ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΜΑ-Θ

ypes press002
ypes press002

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ-ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΥΜΑ-Θ

Σε φιλική ατμόσφαιρα και με εκατέρωθεν καλά λόγια, τόσο από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Γιάννη Μαγκριώτη, όσο και από τον νέο Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Γιώργο Πασχαλίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 13:00 η τελετή παράδοσης- παραλαβής του ΥΜΑ-Θ .

Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΜΑ-Θ κ. Γιώργος Λυσαρίδης, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Χαρ. Σοφιανός, ο Διοικητής του Γ´ Σ.Σ. Αντιστράτηγος Αθανάσιος Σκαραφίγκας, ο Γενικός Γραμματέας Παλιννοστούντων Ομογενών του ΥΜΑ-Θ κ. Χρήστος Καμενίδης, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, Πρόεδροι Οργανισμών, Διευθυντές των υπηρεσιών του ΥΜΑ-Θ, άλλοι επίσημοι και πολύς κόσμος.

Παραδίδοντας το Υπουργείο, ο κ. Μαγκριώτης τόνισε:

“Με αίσθημα χαράς υποδέχθηκα το Γιώργο Πασχαλίδη στο Υπουργείο, ως φίλο, σύντροφο, Μακεδόνα. Ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που έχει προσφέρει πολλά και είμαι βέβαιος πως, με τη γνώση και την αγάπη που έχει για τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη, θα προσφέρει ακόμη περισσότερα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης για την άριστη συνεργασία και την υψηλή τους απόδοση, όπως επίσης και τους συνεργάτες στους εποπτευόμενους φορείς. Να ευχαριστήσω όλους εσάς, τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε στον ένα χρόνο και πέντε μήνες περίπου που βρίσκομαι στη θέση του Υπουργού Μακεδονίας-Θράκης. Ακόμη, τους πιο στενούς μου συνεργάτες του γραφείου μου και τους συμβούλους, που μαζί τους, όπως και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τους διευθυντές του Υπουργείου και τους εποπτευόμενους οργανισμούς και φορείς, κάναμε όλη αυτή την προσπάθεια και είχαμε τα σημαντικά αυτά αποτελέσματα των προηγούμενων μηνών.

Δουλέψαμε για τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη. Δουλέψαμε γενικότερα για την προώθηση των επιλογών του Πρωθυπουργού μας, του Κώστα Σημίτη, και των θέσεων και των απόψεων της κυβέρνησής μας. Αυτή η δουλειά ήταν ένας από τους κρίκους, ένα από τα λιθάρια εκείνα που έδωσαν τη μεγάλη νίκη την προηγούμενη Κυριακή στο ΠΑΣΟΚ και στον Κώστα Σημίτη, στον Πρόεδρο και Πρωθυπουργό μας και τη δυνατότητα να σχηματίσει τη νέα του κυβέρνηση. Τη νέα μας κυβέρνηση, για να συνεχίσουμε το μεγάλο μας έργο, όπως μας το ζήτησε ο ελληνικός λαός με την υπερψήφισή μας την προηγούμενη Κυριακή.

Στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, την περίοδο αυτή, δώσαμε ταυτότητα, αυτό που αναζητούσαν όλοι οι πολίτες. Να είναι ο αρωγός, ο υποστηρικτής των αναπτυξιακών προσπαθειών και ο διεκδικητής των ώριμων αιτημάτων των πολιτών και των φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Στη συγκυρία που ζήσαμε ήταν ο πρωταγωνιστής. Θα το βρείτε παντού, σε όλες τις διεθνείς πρωτοβουλίες της χώρας μας στο χώρο της Βαλκανικής και της ΝΑ Ευρώπης. Απ´ την ανθρωπιστική βοήθεια, τις διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες, πολύ περισσότερο όμως, στην προώθηση, στην οργάνωση, στη διεκδίκηση των Διεθνών Οργανισμών για την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της Βαλκανικής.

