Στις 7 Μαρτίου, ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή στη ΝΔ για την Πολιτική Αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας. Μία διακυβέρνηση που θα στηρίζεται στην αξιοκρατία, την αξιοσύνη και την κοινωνική ευαισθησία, με εθνικό όραμα και στρατηγική, για το συμφέρον του τόπου και του μέλλοντος της χώρας.
Η Πολιτική Αλλαγή κλείνει οριστικά τον κύκλο της μεταπολίτευσης και ανοίγει τον κύκλο της «δημιουργίας», της «συμμετοχής» και της «συμπόρευσης» όλων των Ελλήνων σε ένα κοινό στόχο: ίσες ευκαιρίες σε όλους, ανάπτυξη και ευημερία για όλους, χωρίς προκαταλήψεις, διαχωριστικές γραμμές, χωρίς κομματικές, οικονομικές ή κάθε άλλου είδους, εξαρτήσεις. Μία διακυβέρνηση με επίκεντρο τον άνθρωπο.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ
Το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης βρίσκεται στην «καρδιά» της περιφέρειας. Η Βόρεια Ελλάδα, ιστορικά, συνετέλεσε καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Ο μεθοριακός αυτός χώρος διαθέτει ένα υγιές και ισχυρό παραγωγικό δυναμικό, ένα έμπειρο και ικανό επιστημονικό δυναμικό και εργαζόμενους με υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Ωστόσο, παρά τον πολύτιμο πλούτο και τη δυναμική που διαθέτει η περιοχή της Μακεδονίας και Θράκης, οι πολίτες της υπέφεραν και υποφέρουν από λανθασμένες πολιτικές, που δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν, αποτελεσματικά, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής.
Η Βόρεια Ελλάδα, η «πύλη» της χώρας μας προς Βορρά και Ανατολή, το γεωστρατηγικό «κέντρο» της Βαλκανικής και της Ν.Α. Ευρώπης, το κοντινότερο γεωγραφικό κομμάτι της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαταλείφθηκε και καταδικάστηκε στην απομόνωση, την εσωστρέφεια και την υπανάπτυξη, παίρνοντας πολύ λιγότερα από όσα έπρεπε και όσα προσφέρει.
Πολίτες, αγρότες, εκπρόσωποι φορέων, επιχειρηματίες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αγωνιούν για το μέλλον του τόπου τους και μιλούν για εγκατάλειψη, διεκδικώντας την υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών προγραμμάτων στο Βορειοελλαδικό χώρο.
Zητούν τη διάχυση της ανάπτυξης, όχι σε «λογιστικά νούμερα», αλλά σε ορατά δια «γυμνού οφθαλμού» έργα, σε ουσιαστικές υποδομές, σε γενναία κίνητρα και σε πολιτικές που θα απελευθερώσουν τη δυναμική της Βόρειας Ελλάδας.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στη Θεσσαλονίκη, τη συμπρωτεύουσα της Επικράτειας, την αποκαλούμενη Μητρόπολη των Βαλκανίων, την καρδιά της Βόρειας Ελλάδας, δεν υλοποιήθηκε κανένα έργο ζωτικής σημασίας.
Μετρό, υποθαλάσσια αρτηρία, θαλάσσια συγκοινωνία, κυκλοφοριακό πρόβλημα, χώροι στάθμευσης, οικονομική ανάπτυξη, μεταφορές, επενδύσεις, επιχειρηματικά κίνητρα και εκπαίδευση ήταν οι τομείς που ποτέ δεν αναλύθηκαν στο βαθμό που έπρεπε.
Η δημιουργία υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, είναι το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης στο πλαίσιο της Νέας Πολιτικής μας. Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα μαστίζονται από την ανεργία και την υπανάπτυξη.
Επιβάλλεται :
v Να κάνουμε πράξη τον, έως τώρα, ψευδεπίγραφο τίτλο «Θεσσαλονίκη Μητρόπολη των Βαλκανίων». Όλα τα μεγάλα έργα πνοής στην πόλη πρέπει να δρομολογηθούν.
v Να ενισχύσουμε τη δομή και τη λειτουργία της HELEXPO – ΔΕΘ. Θέλουμε έναν οργανισμό με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
v Να δουλέψουμε με συνέπεια για την ανάληψη της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2008.
