Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα «Debater.gr»

StavrosKalafatis

 

Άρθρο του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη στην ιστοσελίδα «Debater.gr».

Στο θολό τοπίο της παγκόσμιας κρίσης, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει το δρόμο για περισσότερο φως

«Παρά τις τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις, η  Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή στρατιωτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά. Η Ελλάδα άρχισε να αλλάζει και δεν σταματά. Μαζί της αλλάζει -κι αλλάζει ακόμα πιο γρήγορα- η Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί μια σειρά έργων και δράσεων -πάνω από είκοσι την ώρα αυτή- αναβαθμίζουν την εικόνα, την προοπτική και τη δυνατότητά της να επανατοποθετηθεί στο χάρτη της ευρύτερης γειτονιάς μας», τονίζει ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Debater.gr». Σχετικά με την εξέλιξη σειράς έργων της Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει: «Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε -και εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ- γίνονται πράξη. Ό,τι δεσμευτήκαμε υλοποιείται, ό,τι είπαμε, γίνεται. Στο θολό τοπίο της παγκόσμιας κρίσης, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει το δρόμο για περισσότερο φως». Συγκεκριμένα αναφέρει:

Είναι ήδη, προφανές ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κλείνει οριστικά το βιβλίο της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής ιστορίας και ανοίγει ένα καινούργιο. Αύριο, στην παγκόσμια σκακιέρα, τίποτα δεν θα είναι ίδιο με όσα γνωρίζαμε χθες. Οι γεωπολιτικοί κραδασμοί μεταφέρονται ήδη σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οικονομικές παρενέργειες είναι ηχηρές σ΄ολόκληρη την Ευρώπη. Βιώνουμε, ήδη, πρωτόγνωρες ενεργειακές -και όχι μόνο- ανατιμήσεις. Διανύουμε καιρούς παρατεταμένης παγκόσμιας αστάθειας και αβεβαιότητας. Το μόνο βέβαιο για τις μέρες, τους μήνες που έρχονται, είναι η αβεβαιότητα.

Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και σύσσωμη η Κυβέρνηση, αναπτύξαμε -και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε- πρωτοβουλίες για την προώθηση, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρεμβάσεων που θα απομειώνουν το βάρος  των πρωτόγνωρων ανατιμήσεων. Προχωρήσαμε ταυτόχρονα σε στοχευμένες  δράσεις για τη στήριξη των πιο αδύναμων συμπολιτών μας. Έχουμε αποφασίσει να εξαντλήσουμε και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ, για τη στήριξη της κοινωνίας, χωρίς να διακινδυνεύουμε τη δημοσιονομική ισορροπία. Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα διατέθηκαν 4 δις ευρώ. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Με ακόμη περισσότερα και όχι λιγότερα μέτρα.

Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις προκλήσεις -και δεν ήταν λίγες τα τελευταία χρόνια- και ταυτόχρονα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, που φέρνουν απτά αποτελέσματα. Καταγράψαμε τη χρονιά που πέρασε -παρά την πανδημία- θεαματική προσέλκυση επενδύσεων, αύξηση των εξαγωγών, δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, ανάπτυξη με δυναμικούς ρυθμούς. Παρά τις δυσκολίες και την παγκόσμια αβεβαιότητα, οι πολιτικές μας δικαιώθηκαν. Και οι πολιτικές αυτές δεν εγκαταλείπονται. Έχουμε τα μέσα και θα τα αξιοποιήσουμε με σύνεση και κοινωνική ευαισθησία.  Με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού έχουμε στη διάθεσή μας, για τα επόμενα επτά χρόνια, κοινοτικούς πόρους πάνω από 70 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης για να προωθήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, να  προωθήσουμε νέα έργα πνοής παντού στη χώρα, να κάνουμε άλματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη ανάπτυξη, να δυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή.

Παρά τις τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις, η  Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή στρατιωτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά. Η Ελλάδα άρχισε να αλλάζει και δεν σταματά. Μαζί της αλλάζει -κι αλλάζει ακόμα πιο γρήγορα- η Θεσσαλονίκη. Κι αυτό γιατί μια σειρά έργων και δράσεων -πάνω από είκοσι την ώρα αυτή- αναβαθμίζουν την εικόνα, την προοπτική και τη δυνατότητά της να επανατοποθετηθεί στο χάρτη της ευρύτερης γειτονιάς μας. Το μετρό ολοκληρώθηκε, στη βασική γραμμή, σε ποσοστό 90%, Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά ώστε να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής. Έχει ήδη οριστεί προσωρινός ανάδοχος στο FlyOver, τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, που θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την κυκλοφορία και την οδική ασφάλεια. Ολοκληρώθηκε ο Διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του χώρου της ΔΕΘ και αναμένονται οι αρχιτεκτονικές και λοιπές προμελέτες για ένα σύγχρονο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο αλλά και έναν πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. Εγκρίθηκε από τη Βουλή η σύμβαση  δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», για του Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Ολοκληρώνονται σύντομα τα υποστηρικτικά έργα στη γέφυρα του Αλιάκμονα. Δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες για τα γήπεδα του ΠΑΟΚ και του Άρη, ενώ λύθηκε το θέμα με τις εγκαταστάσεις του Γ.Σ. Ηρακλής. Μπήκε το νερό στ΄αυλάκι σε ό,τι αφορά την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου και τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος. Βρίσκεται στο στάδιο της προκήρυξης η σιδηροδρομική σύνδεση του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ έχει υπογραφεί η σύμβαση για την οδική σύνδεση. Παραδίδεται, τμήμα – τμήμα, ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Προχωρούν, σε διάφορα σημεία της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης. Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε -και εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ- γίνονται πράξη. Ό,τι δεσμευτήκαμε υλοποιείται, ό,τι είπαμε, γίνεται. Στο θολό τοπίο της παγκόσμιας κρίσης, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει το δρόμο για περισσότερο φως.

Προηγούμενο άρθροΠαρέχονται διευκρινίσεις για τη διακήρυξη ανοικτής διαδικασίας κάτω των κοινοτικών ορίων για την επιλογή αναδόχου παροχής υπηρεσιών συμβούλου διαχείρισης και υλοποίησης του έργου “Εναλλακτική Τουριστική Εμπειρία (Alternative Touristic Experience)”, με ακρωνύμιο ALTER TRIP το οποίο έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας “Ελλάδα – Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας 2014-2020”, INTERREG IPA CBC Programme (22PROC010350689) (Α.Π.: 1845/20-04-2022).
Επόμενο άρθροΟι Πασχαλινές ευχές του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Σταύρου Καλαφάτη