Είμαι πολύ περήφανος γι´ αυτό το γεγονός. Τώρα η Θεσσαλονίκη έχει όλους τους φορείς που μπορούν να στηρίξουν τη δυναμική διεθνή της εξωστρέφεια, το ρόλο, δηλαδή, που αναζητούσε πολλές δεκαετίες.

Επίσης, υπήρξαν πολλές πρωτοβουλίες στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Οι πρωτοβουλίες αυτές πάρθηκαν για τους ανυπεράσπιστους και αδύναμους πολίτες, τα παιδιά των διαλυμένων οικογενειών, την κακοποιημένη γυναίκα μέχρι τους άστεγους και τους άπορους, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Σ´ αυτά τα άτομα δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα και είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία με τους φορείς, το γονεϊκό και αναπηρικό κίνημα κι όχι μόνο αυτή την εποχή, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια.

Ακόμη, στο χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού και βεβαίως στα μεγάλα θέματα της Θράκης. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Θράκη άλλαξε σελίδα και μπήκε στην τροχιά της ανάπτυξης. Έκανα πράξη αυτό που είπα αναλαμβάνοντας το Υπουργείο ότι η πρώτη έξοδός μου από τη Θεσσαλονίκη θα είναι στη Θράκη. Και είναι πολύ σημαντικό και για το συμβολισμό του, αλλά και την ουσία του.

Δώσαμε λύσεις σε χρονίζοντα θέματα, όπως ήταν το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η Αλάνα της Τούμπας, ο Βιολογικός Καθαρισμός, οι αθλητικές υποδομές. Θέματα που αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης και τους ανθρώπους της, που είναι πολλά και σημαντικά. Και πιστεύω πως πολλά απ´ αυτά διευθετήθηκαν ήδη ή η λύση τους είναι σε εξέλιξη.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός τα τελευταία χρόνια αντέστρεψαν την πορεία των σχέσεων του κέντρου με την περιφέρεια. Η Κυβέρνηση με προτεραιότητα επενδύει στην Περιφέρεια και πρωτίστως, στον Βορειοελλαδικό χώρο. Όλα αυτά τα θέματα, από σήμερα και μετά, θα τα βλέπουμε να δίδονται σε χρήση. Και είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα έχουμε μια τετραετία, στην οποία η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα συνεχώς θα ευεργετείται από όλα αυτά τα έργα και τις πρωτοβουλίες που οργανώθηκαν και προετοιμάστηκαν την προηγούμενη περίοδο.

Σήμερα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της. Έχοντας ανοιχτούς τους ορίζοντες, χωρίς τα τείχη του ψυχρού πολέμου, έχοντας την αρωγή της κυβέρνησης, μπορεί να κερδίσει τους ισχυρούς και φιλόδοξους στόχους: να είναι η πρωταγωνίστρια της νέας εποχής. Γι´ αυτό χρειάζεται ενίσχυση και ολοκλήρωση στον προγραμματισμένο χρόνο των αναπτυξιακών υποδομών της, με πυρήνα την Εγνατία Οδό. Χρειάζεται η λειτουργία και η υποστήριξη των φορέων της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, η δημιουργία του Χρηματοοικονομικού Κέντρου με πυρήνα το Χρηματιστηριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Και το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έχει ανάγκη αυτό που ατύπως κατακτήθηκε τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή, τη νέα του ταυτότητα. Να είναι ο αρωγός της ανάπτυξης και της δυναμικής εξωστρέφειας της πόλης, γιατί εδώ περιφερειακά πρέπει να οργανωθεί αυτή η αναπτυξιακή προσπάθεια και νομίζω πως αυτό μπορεί να θεσμοθετηθεί τώρα. Είναι, άλλωστε, μια πρόταση που την έχουν υιοθετήσει όλοι οι παραγωγικοί φορείς της Βόρειας Ελλάδας και όλα τα πολιτικά κόμματα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα μεγάλο έργο. Κι εγώ θα είμαι αρωγός και υποστηρικτής και του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, μέσα από τη Βουλή, εκπροσωπώντας τη Θεσσαλονίκη και τους ανθρώπους της. Άλλωστε, αυτοί αναγνώρισαν και το έργο, την προσπάθειά μου και τη δραστηριότητά μου και υπερδιπλασίασαν την υποστήριξή τους σ´ αυτές τις εκλογές, σε σχέση με τις προηγούμενες.