Στο εθνικό εγχείρημα της ΕXPO 2008, επειδή οι χρονικές προθεσμίες είναι περιορισμένες, απαιτείται από όλους μας να είμαστε συνεχώς επικεντρωμένοι στο μεγάλο αυτό εθνικό στόχο, η επιτυχία του οποίου, θα δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στη Θεσσαλονίκη και θα «συμπαρασύρει» στην τροχιά της ανάπτυξης όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, ζήτησα και έλαβα τη συναίνεση, αλλά και τη συστράτευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να πετύχουμε το μέγιστο, στο μικρό χρόνο που μας απομένει μέχρι τη διαδικασία αξιολόγησης της πρότασής μας, από την Ελεγκτική Επιτροπή του ΒΙΕ, στις 18 Απριλίου.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να δουλέψουμε με συνέπεια, αναλαμβάνοντας έστω και σε αυτή την ύστατη ώρα, συντονισμένες προσπάθειες για την υλοποίηση των απαραίτητων ενεργειών, ελπίζοντας πως θα προλάβουμε μέσα στις δημιουργηθείσες πλέον ασφυκτικές προθεσμίες.
Αμέσως μετά την αξιολόγηση μας τον Απρίλιο, θα εντείνουμε το διπλωματικό αγώνα μέχρι το Δεκέμβριο, οπότε θα διεξαχθεί η τελική ψηφοφορία από τις 92 χώρες – μέλη.
Για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, η EXPO 2008 αποτελεί την πρόκληση για μία νέα σελίδα ανάπτυξης στην περιοχή.
Ωστόσο, είναι λάθος να συνδέεται η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης αποκλειστικά με την EXPO 2008. Η πόλη έχει ανάγκη από μεγάλα έργα υποδομής, με ή χωρίς την EXPO. Στη συνείδηση των πολιτών έχει ωριμάσει η άποψη ότι η Παγκόσμια Έκθεση, θα αποτελούσε το «εφαλτήριο» ή τη «μοναδική ευκαιρία» για να γίνουν έργα πνοής.
Βούληση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να μπει άμεσα η Θεσσαλονίκη σε «τροχιά ανάπτυξης». Έργα χρειάζεται η πόλη και θα γίνουν οπωσδήποτε.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
Την ίδια ώρα όμως, οι πολίτες της περιφέρειας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αξιώνουν και αυτοί, δικαίως, ίσες ευκαιρίες για ανάπτυξη με κοινωνική ευαισθησία. Ζητούν ισότιμη μεταχείριση από την Πολιτεία.
Ο αγροτικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας ανησυχεί έντονα για τη νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική της Γεωργίας. Ο όρος εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής δεν σημαίνει τίποτα για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, όταν δεν συνοδεύεται από ενημέρωση, στήριξη και αποκεντρωμένες και εξειδικευμένες πολιτικές.
Το όραμά μας είναι η ανασυγκρότηση του ελληνικού αγροτικού χώρου με μοχλό μια δυναμική γεωργία, οργανωμένη σε επιχειρηματική βάση, που θα εφαρμόζει σύγχρονη τεχνολογία, τόσο στο επίπεδο της παραγωγής, όσο και στο επίπεδο της επεξεργασίας και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων. Μία γεωργία ελκυστική σε επενδυτικές πρωτοβουλίες, ικανή να είναι ανταγωνιστική στην εσωτερική και εξωτερική αγορά. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα πρέπει να κυριαρχήσουν και πάλι στην εσωτερική αγορά και να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος στις αγορές της E.E. και όλου του κόσμου.
Το κλειδί για την ανάπτυξη είναι η ουσιαστική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της αγροτικής μας παραγωγής και η προσαρμοστικότητά της στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και τις απαιτήσεις του καταναλωτή.
Κύριος στόχος είναι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, ασφαλών για την υγεία των καταναλωτών, με την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων παραγωγής. Έμφαση θα δοθεί στην εφαρμογή μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον (αειφόρος γεωργία, ολοκληρωμένη γεωργία, οικολογική γεωργία).
