ΕΠΙΣΚΕΨΗ VOJISLAV KOSTUNICA ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ypes press002
ypes press002

ΕΠΙΣΚΕΨΗ VOJISLAV KOSTUNICA ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Vojislav Kostunica, προερχόμενο από το Αγιον Όρος, υποδέχθηκε σήμερα στις 11.30, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

Τον κ. Kostunica συνόδευαν ο Ομοσπονδιακός Πρωθυπουργός Zoran Zizic, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Θρησκευμάτων Bocolub Sijakovic, ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Vladeta Jankovic, o Μητροπολίτης Amfilohie Radovic, ο Δήμαρχος του Βελιγραδίου Milan Prodic κ.ά.

Στη συνέχεια μετέβησαν στο ΥΜΑ-Θ όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνάντηση μετείχαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑ-Θ Γιώργος Λυσαρίδης, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του ΥΠ.ΕΞ. Ελευθέριος Κουβαριτάκης.

Αμέσως μετά, τόσο ο κ. Πασχαλίδης, όσο και ο κ. Kostunica προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

“Υποδέχομαι με χαρά τον Πρόεδρο Κοστούνιτσα στη Θεσσαλονίκη.

Οι δυο λαοί μας έχουν δεσμούς ακατάλυτους στο χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκα μαζί με τον κ. Παπαντωνίου το Βελιγράδι, όπου συζητήσαμε το Ελληνικό Σχέδιο για την Ανασυγκρότηση. Από τα 180 δις του Σχεδίου, το ποσό των 95 δις προορίζεται για έργα στη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση επεκτείνει τις δραστηριότητές της και στη Σερβία και στο Μαυροβούνιο.

Σημειώνω πως στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ιδρύεται Γραφείο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων που θα προωθήσει όλα αυτά τα προγράμματα ανασυγκρότησης. Επαναλαμβάνω τη θέση μου πως η ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια θα πετύχει πρώτα ως αλληλεγγύη και μετά ως επιχειρηματικότητα.

Πριν λίγες μέρες, ανακοινώσαμε στο Βελιγράδι την οικονομική ενίσχυση ύψους 15 εκατ. δολαρίων και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αναλαμβάνει πρωτοβουλία ανθρωπιστικής υποστήριξης για συγκεκριμένα είδη (όπως ζάχαρη, γάλα) που χρειάζεται η Γιουγκοσλαβία. Πριν λίγες μέρες, επίσης, παραδώσαμε στην κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας 32 λεωφορεία. Έχουμε την πρόθεση να υποστηρίξουμε προγράμματα επιμόρφωσης στελεχών σε ευρωπαϊκά θέματα εδώ, σε Ιδρύματα στη Θεσσαλονίκη. Προσβλέπουμε στη συνεργασία των ΜΚΟ των δυο χωρών και της κοινωνίας των πολιτών που είναι ιδιαίτερα ισχυρή στη Γιουγκοσλαβία.

Πιστεύω πως το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον θα μας βοηθήσει να δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας και να χτίσουμε τη βιώσιμη ειρήνη και ανάπτυξη στην περιοχή. Εργαζόμαστε γύρω από πέντε άξονες: εμπέδωση δημοκρατικών θεσμών, απαραβίαστο των συνόρων, οικονομική ανάπτυξη, διαπεριφερειακή συνεργασία, σταδιακή ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε αισιόδοξοι επειδή είμαστε ρεαλιστές”.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

“Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τις φιλικές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία. Η χώρα μου έζησε δύσκολες μέρες και υποστηρίχθηκε φιλικά από την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα, τόσο συνεργασιών όσο και ανθρωπιστικής βοήθειας. Μετά τις δημοκρατικές αλλαγές στη Σερβία, στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ήταν από τους πρώτους που μας επισκέφθηκαν.

Σκοπεύω να επισκεφθώ επισήμως την Ελλάδα, την Αθήνα, αλλά είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν στη Γιουγκοσλαβία, για να φέρουν τη χώρα μου πίσω στην Ευρώπη και σε Διεθνείς Οργανισμούς. Έτσι, επισκέφθηκα πρώτα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, το Aγιον Όρος, πριν από την Αθήνα. Αλλά, ούτως ή άλλως και εδώ Ελλάδα είναι και θα ´λεγα πως είναι η καρδιά της Ελλάδας, πράγμα που ένιωσα τη μέρα της παραμονής μου στο Αγιον Όρος. Το ένιωσα σε πολλά μοναστήρια, που επισκέφθηκα, όπως στις Μονές Χιλανδαρίου και Βατοπεδίου, που είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Το ένιωσα σε όλα τα μηνύματα που θα μεταφέρω στο λαό μου.

Εδώ στη Θεσσαλονίκη είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε εν συντομία για μελλοντικές οικονομικές συνεργασίες. Η Γιουγκοσλαβία αυτή τη στιγμή, εξαιτίας των κυρώσεων, των βομβαρδισμών, της δύσκολης κατάστασης, χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά, δεν είναι στις προθέσεις μας η χώρα μας να εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια.

Θέλουμε να αναπτύξουμε την οικονομική συνεργασία. Πιστεύουμε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα είναι παραπάνω από σημαντική, υπήρξε παραδοσιακά στενή και μελλοντικά θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή.

Πιστεύω ότι οι αλλαγές που έγιναν στη Γιουγκοσλαβία είναι πάρα πολύ σημαντικές για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη δημοκρατία στην περιοχή. Πιστεύω ότι η συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας και τους λαούς μας, που τους συνδέει μακραίωνη φιλία, είναι ζωτικής σημασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή”.

Προηγούμενο άρθροΣΤΟΝ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ OΙ ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επόμενο άρθροΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ EXPO 2007 ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