Καλωσορίζοντας και πάλι το φίλο Γιώργο Πασχαλίδη, του γνωστοποιώ και δημοσίως αυτό που είπαμε και προηγουμένως κατ´ ιδίαν, ότι θα είμαι κοντά του για κάθε ενημέρωση, για κάθε υποστήριξη στη συνέχεια αυτής της προσπάθειας. Κι αυτό που θέλω να του ευχηθώ, είναι αυτό που ευχήθηκα στον εαυτό μου, όταν παραλάμβανα το Υπουργείο: να έχει έναν πιο πλούσιο απολογισμό από εμένα, όπως εγώ επιδίωξα, μέσα στα πλαίσια της ευγενικής άμιλλας, από τον προκάτοχό του τον Φίλιππο Πετσάλνικο, που είχε κάνει πάρα πολλά. Και αυτός ο πλούσιος απολογισμός είναι αναγκαίος, γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη περιμένουν πολλά από μας σ´ αυτή τη νέα εποχή.

Καλή επιτυχία”.

Παραλαμβάνοντας το Υπουργείο, ο κ. Γιώργος Πασχαλίδης τόνισε:

“Φίλε Γιάννη,
Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Αισθάνομαι τη φόρτιση αυτής της στιγμής, μιας στιγμής ανθρώπινης και πολιτικής.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μου ανέθεσε την ευθύνη του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Είναι ένας χώρος που γνωρίζω από τη συστηματική συνεργασία που είχαμε τα τελευταία χρόνια με τον φίλο Γιάννη Μαγκριώτη για θέματα της περιοχής και ειδικότερα της πόλης της Θεσσαλονίκης. Μαζί βοηθήσαμε στην προώθηση λύσεων πολλών που έχουν καταγραφεί στο ενεργητικό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη .

Έρχομαι στη Θεσσαλονίκη σε μια εποχή που πιστεύω πως ο ρόλος εδώ της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας αναβαθμίζεται και γίνεται ένας ρόλος πρωταγωνιστικός στην υπόθεση ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Η Κυβέρνηση εργάστηκε συστηματικά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, να δώσει σάρκα και οστά σ’ αυτό τον ρόλο και είναι δικιά μας ευθύνη αυτό το ρόλο να τον ενισχύσουμε από δω και πέρα, να τον κάνουμε νευραλγικό, όπως είναι στην πράξη.

Θα ήθελα σήμερα να δώσω ένα στίγμα των προθέσεών μου, εκτιμώντας πως θα μας δοθούν πολλές ευκαιρίες να τα πούμε τις επόμενες μέρες πιο αναλυτικά, αφού φυσικά θα έχω και τη σχετική ενημέρωση από τον Γιάννη Μαγκριώτη, από το φίλο Γενικό Γραμματέα Γιώργο Λυσαρίδη και τον επίσης φίλο Γενικό Γραμματέα Παλιννοστούντων Ομογενών του ΥΜΑ-Θ Χρήστο Καμενίδη, αλλά και από το προσωπικό του Υπουργείου.

Πιστεύω πως το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης έχει ένα ρόλο επιτελικό, όχι γιατί έτσι γράφει ο νόμος της ίδρυσής του ή τα Π.Δ. που περιγράφουν με λεπτομέρειες τις αρμοδιότητές του. Πέρα από τους νόμους και τα διατάγματα, υπάρχει η δύναμη των πραγμάτων που δίνει τη δική της φυσιογνωμία σ’ ένα πολιτικό Οργανισμό, όπως αυτός του ΥΜΑ-Θ. Η δύναμη των πραγμάτων εδώ στη Βόρεια Ελλάδα ήταν και παραμένει πάντα ιδιαίτερα αισθητή και πιστεύω στην επιτάχυνση των εξελίξεων από δω και πέρα.

