόνες απέδειξαν μέσα από την ιστορική διαδρομή τους ότι κρατούσαν πάντα ψηλά τη σημαία του Έθνους. Με την αξιοσημείωτη συνοχή τους και με την αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα που επέδειξαν , κατόρθωσαν να διατηρήσουν  «άσβεστη» την ελληνική γλώσσα και την Εθνική τους συνείδηση, αλλά και να διαφυλάξουν σαν «κόρη οφθαλμού» την Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη τους .

Από τα χρόνια της υποδουλωμένης Μακεδονίας, λειτουργούσε πλήθος από ελληνικά σχολεία σε πόλεις και σε χωριά, όπως στο Τσοτύλι, στα Γρεβενά και στη Σιάτιστα με κέντρα αποφάσεων τις παλιές βυζαντινές εστίες Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Η σύγκρουση έχει αρχίσει κιόλας στον ευαίσθητο τομέα των ιδεών. Τα αόρατα όπλα της παιδείας ήταν ισχυρά και οι Έλληνες τα κρατούσαν γερά.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Εκατό χρόνια, συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη του Μακεδονικού Αγώνα, αυτής της εποποιίας του Μακεδονικού Ελληνισμού, που κάτω από φοβερά αντίξοες συνθήκες, αντιπαλεύοντας υπέρτερες δυνάμεις, κατάφερε να κρατήσει αδούλωτο το ελληνικό φρόνημα στη Μακεδονία, ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωσή της στους βαλκανικούς πολέμους.

Τα κατάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, μας διηγούνται ιστορία 4.500 χρόνων Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Ο Φίλιππος ο Β’, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης, ο Κύριλλος, ο Μεθόδιος, κ.α., αποτελούν για την Παγκόσμια ιστορία, τη μεγάλη απόδειξη.

Η Μακεδονία, έχει σημαντική γεωγραφική θέση, και πάντα – σ’ όλους τους αιώνες – ήταν επίμαχο θέμα, για αυτό και χρειάστηκαν σκληροί και αιματηροί αγώνες για τη διατήρηση της ελληνικότητάς της.

Ο τελευταίος σκληρός αγώνας, διεξήχθη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και ήταν ένας διμέτωπος αγώνας, τόσο εναντίον της Τουρκικής κυριαρχίας, όσο και εναντίον του Βούλγαρου διεκδικητή. Ήταν τότε που ο ελληνισμός της Μακεδονίας, με επικεφαλής τα πιο διαλεχτά παιδιά του, έγραψε χρυσές σελίδες δόξας και μεγαλείου. Ήταν το έπος του Μακεδονικού Αγώνα.

Οι Έλληνες, από όπου κι αν κατάγονται, όπου κι αν κατοικούν, θυμούνται, τιμούν και δοξάζουν τους Μακεδονομάχους για τους αγώνες και τις θυσίες τους. Γιατί είναι βέβαιο ότι χωρίς το Μακεδονικό Αγώνα, όλα όσα έγιναν αργότερα και κυρίως η απελευθέρωση της Μακεδονίας το 1912 από τον ελληνικό στρατό, ίσως να μην πραγματοποιούνταν ποτέ.

Ο Μακεδονικός Αγώνας δεν είναι μια ξαφνική έκρηξη. Σειρά από κρίκους τον συνδέουν με το παρελθόν, για να φτάσει στην κορύφωση του.

Και πραγματικά η ιστορία της Μακεδονίας είναι αξεδιάλυτα συνυφασμένη με την ιστορία της λοιπής Ελλάδας, είναι σάρκα από τη σάρκα της. Η ίδια ψυχή, οι ίδιοι πόθοι.

Ο αγώνας για τη Μακεδονία είναι αέναος, όπως μας το μαρτυρούν τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα, που με την ανακάλυψη συνεχώς νέων στοιχείων προβάλλουν μεσ’ από την ομίχλη του παρελθόντος.

Τα στοιχεία αυτά μαζί με τα παλαιά αποτελούν για τους Μακεδόνες όχι μόνο νέους τίτλους τιμής, όπως θα έλεγε ο Πολύβιος, αλλά και αποδείξεις για τα απαράγραπτα δικαιώματα των Ελλήνων στη Μακεδονία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι  η θέση των Μακεδονομάχων, που με το αίμα τους στοίχειωσαν τη χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκονται στο πλάι των αγωνιστών του 1821.

Οι αγωνιστές του 21 ανέστησαν το ελληνικό κράτος, και οι Μακεδονομάχοι ανανέωσαν τους ηρωισμούς των αγωνιστών της Επανάστασης  και συμπλήρωσαν το έργο τους.
 
Χάρη στο Μακεδονικό Αγώνα, όπως πολύ ορθά παρατηρεί και η στρατιωτική έκθεση των πολέμων 1912-1913, διασώθηκε η ελληνική συνείδηση της Μακεδονίας.

Οι Μακεδονομάχοι με την ειλικρινή τους πίστη στα μεγάλα ιδανικά αξιώθηκαν να υψωθούν ως τη σφαίρα του μύθου, και την πίστη τους αυτή τη σφράγισαν με τον θάνατο τους.

Λίγοι, αλλά αποφασιστικοί πρόσφεραν στο έθνος πολλά και μεγάλα. Με την πνοή και τον ενθουσιασμό τους συνεπήραν όλους τους

Έλληνες και δημιούργησαν την αναγκαία ομοθυμία και ομοψυχία, η οποία εκδηλώθηκε λαμπρά κατά τους βαλκανικούς πολέμους 1912-1913 που εξασφάλισαν την επιβίωση του έθνους, την επιβίωση του Ελληνισμού.

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλες και Φίλοι,

Σήμερα τιμούμε όλοι τα εκατό χρόνια από το Μακεδονικό Αγώνα. Είναι η ημέρα που καταδεικνύει σε όλους μας ότι δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε το παρελθόν. Μόνο μέσα από τη γνώση του θα φτιάξουμε το παρόν μας και θα προετοιμάσουμε το μέλλον μας,  με ελπίδα και σιγουριά χωρίς φανατισμούς, χωρίς μισαλλοδοξίες, αλλά με όραμα και προοπτική.

Σε αυτό το μέλλον που χτίζουμε πάνω στα θεμέλια του  Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, με επίκεντρο την αλληλοκατανόηση, τη συνεργασία, τη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη όλων των λαών της περιοχής μας,  η ιστορία και οι αγώνες του Έθνους μας ας είναι για όλους μας ένα πολύτιμο δίδαγμα.

Ας είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της επιμονής, της αποφασιστικότητας, της προκοπής και της αντοχής του Ελληνισμού. Του Ελληνικού Έθνους που διαθέτει ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά, δημιουργικό και «αδάμαστο» πνεύμα και πορεύεται στο μέλλον με υπερηφάνεια  αγωνιζόμενο για την προκοπή και την ευημερία, όχι μόνον τη δική του αλλά και όλων των λαών, όπου γης.

Σας ευχαριστώ.

 

Προηγούμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ κ. ΝΙΚΟΥ ΤΣΙΑΡΤΣΙΩΝΗ 26-9-2004
Επόμενο άρθροΟ ΥΜΑ-Θ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