Η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει τους αναγκαίους φυσικούς πόρους και τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες και επομένως συγκριτικό πλεονέκτημα σε πολλά αγροτικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, στα οποία μπορεί να ειδικευτεί διεθνώς.
Όμως, για να βγει η γεωργία μας από τον φαύλο κύκλο της υπανάπτυξης, θα πρέπει ο έλληνας αγρότης να καταρτισθεί κατάλληλα και να γίνει σύγχρονος επαγγελματίας. Η παραδοσιακή μορφή οργάνωσης της παραγωγής δεν μπορεί να επιβιώσει στις σκληρά ανταγωνιστικές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να αποτελέσει τον «προμαχώνα της ανάπτυξης», να αναδείξει όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, να αποτελέσει έναν ευρύτερο πόλο ανάπτυξης στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ένα χώρο με ασφάλεια, σύγχρονες υποδομές, νέες δυναμικές, επενδύσεις και περισσότερη εργασία για όλους. Μόνον έτσι θα ανατραπεί η συνεχιζόμενη δημογραφική μείωση και αλλοίωση.
Η απελευθέρωση της δυναμικής της πρέπει να αναχθεί σε εθνικό στόχο, διότι η εντεινόμενη ενσωμάτωση και η μελλοντική ένταξη των βαλκανικών χωρών και της Τουρκίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κινδυνεύουν να ακυρώσουν τα σημερινά, συγκριτικά, πλεονεκτήματα της Βορειο-ελλαδικής οικονομίας και πρέπει, συνεπώς, να αναδειχθούν, σ’ αυτήν, νέα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Με στόχο την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα και εργαλεία τη διασυνοριακή συνεργασία και την δημιουργία διαπεριφερειακών και διεθνικών δικτύων, η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει πολύ σύντομα τη δική της μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική.
Πρέπει και δικαιούται να μετατραπεί σε ενεργειακό, εμπορευματικό και διαμετακομιστικό κόμβο της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
Η στρατηγική αυτή είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε αναγκαία, καθώς οι νέες Κοινοτικές πολιτικές θα είναι στοχευμένες και θα δίνουν έμφαση στην ανταγωνιστικότητα των Περιφερειών.
Οι τρεις Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να συγκροτηθούν σε δίκτυο, όπου τα στρατηγικά μειονεκτήματα της μιας, θα αντισταθμίζονται από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της άλλης, δια του οποίου, όλες μαζί ,θα αποκτήσουν, το αναγκαίο-στον σύγχρονο διεθνή οξυμένο ανταγωνισμό-οικονομικό μέγεθος.
Κεντρικό πεδίο πρέπει να αποτελέσει η ανάπτυξη της καινοτομίας και η ενσωμάτωση της στην τοπική παραγωγή, πάλι μέσω δικτυώσεων.
Για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων προβλημάτων αλλά και την υλοποίηση των νέων στρατηγικών μας στόχων, θα εφαρμόσουμε μια νέα πολιτική που θα χαρακτηρίζεται από όραμα, αλλά και ρεαλισμό.
Βασικοί άξονες αυτής της νέας πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σταθερότητα του χώρου της Β. Ελλάδας είναι:
1ος ) Η τόνωση της επιχειρηματικότητας με ισχυρά κίνητρα για τις ΜΜΕ και τις επιχειρήσεις με εξαγωγική δραστηριότητα. Η Βόρεια Ελλάδα κινδυνεύει με αποβιομηχάνιση, καθώς οι επιχειρήσεις της απασχολούν πολυάριθμο εργατικό δυναμικό και τα φαινόμενα απο-χωροθέτησης παραγωγικών μονάδων, προς τις βαλκανικές χώρες, είναι ήδη έντονα. Ακριβώς με αυτήν την αφετηρία πρέπει οι επιχειρήσεις της να ενισχυθούν π.χ. στη βάση του “παραγωγικού αντισταθμίσματος”: ναι στην επιχειρηματική επέκταση στα Βαλκάνια, υπό τον όρο της διατήρησης ή της δημιουργίας ισοδύναμου αποτελέσματος στην παραγωγή και στην απασχόληση στο σημερινό τόπο εγκατάστασης.