Από τη σύστασή του μέχρι σήμερα, απέκτησε σιγά σιγά ταυτότητα και θέλω να πω πως σ´ αυτό συνέβαλαν όλοι οι προηγούμενοι Υπουργοί. Επιτρέψτε μου, όμως, να κάνω μια ιδιαίτερη μνεία στους Υπουργούς αυτής της Κυβέρνησης, τον Φίλιππο Πετσάλνικο και ιδιαίτερα τον Γιάννη Μαγκριώτη, ο οποίος ανέδειξε σ’ αυτήν την ταυτότητα τα πολιτικά χαρακτηριστικά του Υπουργείου.

Είμαι βέβαιος πως σε μια εποχή που η Βόρεια Ελλάδα σηκώνει το βάρος της υπόθεσης της ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, ο ρόλος του ΥΜΑ-Θ γίνεται ακόμα πιο δυνατός. Θα δώσω μια άλλη διάσταση, μια νέα διάσταση στην προοπτική της νέας τετραετίας. Όπως γνωρίζετε και όπως έχουμε κατ’ επανάληψη πει ως Κυβέρνηση, αυτή η τετραετία θα είναι τετραετία κοινωνικής σύγκλισης, κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχουμε πει πως δεν ερχόμαστε ξανά στην κυβέρνηση ως διαχειριστές μιας εξουσίας για την εξουσία. Αισθανόμαστε πως έχουμε μια συγκεκριμένη αποστολή. Είμαστε αποφασισμένοι η Ελλάδα να πάει πιο ψηλά. Σήμερα ήδη βρίσκεται στην 20ή θέση στον πίνακα ευημερίας σε όλο τον κόσμο και θεωρούμε πως είναι καθήκον μας να διαμορφώσουμε ταυτόχρονα μια κοινωνία αλληλεγγύης, μια κοινωνία πιο δίκαιη.

Σ´ αυτό το πλαίσιο, θεωρώ βασικό στοιχείο, αυτό της χωροταξικής δικαιοσύνης. Και χωροταξική δικαιοσύνη σημαίνει σύγκλιση των Περιφερειών της χώρας ανάμεσά τους, σημαίνει σύγκλιση των Νομών σε κάθε Περιφέρεια της χώρας. Όπως εμείς παλεύουμε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκλίνουμε με τις άλλες οικονομίες και το πετυχαίνουμε σιγά σιγά, έτσι και οι Περιφέρειες της χώρας δικαιούνται η κάθε μια να συγκλίνει σ´ ένα κοινό και ολοένα πιο πάνω επίπεδο ευημερίας. Το ίδιο και οι Νομοί σε κάθε Περιφέρεια: οι Νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας, οι Νομοί της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, οι Νομοί της Δυτικής Μακεδονίας.

Η επόμενη τετραετία μας επιφυλάσσει, χάρις και στις δικές μας προσπάθειες βέβαια, ρυθμούς ανάπτυξης 4% κάθε χρόνο. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει πλούτος στην Ελλάδα, πλούτος για τους πολίτες, πλούτος για τις περιοχές της χώρας. Όμως, ρυθμοί ανάπτυξης 4% μας υποχρεώνουν να δούμε με περισσότερο ευαίσθητη ματιά το θέμα της δίκαιης κατανομής του πλούτου, που σημαίνει ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην αρχή και στη συνέχεια με τον Κώστα Σημίτη, προσπάθησαν και σε μεγάλο βαθμό πέτυχαν, αυτό που λέμε στην Ελλάδα περιφερειακή ανάπτυξη, ισόρροπη ανάπτυξη. Και πιστεύω πως αυτή την πολιτική με συνέπεια εφαρμόσαμε κι εμείς, ο Γιάννης Μαγκριώτης εδώ στην περιοχή. Αυτή την πολιτική της ισόρροπης ανάπτυξης θα συνεχίσω κι εγώ.