2ος )Η προώθηση των πολιτικών μας για την αναδιάρθρωση του γεωργικού τομέα, που είναι κυρίαρχος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Η εθνική πολιτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις νέες ρυθμίσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει, τουλάχιστον, αναφορικά ως προς τη Βόρεια Ελλάδα, να εξειδικευθεί κατά περιοχές, ενισχύοντας την εδαφική συνοχή και προωθώντας τις ολοκληρωμένες τοπικές παρεμβάσεις, όπως εξάλλου προβλέπεται και από την ίδια τη νέα Κοινοτική στρατηγική, ενόψει του Δ’ ΚΠΣ.
3ος )Η προώθηση του παραδοσιακού, αλλά και του εναλλακτικού τουρισμού, όπως είναι η οργάνωση του θαλάσσιου και του ορεινού τουρισμού, αλλά και η παράλληλη ανάπτυξη του αγροτοτουρισμού είναι ένα από τα ζητήματα αιχμής της περιφερειακής μας πολιτικής. Η Βόρεια Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζει την τουριστική της ανάπτυξη, μόνον, στο κλασσικό πρότυπο «ήλιος και θάλασσα», ενώ διαθέτει πλούσιους αναξιοποίητους πόρους για τις «νέες» μορφές τουρισμού (χειμερινός, θρησκευτικός, ιαματικός, συνεδριακός, περιπατητικός, αθλητικός, πολιτιστικός τουρισμός). Θέλουμε να αναδείξουμε το πλούσιο απόθεμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να δημιουργήσουμε «θύλακες» ανάπτυξης σε κάθε χωριό, σε κάθε νομό, σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε σημείο της Βόρειας Ελλάδας, αξιοποιώντας τη δυναμική κάθε περιοχής, ενισχύοντας τον 12μηνο τουρισμό. Πρέπει να συγκροτηθούν κατάλληλα δια-περιφερειακά δίκτυα τουριστικών προορισμών, κλασικού και εναλλακτικού τουρισμού, και να αξιοποιηθεί προς τον σκοπό αυτό η δημόσια, ακίνητη, τουριστική περιουσία.
4ος )Η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και μιας νέας οικονομικής συνεργασίας με τις χώρας της Ν.Α. Ευρώπης, καθώς αυτές εισέρχονται πλέον σε μία περίοδο δημοκρατικής ομαλότητας και σταθερότητας. Πέραν τούτου, αξιοποιώντας την έδρα του Απόδημου Ελληνισμού, πρέπει να συγκροτηθεί, με σημείο εκκίνησης τη Θεσσαλονίκη, μια εθνική στρατηγική οικονομικής «ολοκλήρωσης» της «αυτοχθόνου» και της «απόδημης» επιχειρηματικής δραστηριότητας, που θα προσδώσει αυξημένο δυναμισμό και μεγέθη στην ελληνική διεθνή οικονομική παρουσία.
Aπαιτείται να επικεντρωθούμε στη «Βαλκανική Πρόκληση», δημιουργώντας έναν μηχανισμό εγγύησης εξαγωγών και ελεύθερων ζωνών εμπορίου και μεταποίησης.
Η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, θα πρέπει να είναι το κυρίαρχο συστατικό για τη Βόρεια Ελλάδα, τη στιγμή που για τη χώρα μας διαμορφώνεται μια νέα «επαφή», με την Ευρώπη των 25.
Οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν κουραστεί από τις ανέξοδες εξαγγελίες της τελευταίας δεκαετίας. Γνωρίζουν καλά τι πρέπει να γίνει και δεν χρειάζονται νέες υποσχέσεις και νέα οράματα. Εκείνο που περιμένουν, πλέον, είναι ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποτελεσματικών αναπτυξιακών παρεμβάσεων.
Το ΥΜΑ-Θ μπορεί να αποτελέσει, το «Στρατηγείο» της ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Μιας ανάπτυξης, που θα βασίζεται στην αξιοποίηση του ανθρώπινου παράγοντα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.
Οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε αυτό το στόχο και να πετύχουμε.
Αυτό περιμένουν οι πολίτες.