Θα δώσω ένα παράδειγμα: Η Θράκη, η άλλοτε πιο φτωχή Περιφέρεια της χώρας, ήδη έχει αφήσει πίσω της έξι Περιφέρειες της Ευρώπης. Έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε προγράμματα 1,5 τρις τα επόμενα χρόνια στη Θράκη. πιστεύουμε πως η Θράκη και η Μακεδονία, στο σύνολό της, (Δυτική, Κεντρική και Ανατολική), στο τέλος αυτής της τετραετίας θα έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης και ευημερίας της χώρας. Κι εδώ να σημειώσω κάτι που το ξέρουν καλύτερα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι πόροι του Β´ Κ.Π.Σ. σε ποσοστό 75% κινήθηκαν προς την Περιφέρεια, το ίδιο και περισσότερο θα συμβεί και από δω και πέρα για το Γ´ Κ.Π.Σ.

Έρχομαι σήμερα στη Θεσσαλονίκη, μετά από μια τετραετή θητεία με την ιδιότητα του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό στο Γραφείο του Πρωθυπουργού κι έχω μια αποστολή: να υποστηρίξω και να ενισχύσω τον επιτελικό ρόλο του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.

Θα ξεχωρίσω τρία βασικά σημεία σ´ αυτή την αποστολή μου: Το πρώτο σημείο είναι οι δράσεις εκείνες, οι οποίες θα ενισχύσουν τον πολιτικό και συντονιστικό χαρακτήρα αυτού του Υπουργείου, όπως είπαμε, σε μια εποχή που μπορούμε, αν το πιστέψουμε -κι αυτό το υπογραμμίζω- θα πρωταγωνιστήσουμε στην περιοχή, όχι μόνο της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Υπάρχουν αρμοδιότητες, είναι καταγεγραμμένες. Υπάρχουν πολλές συναρμοδιότητες με άλλα Υπουργεία. Το μεγάλο θέμα γι´ αυτό το Υπουργείο είναι να τις απαιτήσει και να επιβάλει στην πράξη την εφαρμογή των νόμων που θέλουν αυτό το Υπουργείο επιτελικό στο χώρο ευθύνης του.

Το δεύτερο σημείο της αποστολής μου είναι η σύγκλιση των Περιφερειών και η σύγκλιση των Νομών μεταξύ τους. Υπάρχουν παράπονα, υπάρχει μια διαχρονική αδικία που έχει περάσει στο DNA της Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά και στο DNA του κάθε Νομού χωριστά και πιστεύω πως πρέπει να συμβάλουμε αυτές οι αδικίες να αρθούν και να πετύχουμε ισόρροπη ανάπτυξη και μέσα στη Μακεδονία.

Το τρίτο σημείο είναι η συμφιλίωση της μητρόπολης των Βαλκανίων, που είναι η Θεσσαλονίκη με την πρωτεύουσα της Ελλάδας που είναι η Αθήνα. Υπάρχει και συντηρείται μία αμοιβαία καχυποψία ανάμεσα σ´ αυτούς τους δύο πρωταγωνιστικούς χώρους της Ελλάδας και πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε βήματα για μια πραγματική και ουσιαστική “συμφιλίωση”. Όχι μόνο στον αναπτυξιακό τομέα, αλλά και στον πολιτιστικό και στον καθημερινό τομέα. Έχω συνείδηση της πραγματικότητας. Θα μπορούσε κάποιος να πει “με ποιους πόρους, με ποια χρήματα όλα αυτά”. Είναι γνωστό πως ο προϋπολογισμός του ΥΜΑ-Θ είναι όχι ιδιαίτερα μεγάλος. Θεωρώ, όμως, ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και βέβαια, θα ζητήσω και τα σχετικά και απαραίτητα μέσα για την υλοποίηση αυτών των στόχων.

Έρχομαι σε οικεία μέρη. Είπε ο Γιάννης πιο πριν ότι είμαι Μακεδόνας, είμαι Βορειοελλαδίτης. Μπορώ να πω και δικαιούμαι να το πω πως είμαι Σαλονικιός. Έχω ζήσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης, το πατρικό μου είναι στην πλατεία Ναυαρίνου και θα ´λεγα πως είμαι παιδί του Θερμαϊκού. Έχω σπουδάσει εδώ στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης κι έχω περάσει ατελείωτα βράδια, χιλιάδες απογεύματα στην παραλία του Θερμαϊκού. Και, ζώντας τα τελευταία δέκα χρόνια στην Αθήνα, έχω διαπιστώσει πως άδικα μας βαραίνει αυτό το σύνδρομο της συμπρωτεύουσας. Είμαστε πρωτεύουσα πόλη της βαλκανικής πραγματικότητας. Κι αν το πιστέψουμε, θα είμαστε και πρωταγωνίστρια πόλη της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης.

Είναι αδύνατο να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Είναι όμως εφικτό να αλλάξουμε τη γεωμετρία της ανάπτυξης. Αρκεί να κινηθούμε μ´ αυτό που είπε ο Γιάννης Μαγκριώτης πιο πριν, με πνεύμα εξωστρέφειας. Κοιτώντας προς τα έξω, αποφεύγοντας κάποια “αυτιστικά” χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν τη λειτουργία της ελληνικής περιφέρειας.

Δεν θα περάσω σήμερα σε λεπτομέρειες της δουλειάς μας. Θα κάνω απλά μια μνεία για το έντονο ενδιαφέρον που δείχνουμε για τη γρήγορη αποκατάσταση των παλιννοστούντων ομογενών. Βέβαια, ο ρόλος εδώ του Υπουργείου είναι συντονιστικός και μπορεί και πρέπει να γίνει ουσιαστικός.

Θα πω σήμερα, την πρώτη ημέρα της παρουσίας μου εδώ στο Υπουργείο πως θα επιδιώξω διακομματική συνεννόηση και συναίνεση. Θα συναντηθώ με εκπροσώπους όλων των κομμάτων, των κοινωνικών φορέων. Πίστεψα και πιστεύω στον κοινωνικό διάλογο και σε μεγάλο βαθμό βοήθησα στην οργάνωσή του το ´96 και το ´97 στην Ελλάδα. Πιστεύω πως μας ενώνουν πολλά γύρω από τη Μακεδονία και τη Θράκη, όλα τα κόμματα, όλους τους κοινωνικούς φορείς και πρέπει να παλέψουμε για τον ίδιο κοινό σκοπό.

Προσβλέπω σε συνεργασία με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τόσο της περιοχής, όσο και των γειτονικών χωρών. Προσβλέπω σε μια εποχή με περισσότερη αυτοπεποίθηση, μ´ ένα πνεύμα αισιοδοξίας που μπορεί να επικρατήσει σ´ όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης που δοκιμάσθηκαν σκληρά τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα πέρυσι με την κρίση και τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Προσβλέπω σε μια γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία με το ανθρώπινο δυναμικό του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Είμαι βέβαιος πως ξεκινάμε φιλικά, θα συνεχίσουμε φιλικά και φιλοδοξούμε -όπως είπε ο Γιάννης Μαγκριώτης – να παραδώσουμε το Υπουργείο πιο ισχυρό, με περισσότερη αυτοπεποίθηση, με περισσότερη δύναμη.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά και όμορφα πράγματα εδώ στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία και τη Θράκη, αρκεί να το πιστέψουμε”.

Επόμενο άρθροΗ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟ ΥΜΑ-Θ